Web Analytics

De la Ierusalim, pe Valea Cârcinovului… S-a sfinţit „Drumul Crucii” de la Topoloveni

de | 7.04.2021 15:22 | Actualitate, Politica si Administratie

# La eveniment a fost prezent ambasadorul Republicii Belarus în România
Duminica Sfintei Cruci, pe 4 martie, și a treia din postul Paștelui a fost sărbătorită într-un mod inedit la Topoloveni. În noul parc al orașului s-au sfințit crucea mare din deal și alte 13 troițe ridicate pe drumul spre parc.
„Ieri a fost o mare sărbătoare creștină și am găsit că este momentul să sfințim cele 14 cruci, respectiv «Drumul Crucii», cu cele 14 opriri, copie a ceea ce s-a întâmplat și la Ierusalim, cu iconografia specifică celor 14 opriri ale Mântuitorului. De la Catedrală, prima cruce, și până sus, în punctul cel mai înalt al parcului din Topoloveni, unde este acea cruce foarte mare ridicată și luminată ca ultim punct al celor 14”, ne-a spus primarul Gheorghiță Boțârcă. Evenimentul a avut loc după terminarea sfintei Liturghii de la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Topoloveni. Cele 13 troițe adăpostesc cruci vechi, descoperite în orașul Topoloveni, alături de icoane ce reprezintă momente din viața Domnului Iisus Hristos, realizate în tehnica mozaic și vitraliu, la Iaşi.

Ambasadorul Grinkevich vrea să înfrățească Topoloveniul cu Maloritsky

Oaspete de seamă a fost Andrei Grinkevich, ambasadorul Republicii Belarus în România. „Am avut și un oaspete, pe Excelența Sa domnul ambasador al Belarusului aici, împreună cu câțiva reprezentanți care intermediază legătura între ambasade și autorități, respectiv Radu și Adriana, prieteni mai vechi ai noștri. Domnul Andrei Grinkevich a fost prezent cu o propunere de înfrățire între Topoloveni și un oraș din Belarus, Maloritsky”.
Ambasadorul a venit pentru prima dată în Topoloveni. Deși primarul Boțârcă mai avusese câteva discuții cu acesta în trecut, duminică s-au cunoscut și personal. „Este un om activ, un om foarte bine pregătit și cu gândul de a realiza nu numai înfrățirile, dar și cooperare din punct de vedere economic. Înfrățirea s-ar putea realiza, o să vedem ce timp și ce vremuri parcurgem, cum putem să derulăm acest proiect și program”, ne-a explicat primarul.

„Drumul acesta va fi un simbol al orașului, pentru că este presărat cu cruci de 400-500 de ani”

La eveniment au fost 14 preoți în total, printre ei și un trimis al Înalt Presfințitului Calinic – un preot consilier. Au participat, de asemenea, și cetățeni din oraș. „La sărbătorile cu mesaj creștin-ortodox vine cine află și cine are chemare”, crede primarul. Drumul inaugurat duminică are valoare simbolică și este o incursiune în istorie. „Drumul acesta va fi un simbol al orașului, pentru că este presărat cu cruci vechi de 400-500 de ani, pe care noi le-am găsit la temelia bisericilor pe care le-am restaurat și sunt scrise în chirilică, în slavonă, în greacă, în română, ceea ce face trimitere în timp și la faptul că pe meleagurile acestea, ale noastre, au avut loc evenimente. Partea de cultură a lăsat amprentă și din chirilica veche și din slavonă și din greacă. Asta înseamnă foarte mult, iar pentru tânăra generație e bine de știut”, a mai spus primarul Gheorghiță Boțârcă.

Citește și Club de motociclişti la Topoloveni. Primarul Boţârcă, membru de onoare

Citește și Primarul Boţârcă a dus în Germania tradiţiile şi bunătăţile de Topoloveni

Citește și Boţârcă: „Cum ar fi să oficiez o nuntă cu două fete drăguţe, poate una cu mustaţă?”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii