Web Analytics
scris miercuri, 31.01.2024

Cristian Gentea: „Am plecat de la un buget de 100 milioane de euro în 2021 şi acum depăşim 200 milioane de euro”

Primarul Cristian Gentea a vorbit, joia trecută, în cadrul unei conferințe de presă, despre proiectul de buget al Piteștiului pe anul 2024, care va fi supus aprobării Consiliului Local pe data de 8 februarie. Acest buget – despre care edilul a spus că „e destul de complet” – este estimat în sumă totală la 990.965.000 lei.
Estimarea, și nu certitudinea, a fost explicată prin faptul că o bună parte din impozitul pe venitul global (IVG) – partea din impozitul pe pensii, pe dividende, pe dobânzi, pe jocurile de noroc – a fost reținută la bugetul central. „Pentru că am avut creșteri mari la Pitești și mulți pensionari, am pierdut, într-adevăr, 35%. (…) Până la urmă, s-ar putea chiar până în data de 8 februarie, o bună parte din această pierdere – 70% din ea – să o recuperăm (bugetul va depăși astfel un milliard de lei – n.n.); vă asigur că pe parcursul anului o vom recupera pe toată” – a precizat edilul-șef.

Cristian Gentea: „Am plecat de la un buget de 100 milioane de euro în 2021 şi acum depăşim 200 milioane de euro”

De remarcat e că în ultimii trei ani bugetul Piteștiului a fost în continuă creștere. „Practic, am plecat de la un buget de aproximativ 100 milioane de euro în 2021 și, în momentul de față, depășim 200 milioane de euro. E mai mare bugetul cu 24,32% față de anul trecut și cu 40% față de 2022” – a spus Cristian Gentea, care a adăugat că acum e pentru prima oară când „investițiile” (cu o pondere de 54%) depășesc „funcționarea” (46%). Iar în ceea ce privește privește partea de funcționare, cheltuielile de personal însumează doar 13%.
Primarul Piteștiului a „feliat” apoi bugetul pe capitole vorbind despre finanțarea serviciilor destinate cetățenilor: „Pentru Învățământ avem 32,18%, Transporturi – aproape 20%, Servicii și Dezvoltare Publică – 10,77% și toate celelalte… La Cultură avem 9,49%, la Sănătate și Asistență Socială – 7,93%, Protecția Mediului – 7,21% și Ordine și Siguranță Publică – 2,81%. Iar din fonduri nerambursabile și cofinanțare de la bugetul local, 71% reprezintă fonduri europene. Apoi, de la bugetul de stat avem aproape 19%, iar 10% sunt fonduri de la bugetul local, ceea ce cred că este foarte bine”.

Cristian Gentea a făcut și o comparație privind creșterea veniturilor la buget din fonduri nerambursabile: „În 2021 am plecat de la 66 milioane lei, ajungând acum la aproape 400 milioane lei; o creștere de 484%. Față de anul trecut, creșterea e de 53%”.
Vorbind doar pentru partea de dezvoltare, edilul-șef a spus: „51,2% din întreaga parte de investiții merge către Învățământ, 26% – către Transportul public, 12,3% – Locuințe, servicii, dezvoltare publică, 5,2% – Protecția mediului, colectare selectivă, 4% – Cultură, recreere și religie, 0,8% – Ordine publică, siguranță națională, 0,45% – altele”.
Anul acesta sunt foarte multe investiții – a mai spus Cristian Gentea, acesta referindu-se la cel puțin 52 de lucrări noi (renovări energetice și reabilitări termice la o serie întreagă de unități de învățământ, la șase blocuri de locuințe, la sediul Primăriei, finalizarea reabilitării, în vară, a Colegiului „Zinca Golescu”, finalizarea celor două creșe, din Găvana și de la Teiuleanu, parc fotovoltaic la CET Sud, modernizări ale unor piețe, lucrări la infrastructura de transport, străzi etc.).

Citește și Studiu. Un nou pod peste râul Argeș, în sudul Piteștiului. Primarul Gentea explică

Citește și Funcționarii din primării anunță că vor înceta lucrul din 5 februarie. Ce revendicări au

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *