Web Analytics
scris marți, 21.05.2024

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

Un complet de trei judecători ai Curţii Penale Internaţionale, condus de românca Iulia Motoc, se va pronunţa asupra cererii de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant şi a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza.

Curtea Penală Internațională: Judecătoarea Iulia Motoc va prezida completul ce se va pronunţa asupra mandatelor de arestare cerute împotriva lui Netanyahu și liderilor Hamas

Citește și: Bătaie la o sală de jocuri din Pitești. Ce spune poliția

Un complet de trei judecători ai Curţii Penale Internaţionale (CPI) urmează să se pronunţe asupra cererii formulate luni de procurorul-şef al acestei instanţe de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant şi a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza, transmite Reuters, citat de news.ro.

Cererea procurorului va fi înaintată unei camere preliminare, din care fac parte trei magistraţi, respectiv preşedinta completului, Iulia Motoc din România, Maria del Socorro Flores Liera din Mexic şi Reine Alapini-Gansou din Benin. Această cameră nu are un termen limită pentru a se pronunţa asupra cererii procurorului CPI. În cazuri anterioare, hotărârile au fost emise în intervale de puţin mai mult de o lună, până la trei luni.

Citește și: Dan Diaconescu, trimis în judecată pentru act sexual cu un minor. Riscă până la 10 ani de închisoare

Dacă judecătorii apreciază că există „motive rezonabile” pentru a considera că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanităţii în războiul din Fâşia Gaza, atunci vor emite mandatele de arestare cerute de procuror, care vor preciza delictele. Judecătorii au de asemenea puterea de a revizui cererea procurorului şi de a admite numai în parte infracţiunile din motivarea acestuia. Acuzaţiile pot fi de asemenea revizuite şi actualizate ulterior.

Iulia Motoc a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale, în premieră pentru România, în decembrie 2023 și a depus jurământul la începutul lunii mai.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită