Web Analytics
scris miercuri, 09.10.2013

Dacia şi puii ei, alături de Caroli Foods, sunt principalii angajatori din judeţ

# Investitorii străini dau ora exactă pe piaţa muncii argeşene.  Unul dintre puținele județe ale României despre care se poate spune că a trecut onorabil prin anii crizei economice, Argeșul este și beneficiarul prezenței pe teritoriul său a unor investitori străini de calibru. E drept, cei mai mulți dintre aceștia sunt din zona industriei auto, și asta grație Daciei care a produs de-a lungul timpului nu numai mașini, ci și personal calificat pentru acest domeniu. Care sunt principalii mari investitori din economia Argeșului și ce înseamnă ei pentru județ, vă prezentăm în cele ce urmează pe baza datelor de pe paginile de internet ale companiilor respective sau remise de birourile proprii de presă.

Dacia-Renault, 13.640 angajați și 2 miliarde euro investiți

De la privatizarea Dacia în 1999 și până la finalul anului 2012, Renault a investit peste 2 miliarde de euro în retehnologizarea și modernizarea uzinelor  de la Mioveni, în construirea centrului logistic internațional ILN, în dezvoltarea de noi vehicule și organe mecanice. Totodată, Renault este unul dintre angajatorii majori din județ și din țară, cu aproape 18.000 de angajați, care activează atât în fabricație, cât și în design și inginerie, testare și comercializare de vehicule. Prezența constructorului auto francez a contribuit la atragerea de furnizori și investitori care asigură locuri de muncă în industria de profil pentru încă peste 130.000 de angajați români. La nivelul anului 2012, grupul Renault a generat aproape 4% din PIB-ul României, iar exporturile realizate de grup au reprezentant aproape 8% din totalul exporturilor realizate de România. Tot în 2012, cifra de afaceri a Automobile Dacia a fost de 12,74 miliarde lei, cu un număr de 13 640 de angajați.

Lisa Draxlmaier, de la 6600 de angajați, la 3408 în prezent

În urmă cu 20 de ani, într-o parte din spațiile fostei Fabrici de Stofe Argeșeana, veneau nemții, adică Lisa Draxlmaier, companie germană specializată în producția de cablaje electrice pentru industria auto. În momentul ei de maxim, fabrica Draxlmaier din Pitești, prima deschisă în România, avea peste 6600 de angajați. Anul trecut, Lisa Draxlmaier Pitești avea 3408 angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 58 milioane euro. Din cauza crizei economice, fabrica din Pitești a fost nevoită să facă mai multe concedieri colective în ultimii ani, cea mai recentă având loc vara aceasta, când aproape 300 de oameni au fost disponibilizați. De-a lungul anilor, investițiile nemților de la Lisa în România au depășit 100 de milioane de euro, din care o parte semnificativă la Pitești.

Johnson Controls, 3300 locuri de muncă pentru argeșeni

Compania americană Johnson Controls , un nume de referinţă pentru industria mondială de componente auto,  este prezentă la Piteşti, Mioveni şi Poiana Lacului, unde, în 2012, a asigurat locuri de muncă pentru 3359 de argeşeni. Cifra de afaceri a americanilor pentru anul trecut a fost de 1.295437,947 lei, ocupând locul doi după Dacia, din acest punct de vedere. Fabricile din Argeş ale americanilor lucrează pentru Dacia, Renault, Seat, Opel şi General Motors.

Americanii de la Lear Corporation au peste 2.000 de angajați în județ

În România, Lear Corporation are peste 2.000 de angajaţi în două fabrici de componente electronice auto, la Câmpulung Muscel şi Piteşti. Compania americană Lear Corporation este unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume. În 2012, cifra de afaceri a Lear Corporation în Argeş a fost de 274.025.117 de lei.

Caroli, liderul pieței de mezeluri din România, are 1040 angajați argeșeni

În ultimii ani, Caroli Foods Group şi-a concentrat toată producţia în fabrica de la Piteşti, unde în anul trecut lucra cu 1040 de angajaţi. Compania a fost fondată în 1994 şi, la ora actuală, reprezintă un parteneriat între familia libaneză El Solh şi grupul multinaţional Campofrio. În Piteşti, Caroli a venit în 1999 prin achiziţionarea Indcarf SA. De-a lungul anilor aici au fost făcute mai multe investiţii, cea mai recentă fiind staţia de epurare a apelor reziduale proprii de jumătate de milion de euro realizată anul trecut. CFG este la ora actuală liderul pieţei de mezeluri din România, atât în valoare cât şi în volum iar pentru 2012 a raportat o cifră de afaceri de 296 576,543 de lei.

Holcim a investit 170 milioane euro pentru modernizarea liniei de producție de la Câmpulung

Cel mai important proiect al companiei elveţiene în ţara noastră s-a desfășurat la Câmpulung, unde Holcim România a investit numai în perioada 2005-2010 peste 170 milioane euro în modernizarea liniei de producție.

Leoni Wiring Systems, echipamente auto făcute de 2200 de argeşeni

Unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule, compania germană Leoni Wiring Systems, are peste 2.200 angajați în Argeș. Din 2005 şi până în prezent, Leoni a investit aproape 12 milioane de euro la Piteşti, dintre care 5 milioane numai în noua fabrică de la Bascov.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...