Web Analytics

Cristian Gentea: „Au fost colegi din PSD care au intervenit la mine pentru anumite proiecte imobiliare, dar i-am refuzat”

de | 5.09.2019 13:49 | Politica si Administratie

La ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local Pitești, nu mai puțin de cinci proiecte ce vizau realizarea mai multor blocuri în oraș au fost retrase sau respinse, asta după ce consilierul local Cristian Gentea s-a opus vehement și argumentat, invocând mai multe nereguli. Un pas spre normalitate, în condițiile în care Piteștiul a ajuns să fie un haos imobiliar, oficialii din Primăria Pitești permițând fără vreo limită o debandadă totală în ceea ce privește autorizațiile pentru ridicarea a zeci și zeci de blocuri, fără vreo grijă pentru spațiile verzi, protecția mediului și armonie arhitectonică. Iar Cristian Gentea este singurul din PSD care se opune cu fapta acestui haos imobiliar, colegii săi de partid, inclusiv din Consiliul Local și din Primărie, fiind excesiv de tăcuți și/sau permisivi. Am vorbit zilele trecute cu Cristian Gentea despre proiectele respinse săptămâna trecută, despre haosul urbanistic din oraș și despre problemele din Primăria Pitești privind acest sector foarte delicat.

# Care au fost principalele nereguli pentru care au fost retrase sau respinse cele cinci proiecte ce erau pe ordinea de zi a Consiliului Local săptămâna trecută?
– În primul rând, e vorba de faptul că acele proiecte de blocuri erau poziționate în zone de case. Oamenii nu și-au făcut case pentru a li se trânti un bloc lângă ei.
Pe strada Petre Ispirescu, unde se dorea ridicarea unui bloc, era o limbă de pământ foarte îngustă, cu case pe laterale. Cum să pui acolo blocuri? M-a deranjat mult acolo că cei de la Urbanism puseseră planșele pe marginea drumului și li se părea normal să pună un bloc acolo. Le-am zis: ”Cred că faceți mișto de mine”.
Pe strada Gârlei, unde familia Brănescu are un proiect imobiliar, e o problemă legată de regimul de înălțime. În PUG scrie ceva, ei aveau altceva. Cetățenii din zonă, unde sunt case, au cerut un punct de vedere Primăriei Pitești legat de regimul de înălțime, însă Primăria nu a dat vreun răspuns. Și atunci cetățenii s-au adresat Inspectoratului în Construcții.
Mai e o mare problemă cu aceste PUD-uri. În destule cazuri apar PUD-uri ce fac referire la PUZ-uri vechi. Săptămâna trecută era un PUD, pe strada Dinu Brătianu, ce făcea referire la un PUZ din 2002. Sunt 17 ani de atunci! Legea cere ca documentația de urbanism să fie actualizată atunci când zona respectivă e schimbată total de la data la care s-a aprobat documentația respectivă. Acum 17 ani, pe strada Dinu Brătianu nu era vreo casă, iar acum sunt numai case. Iar o firmă vrea să facă 2 blocuri acolo, lucru cu care evident nu sunt de acord.
Și mai e o problemă cu informările publice făcute de Primăria Pitești. Tot timpul, cei din Primărie îmi prezintă procese-verbale în care îmi spun că au făcut informări, însă ei pun informările publice pe site-ul Primăriei și nu se uită nimeni. Ar trebui ca Primăria Pitești să trimită scrisori fiecărui vecin în parte când e vorba de un proiect imobiliar. La ora actuală, informările publice făcute de Primăria Pitești pe internet sunt făcute ca să nu le vadă cineva și să nu aibă vreo observație.
De acum încolo vom merge pe teren pentru fiecare proiect imobiliar propus. Când am vrut să văd săptămâna trecută un proiect pe strada Vasile Militar, cei de la Urbanism m-au dus în altă parte, pe strada Dârzului, acolo unde aprobasem un proiect acum șase luni.

„Ar trebui schimbată echipa de la Urbanism din Primăria Pitești”

# Cum ar putea fi stopat haosul urbanistic din Pitești? Ar trebui schimbată echipa de la Urbanism din Primăria Pitești?
– Bineînțeles. Ar trebui schimbată. Observ la cei de la Urbanism o reticență de-a dreptul supărătoare. De un an îi cer arhitectului-șef să elaboreze un proiect de hotărâre, să mă ajute pe partea de legalitate cum să facem ca să impunem o suprafață minimă pe care să se poată construi în Pitești, ca să evităm să mai primim documentații cu suprafețe de 280 sau 350 mp, de exemplu.
# Nu v-a atras și antipatii în rândul colegilor din PSD opoziția dumneavoastră constantă la haosul urbanistic din Pitești?
– În primul rând, mi-a atras antipatii în rândul multora din Primăria Pitești. Este o antipatie pe care mi-o asum. Nu îmi place cum arată Piteștiul.
# Au fost colegi din PSD care v-au spus să o lăsați mai moale cu opoziția la proiectele imobiliare?
– Au fost colegi din PSD care au intervenit la mine pentru anumite documentații pentru proiecte imobiliare și au văzut că nu au la cine, i-am refuzat. Dar, după ce le-am explicat problemele privind acele proiecte imobiliare, nu au mai comentat și imediat s-au repliat.
I

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole