Web Analytics

De şase ani, Landmark Management se judecă cu ARO pentru sute de tone de deşeuri

de | 30.03.2017 13:36 | Dezvăluiri

17 global eco centerProblema deşeurilor de la Câmpulung nu a apărut atunci când pe fosta platformă ARO şi-a deschis un punct de lucru firma ieşeană Global Eco Center! Punctul de plecare a fost stabilit încă de acum un deceniu, atunci când Landmark Management Bucureşti a cumpărat de la Lichidări Info Consult activele fostei uzine muscelene. La scurt timp de la achiziţia bunurilor, cei de la Landmark au solicitat firmei lichidatoare clarificarea situaţiei a 204 tone de deşeuri constând în şlamuri galvanice, în condiţiile în care, susţin aceştia, în acte erau trecute doar 350 de tone, nu 554. Cum nu s-a ajuns la un rezultat, Landmark a declanşat un proces prin care a cerut ca Lichidări Info Consult să preia responsabilitatea suplimentului de deşeuri, responsabilitate având drept consecinţă inclusiv eliminarea costisitoare a acelor substanţe.

Litigiul a fost declanşat în instanţă în anul 2011, iar de la Tribunalul Argeş s-a ajuns la Tribunalul Comercial. Landmark Management cerea să se constate faptul că pe platforma industrială a existat o cantitate mai mare de deşeuri decât cea precizată în actele de vânzare întocmite cu lichidatorul judiciar al lui ARO, iar asta la momentul întocmirii Bilanţului de mediu la încetarea activităţii uzinei. În acte, susţineau cei de la Landmark, erau trecute 350 de tone de şlamuri galvanice, dar pe platformă ar fi fost găsite încă 204 tone de asemenea deşeuri periculoase. Instanţa argeşeană a respins cererea firmei administrate de Sergiu Filip, aşa că s-a ajuns la Curtea de Apel. Din nou respingere, din nou cale de atac, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost refuzat şi recursul. În asemenea situaţie, Landmark s-a reorientat, iar obiectul litigiului a ajuns de la acţiune în constatare la obligaţia de a face.
S-a ajuns la Judecătoria Câmpulung, ca primă instanţă, acolo unde, în anul 2015, s-a admis sesizarea Lichidări Info Consult de constatare a existenţei autorităţii de lucru judecat. Altfel spus, asupra problemei se pronunţase deja o altă instanţă, referirea fiind la primul proces. Landmark a continuat, însă, demersul, iar Tribunalul Argeş a hotărât rejudecarea cauzei de către Judecătorie. Iar în această lună a apărut decizia prin care magistraţii nu au mai fost de acord cu excepţia autorităţii de lucru judecat, dar nici cu cererea formulată de Landmark Management, firmă care a fost obligată la plata către Lichidări Info Consult a 5.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Numai că şi noua hotărâre poate fi atacată cu apel.

Vânzare în 2007, şlamuri găsite în 2011

Landmark Management a cumpărat activele ARO în mai 2007, iar la doar câteva luni a încheiat cu Lichidări Info Consult un act adiţional de preluare a substanţelor chimice şi a deşeurilor rezultate din activitatea uzinei. În baza celor asumate prin act, firma din Bucureşti trebuia să se ocupe şi de neutralizarea deşeurilor rămase pe platforma industrială, astfel că, în 2009, a încheiat un contract cu operatorul Global Eco Center (firmă ale cărei deşeuri au ars în incendiul din 2013). S-a procedat, treptat, la eliminarea deşeurilor, însă în luna mai 2011 pe platformă a fost găsit un supliment de 204 tone de şlamuri provenite din activitatea de galvanizare. Potrivit unei comunicări a Curţii de Apel Piteşti, surpriza a apărut atunci când s-a descoperit faptul că cele două bazine în care se aflau deşeurile aveau funduri duble.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii