Dacia, prejudiciată cu aproape 5 miliarde lei vechi de un turc ce vindea piese contrafăcute

de | 14.01.2016 21:18 | Actualitate

Recent, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești l-au trimis în judecată pe cetățeanul turc Saban Bozaci pentru punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu una înregistrată. Concret, anul trecut Garda Financiară și IPJ Argeș au făcut un control la punctul de lucru din Mioveni al firmei Stemar Auto 2005, patronată de către Saban Bozaci, ocazie cu care au fost identificate mai multe piese suspecte de a fi contrafăcute. Pentru a se clarifica situația, un specialist de la uzina Dacia a făcut o analiză comparată, concluzia fiind una clară: piesele și ambalajele erau contrafăcute. Drept urmare, Dacia a depus plângere, a estimat prejudiciul ce i s-a adus la suma de 4,9 miliarde lei vechi și s-a constituit parte civilă în proces. La audieri, patronul firmei a spus că lua piesele din Turcia și că nu știa că sunt contrafăcute.
În ultimii ani, pe fondul crizei economice, piața pieselor contrafăcute s-a dublat. Specialiștii estimează că la ora actuală aproximativ 65% din piesele comercializate în magazine sunt contrafăcute.
Specialiștii în investigarea fraudelor din IGPR spun că cele mai contrafăcute subansamble auto sunt piesele de caroserie. Legislația s-a modificat, iar pedeapsa pentru punerea în vânzare a pieselor auto contrafăcute s-a transformat din amendă în închisoare. Astfel, cei care sunt prinși că pun în vânzare piese auto fără acte de proveniență sau de la un producător neomologat riscă să facă până la 3 ani de închisoare.
Piesele auto pentru Dacia Logan sunt cele mai falsificate și cel mai des întâlnite în magazine. Producătorii chinezi și turci falsifică chiar și ambalajele pe care scrie, la fel ca la piesele originale, „Piese de origine”.
Trebuie să vă uitati atent după ștampila RAR și însemnele mărcii pe piesa auto, ștanțate pe metal. Recordul de piese Dacia contrafăcute a fost înregistrat în august 2013, când peste 10.000 de subansamble pentru Logan au fost descoperite într-un depozit din Voluntari. Piesele erau aduse din China.
Denis Grigorescu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed