Am fost săptămâna trecută în concediu la Călimănești și într-una din zile am poposit, preț de o după-amiază, prin Râmnicu Vâlcea. Mai trecusem prin orașul din Zăvoi și în urmă cu un an, când am avut procesul strămutat aici cu dezvoltatorul imobiliar Titidan. Ce am observat la prima impresie mi s-a confirmat și acum. Cel puțin în centru, capitala județului vecin e mai aerisită și mai proaspătă decât Piteștiul. Nu te obosește și nu te agresează, vizual sau fonic. Mă refer, evident, din punct de vedere urbanistic și al traficului. Zona veche de case e superbă și toți viețuitorii din ele, ca să folosesc un termen de călugărie, le respectă patina timpului, le respectă ca monumente istorice. N-am văzut blocuri înfipte barbar între case, n-am zărit imobile de patrimoniu cumpărate de samsari și lăsate cu fațadele în descompunere ca să se surpe, cât să poată fi valorificate apoi în scop imobiliar. Așa cum vedem azi în Pitești, pe bulevardele Republicii și Brătianu, dar și pe străzile Victoriei, Crinului, Egalității sau Horia, Cloșca și Crișan. Și, atenție, vorbim de artere ultracentrale!
Respectul de sine al locuitorilor dintr-o urbe se vede cel mai bine în respectul pe care-l acordă clădirilor și naturii. Că ne convine sau nu, Vâlcea e peste noi la ambele. Pădurea Trivale a devenit o sorcovă și se împuținează, de la an la an, sub asaltul vizigot al imobiliarilor tot mai lacomi. Iar cultura de bitum înlocuiește agresiv orice petic de iarbă. Dincolo de igiena mentală și spirituală a oamenilor din Râmnicu Vâlcea, avocatul care ne-a reprezentat la procesul cu imobiliarii de la Titidan, un tânăr localnic, a mai avut o explicație pentru faptul că urbanistic, în zona de case și în centrul vechi, municipiul din județul vecin s-a conservat cum trebuie. “După ce doi primari au intrat în pușcărie, funcționarii din primărie au suflat și în iaurt când a fost vorba de autorizații de construire sau de demolare. De aceea, veți vedea că toate blocurile noi sunt construite la marginea municipiului, nicidecum în zona de case”, ne-a explicat avocatul vâlcean, mie și colegului Cristian Vasile.
Ca să revin la Pitești, ultimii doi primari n-au avut nicio preocupare pentru criterii urbanistice. Au predat orașul samsarilor imobiliari. Iar Piteștiul arată rău și fiindcă dezvoltatorii preocupați să-și facă norma de cash la pungă au avut și încă mai au rețele de complicități în primărie. Să vedem ce va face noul primar Cristian Gentea, care-și va juca viitorul mandat și în funcție de ce va realiza/corija din punct de vedere urbanistic în Pitești. Și aici mă refer la un pachet complet, care înseamnă disciplină urbanistică, trafic aerisit, spații verzi și zone de agrement respirabile, nu îmbâcsite cu betoane. E bun și stadionul, dar nu e suficient pentru un nou mandat.
Citește și Încă un scandal imobiliar în Piteşti: bloc cu şase etaje între trei case
Domnule Grigore, ma faceti sa rad ! Va puneti speranta in Cristian Gentea care a fost ani la rand seful comisiei de urbanism din Primaria Pitesti, deci cel mai vinovat pentru dezastrul imobilair din Pitesti de care vorbiti in text ! Sau te pomenesti ca nu stiati ?Ha, ha…
Ca sef al comisiei de urbanism Cristian Gentea a aprobat toate nenorocirile imobiliare din Pitesti ! Poate articolul de mai jos va lumneaza putin despre felul cum a functionat spaga de la devoltatorii imobiliari la seful comisiei de urbanism din primaria Pitesti
https://www.stiridearges.ro/cristian-gentea-seful-psd-pitesti-vorbeste-despre-draghici-dar-uita-sa-macaie-despre-averea-colosala-pe-care-nevasta-sa-doina-o-simpla-directoare-de-ing-o-face-tiptil-pe-doua-firme-de-apartament-tanti-gentea-facut-profit-de-2-milioane-de-euro
Cine e vinovat pentru dezastrul imobiliar din Pitesti ar fi intrat demult la puscarie daca serviciile, DNA Pitesti nu ar fi inchis ochii, dormind in tot acest timp.