Web Analytics

Decizie contestată. Secţia de Covid de la Boli Infecţioase s-a mutat la Pneumologie

de | 22.07.2021 13:12 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Președintele Comisiei de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătății cere conducerii Spitalului Județean Argeș să revină asupra deciziei
Pe tăcute, la începutul lunii iulie, Spitalul Județean Argeș a hotărât mutarea cazurilor de Covid de la Boli Infecțioase, secție aflată în linia întâi, anul trecut, în tratarea bolnavilor de Covid, la Secția de Pneumologie Pitești. Cu avizul DSP Argeș. Mutarea a provocat însă protestul cadrelor medicale de la Pneumoftiziologie, care au scris la minister că se confruntă cu dificultăți grave în cazul preluării adulților, dar mai ales a copiilor bolnavi de Covid.
Argumentele șefei de secție, dr. Liliana Mărtoiu, țin de lipsuri precum asigurarea debitului necesar de oxigen, de imposibilitatea organizării circuitelor epidemiologice obligatorii, dar și de absența cadrelor medicale cu competențe pediatrice.
Memoriul a fost trimis și la Comisia de Pneumologie din cadrul Ministerului Sănătății, iar președintele acesteia, dr. Cristian Iulian Oancea, a scris conducerii Spitalului Județean Argeș, cerând, în termeni duri, revenirea asupra deciziei.
„În caz contrar ne vom adresa DSP-ului teritorial, ca să vedem în ce bază ați decis forțarea limitelor de competență și blocarea unei specialități așa de vaste ca pneumologia, doar în tratamentul Covid 19. De asemenea, vom face toate demersurile legale la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la Avocatul Poporului, ca actul medical să reintre în normalitate”, a scris dr. Cristian Iulian Oancea.
Trebuie spus că bolnavii de plămâni sunt preluați, printr-un acord comun, de către Spitalul Leordeni, însă nu se știe ce se întâmplă cu internările de zi și nici cu efectuarea bronhoscopiilor. Vor fi puși pacienții pe drumuri?

„Nu interesează pe nimeni pacientul”, spune Doina Fănică, președinta Sanitas Argeș

„A fost o bâlbâială în luarea deciziilor, nu s-a discutat cu profesioniștii din sistem și nu s-a ținut cont de referatul făcut de șefa de secție. În acesta, d-na dr. Liliana Mărtoiu de la Pneumoftiziologie a informat conducerea spitalului că nu au stație de oxigen în perete, că stația de oxigen în perete este la Secția Contagioase Copii, că medicii de la TBC nu au competențe pe pediatrie… Eu am susținut același lucru, adăugând că nici asistenții medicali nu au competențe. Conform unui ordin de ministru, ei sunt asistenți medicali generaliști, dar nu au specializare pe pediatrie. Și nu au nici experiență în pediatrie. Doamna doctor a mai spus că nu au posibilitatea asigurării oxigenoterapiei cu debite mari, că au lipsă de stații de oxigen și că acele concentratoare sunt de maximum patru litri pe minut. Am înțeles că aceste concentratoare le-au înlocuit, între timp. S-a mai spus că nu există posibilitatea organizării unor circuite separate pentru pacienți, pentru personal, că nu au linie de gardă la momentul respectiv, având în vedere că sunt doar doi medici pe Secția Pneumoftiziologie.
Ca o paranteză, au completat garda și cu trei medici de Infecțioase copii, dar doar după ce medicul-șef a făcut sesizare. Și noi am făcut la minister o adresă, prin Federație. Pentru bolnavii de TBC s-a făcut un acord de preluare de către Spitalul Leordeni, pe partea de asistenți prin delegare au luat asistenți medicali de la copii, au pus generalist în tură cu asistent medical de la copii, au completat și liniile de gardă cu trei medici, dar rămâne problema că restul medicilor de pneumologie nu au competențe pe pediatrie. Se mai pune problema spitalizărilor de zi, în jur de 400 pe zi. Unde se duc pacienții ăștia? Spitalizarea continuă se face la Leordeni, dar la TBC se făceau și bronhoscopii. Unde se fac acum, se pun pacienții pe drum?
Stația de oxigen este în curtea spitalului. Dacă este necesar un debit mai mare? Există riscul ca, dacă îi pui pacientului un aparat cu debit de zece litri și unul cu patru, să ia prizele foc! Nu interesează pe nimeni pacientul!” – a concluzionat Doina Fănică (foto stânga), președinta Sanitas Argeș.

Managerul Molfea spune că SJUP trebuie să trateze toţi pacienţii, nu doar pe cei cu Covid

„Am apreciat ca fiind imperios ca Secția de Boli Infecțioase să fie redată tratării pacienților non-Covid, ținând cont că este singura la nivelul întregului județ care tratează patologie specifică: infecții virale, infecții virale cu manifestări digestive, inclusiv infecția cu Clostridium Difficile. Aceste patologii, până în momentul luării deciziilor, au fost tratate în cadrul celorlalte secții al SJU Pitești, expunând astfel pacienții și personalul medical mediu și auxiliar la riscul infectărilor. Pe de altă parte, la nivelul Argeșului există 3 unități sanitate cu specific în patologia pneumologică. Precizăm că obiectivul de activitate al SJUP este reprezentat de asigurarea asistenței medicale a tututor pacienților, nu doar a celor cu patologie Covid 19, unitatea deținând competențele și resursele umane și materiale în vederea asigurării îngrijirilor medicale de urgență pentru majoritatea cazurilor care provin din județul Argeș și nu numai”, a răspuns, pentru „Jurnalul de Argeș”, managerul Spitalului Județean, ec. Adriana Molfea.
Citește și Spitalul Câmpulung îşi sporeşte capacitate de internare pe cazuri non-Covid
Citește și Peste un milion de britanici au protestat sâmbătă în stradă: ”99% NU mor de Covid”
Citește și Dr. Mircea Stoian, noul manager al Spitalului Mioveni: „Am fost declaraţi Spitalul Covid cu cei mai mulţi pacienţi vindecaţi pe Secţia ATI”
 
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii