# După ce Jurnalul de Argeş a desecretizat raportul Corpului de Control privind mafia permiselor din Argeş # Și după 7 ani, secretomania continuă
Deși raportul IGPR din 2008 evidențiază fără echivoc gradul de implicare și, logic, de vinovăție a numeroși polițiști din Argeș în mafia permiselor, niciunul n-a pățit nimic. Și asta pentru că au fost „condamnați” de către București, să se judece între ei și să se sancționeze reciproc și asta într-o secretomanie cvasitotală. Poliția Argeș a refuzat în repetate rânduri să dea publicității sancțiunile primite de oamenii săi. A fost nevoie de o hotărâre a instanței, în speță a Curții de Apel Pitești, cu nr. 1798/2015, pentru ca IPJ Argeș să ne transmită, extrem de lapidar, măsurile care au fost dispuse în urma dispozițiilor Corpului de Control al IGPR. Cât de „transparent” este însă răspunsul primit, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați, noi vă prezentăm informațiile pe care comandanții poliției argeșene au catadixit să vi le ofere, după ce multă vreme s-au ascuns în spatele așa ziselor informații secrete. Și, constatăm cu amărăciune, și după 7 ani secretomania continuă iar bugetarii cu epoleți o dau tot pe după pruni și nu au bărbăția să ne spună adevărul nici atunci când magistrații o cer.
„Către
Redacția Jurnal de Argeș
Urmare a hotărârii Curții de Apel Pitești nr. 1798/2015, pronunțată la data de 28.10.2015, vă comunicăm următoarele:
În baza Raportului Direcției de Control Intern din 18.12.2008, privind principalele concluzii rezultate în urma verificărilor efectuate asupra formațiunilor de ordine și siguranță publică cu atribuții în domeniul evidenței populației din cadrul IPJ Argeș s-a procedat la declanșarea cercetării prealabile față de un număr de 50 de polițiști și comunicarea măsurii de „atragerea atenției” față de alți 56 de polițiști nominalizați în același material de control. În urma verificărilor efectuate și finalizării cercetărilor prealabile față de cei 50 de polițiști s-a dispus luarea următoarelor măsuri/sancțiuni:
– „atragerea atenției” pentru 29 de polițiști;
– „mustrare scrisă” pentru 6 polițiști;
– „diminuarea drepturilor salariale pentru funcția îndeplinită cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni”, față de 2 polițiști.
De asemenea, în urma finalizării cercetării prealabile s-a dispus „clasarea” cauzelor disciplinare pentru 13 polițiști”.
Adresa remisă pe e-mail-urile redacției noastre de către Biroul de Presă al IPJ Argeș este semnată de șeful inspectoratului, chestorul Ionel Ispir.
Polițiștii argeșeni, implicați în sute de mutații fictive ale celor care și-au luat permisele în Argeș
În perioada 20 iunie – 6 septembrie 2008, în urma scandalului Permiselor, un colectiv de ofițeri din cadrul Direcției de Control Intern a IGPR a verificat modul de implicare a polițiștilor din IPJ Argeș în soluționarea cererilor pentru eliberarea actului de identitate în cazul unor cetățeni care au obținut permis de conducere ca urmare a stabilirii domiciliului sau a reședinței în județul Argeș. Au fost astfel verificate 1924 de cereri și materiale anexe ale unor persoane din alte județe, care, în perioada 1.01.2006 – 13.06.2008, au solicitat stabilirea domiciliului sau aplicarea vizei de reședință în localități din Argeș și ulterior au obținut permise de conducere. Din examinarea documentelor a rezultat implicarea polițiștilor argeșeni în 548 de cazuri, prin aplicarea de mențiuni pe cererile tip adresate Serviciului de Evidența Populației (cereri formulate, în multe cazuri, ulterior întocmirii referatelor de verificare în teren) de către polițiști care nu aveau această atribuțiune printre sarcinile de serviciu dar și vinovățiile comandanților lor. Primul vinovat identificat de raportul ținut la secret: comisarul-șef Petre Ionițescu, șeful IPJ din 2008, urmat de adjunctul său, Costel Nedelescu. Nu scapă de vinovăție nici actualii șefi ai IPJ Argeș, comisarii-șefi Ionel Ispir și Gabriel Gherghe, la rândul lor menționați, și nu pozitiv, în respectivul raport secretizat la nivel local, ca să nu mai știe nimeni cine era implicat în cancerul de la permise. Documentul „Raportul Direcției de Control Intern din IGPR, aprobat de conducerea M.I.R.A” a fost întocmit de comisarul-șef de poliție Popescu Ion din cadrul IGPR și e adresat „Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș, În atenția domnului inspector-șef” (recte Petre Ionițescu, comandantul de la acea dată) cu rugămintea de a se dispune punerea în aplicare a măsurilor de cercetare prealabilă a lucrătorilor de poliție. Comandantul Petre Ionițescu în persoană a rezoluționat materialul cu adnotarea din data de 29.12.2008, în atenția Serviciului Management Resurse Umane: „Dispoziție privind cercetarea prealabilă a ofițerilor și agenților nominalizați în Raportul Direcției Control Intern, conf. Anexei în temeiul OMA 400/2000”. Însă cum au fost cercetați mai departe cei vinovați am aflat, pe surse, ceva mai târziu, care ne-au spus, ba chiar ne-au demonstrat cu acte, că a fost vorba despre simple mângâieri aproape părintești. Concret, în celebrul dosar al permiselor, au fost cercetați și condamnaţi la închisoare cu executare doar 14 inculpaţi, printre care și patru polițiști: comisarii-șefi Codruț Vlăsceanu și Vasile Voinea, respectiv ofițerii Daniel Zidaru și Laurenţiu Bălan. Cei care se fac vinovați de proliferarea cancerului de la Permise și care le-au creat, practic, teren favorabil lui Vlăsceanu și Voinea sunt nu doar în libertate, ci dețin în continuare funcții de comandă la nivelul IPJ Argeș.
Alina Crângeanu
0 Comentarii