Web Analytics

Cutremurele de luni au „mutat” Turcia cu 3 metri spre sud-vest!

de | 7.02.2023 21:18 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

Cutremurele de luni, 6 februarie, printre cele mai mari din ultimul secol, au „mutat” Turcia cu aproximativ trei metri spre sud-vest. O spune şeful seismologilor italieni, într-un interviu acordat publicaţiei „La Repubblica”.

Citeşte şi: Cutremur: UE mobilizează peste 1.180 de salvatori în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă

Prof. univ. Carlo Doglioni, președinte al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a vorbit despre efectele celor două cutremure de luni, cu magnitudini de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, în contexul mişcării plăcilor tectonice.

Ceea ce numim placa arabă, s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est – sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, susține prof. Carlo Doglioni.

Cea mai mare parte din Turcia este așezată pe placa anatoliană, dar sud-vestul țării stă pe placa arabă, împărțită cu Siria. Doglioni explică și ce s-a întâmplat: pe o porțiune de cel puțin 150 kilometri, a apărut o deplasare de peste trei metri.

Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur mare. Este o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a  blocurilor de rocă. Două granițe care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia (n.r. – placa arabă) la nord-est”, a spus şeful Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, potrivit gandul.ro.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *