Web Analytics

Cum identificăm dacă am crescut într-o familie disfuncţională

de | 4.02.2021 13:11 | Actualitate, Opinii

Modul în care creștem modelează cine devenim. În calitate de copii, nu avem capacitatea de a discerne între „corect” și „greșit”, între un comportament sănătos sau nesănătos. Din această cauză, dacă un copil crește într-un mediu toxic, este probabil să-l normalizeze sau să-l interiorizeze.
Familia – și în special părinții noștri (sau primii îngrijitori) – formează baza pentru valoarea noastră de sine, modul în care ne conectăm și ceea ce credem că sunt relațiile. Dacă ai crescut într-o familie disfuncțională, aceasta va modela tipurile de relații pe care le formezi în viață ulterior – atât atunci când vine vorba de dragoste și prietenii, cât și profesional.
Mintea se simte confortabilă în ceea ce este familiar, motiv pentru care copiii alcoolicilor prezintă un risc mai mare de a se căsători cu un alcoolic (sau de a deveni unul) și mai mult de jumătate dintre copiii abuzați (51%) vor experimenta din nou abuzul în viața ulterioară.
Dacă credeți că ați crescut într-o familie disfuncțională, identificarea comportamentului toxic și modul în care acesta a avut un impact este imperativă, astfel încât să vă puteți vindeca și, de asemenea, să rupeți tiparul odată pentru totdeauna. O întâlnire cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ce vă stă pe suflet. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Citește și 5 beneficii ale psihoterapiei

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii