Web Analytics

Criza şi şomajul

de | 9.09.2021 12:44 | Actualitate, Opinii

Trendurile actuale indică faptul că, în rândul populației active, sunt foarte mulți care nu au serviciu și nu își caută. În urma crizei mondiale pandemice au apărut consecințe, printre care și șomajul, astfel că din ce în ce mai multe persoane se găsesc fără loc de muncă, iar abilitațile lor, altădată relevante, nu mai sunt căutate.
Oamenii își schimbă perspectiva în criză. Criza este factorul determinant pentru a ne opri din ceea ce facem, modul în care gândim și ne obligă să vedem o altă perspectivă.
Ce a fost diferit după aceasta criză sau, de fapt, este comun în toate crizele?
Când apare o situație nemaiîntâlnită, descrisă de Nassim Taleb ca efectul de lebădă neagră, ne dăm seama că problema cu experții este că nu știu că nu știu. Pierderea controlului, ca urmare a crizei, este posibil să ne demotiveze.

Când trăim într-o societate așezată, ne bazăm pe aceea societate și, în cazul unei situații neprevăzute de proporții, pierdem iluzia controlului și avem nevoie de timp pentru a ne adapta. Dacă ceea ce făceam până atunci nu mai este valabil, este normal, mai ales la tineri, să ne luăm timp să ne gândim.

Motivația necesară pentru a găsi de lucru este direct proporțională cu percepția de sine și, prin urmare, cu o stimă de sine sănătoasă. O stimă de sine care se află în raport cu tine însuți, dar se hrănește cu acțiunea. Acțiunea este oxigenul stimei de sine. Capacitatea de autocontrol este necesară, aceasta reflectă aptitudinea de a te angaja în urmărirea unui obiectiv fără a fi imediat recompensat. Exercitarea acesteia este favorabilă sentimentelor de bine psihologic și a stimei de sine. Iluzia că cineva care nu și-a dat osteneala ar fi putut cunoaște succesul poate fi periculoasă și adevărul este că evitarea nu ne învață nimic. Ieșirea din zona de confort se face cu efort.
Comportamentul activ de a căuta serviciu este cel mai bun predictor în obținerea unuia, mai ales în momente dificile cum ar fi o economie fragilă. Oamenii duc în act sau caută activ în momentul în care percepția proprie asupra abilităților și calităților lor este bună și, prin urmare, cerute pentru un job.

Citește și 3 motive pentru care pandemia poate conduce la fobie socială

Unii nu își doresc un job și când găsesc unul se gândesc că plata este prea mică și că, dacă ar accepta locul de muncă disponibil, nu ar reflecta nivelul lor. Mulți dintre ei au reușit să se păcălească pe ei înșiși și să facă dependența lor de alții acceptabilă, chiar să o transforme într-o reușită; rețelele sociale sunt pline de persoane care se mândresc cu asta.
Cum orice relație presupune drepturi și obligații, simțul că li se cuvine orice este cel ce duce la lipsa responsabilității în găsirea unui loc de muncă sau a muncii pentru orice. Să fii șomer nu mai este privit cu aceeași repulsie ca în trecut și a devenit o chestie acceptabilă conform percepțiilor din ziua de astăzi.

De multe ori, mulți nu înțeleg ce efort au depus cei care au reușit, admiră doar rezultatele din urma muncii lor, dar nu văd și parcursul pe care l-au avut până au obținut ceea ce și-au propus. Acesta include multă muncă grea, încercare și eroare, practică și dezamăgiri și sunt parte a oricărui proces care duce, eventual, la reușită.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole