Web Analytics

Cum poți supraviețui unui cutremur

de | 8.02.2023 18:14 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

Marile seisme din Turcia, din 6 februarie, care au dus la mii de morți, răniți și sinistrați, ar trebui să ne pună în gardă. Nici noi, românii, nu suntem feriți de mișcări seismice, așa că e bine să luăm aminte. Prin urmare, cu sprijinul „Antiseismic District”, vă vom arăta, începând de astăzi, 8 februarie, „Cum poți supraviețui unui cutremur?”. Și începem cu…

Planul de întâlnire cu cei apropiați

Discută. Pregătirea presupune ca persoanele apropiate – incluzând copiii, persoanele în vârstă sau cu dizabilități – să cunoască riscurile posibile, să știe care sunt acţiunile corecte din primele secunde, cum comunică și unde se întâlnesc în cazul unui cutremur major. Dialogul pe care îl purtaţi din timp și periodic este extrem de util pentru a reduce teama și anxietatea, mai ales în cazul copiilor.

Citește și: Cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

Vă puteţi proteja dacă planificați împreună și exersaţi periodic modul în care trebuie să vă comportaţi, crescând astfel probabilitatea de a lua cele mai bune decizii atât înainte, cât și după încetarea mișcării seismice.

Stabilește. Încercaţi să faceţi un plan cât mai simplu și realist. Stabiliţi responsabilităţi pentru fiecare membru în parte, notaţi‑le și reluaţi discuţia o dată la aproximativ 6 luni, pentru a asimila cunoștinţele și a vă actualiza nevoile.

E posibil să nu vă aflaţi în același loc atunci când se produce un cutremur, iar reţeaua telefonică și internetul să nu funcţioneze imediat. Alegeţi un loc de întâlnire unde să puteţi ajunge relativ ușor, în apropierea locuinţei sau în funcţie de activităţile zilnice ale fiecăruia.

Contactează. Cineva care locuiește într‑o zonă mai sigură vă poate oferi găzduire temporară ţie și familiei, în situaţia în care trebuie să evacuaţi locuinţa. Autorităţile vor pune la dispoziţie locuri de cazare în spaţii amenajate, în limita capacităţii disponibile, însă este recomandat să mergeţi la o rudă sau la prieteni a căror locuinţă este în siguranţă.

Notează. Este o informaţie esenţială în cazul în care nu ai telefonul mobil la îndemână sau rămâi fără baterie. Notează numerele de telefon importante pe bileţele pe care să le ţii în casă, portofel, geantă sau unde consideri că este util pentru tine. Numărul gratuit de urgenţă pentru contactarea serviciilor de intervenţie este 112.

Mesaje. Imediat după un cutremur major, reţelele de telefonie vor fi probabil suprasolicitate sau indisponibile. Este recomandat să încerci să comunici prin mesaje‑text pentru a te asigura că familia și cei apropiaţi sunt în siguranţă.

Va urma. Măsuri de protecție în interiorul locuinței

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *