Web Analytics

Crimă cu zeci de hectare de păduri din Argeş tăiate la ras

de | 24.10.2012 20:46 | Dezvăluiri

# Don Felipe, în război cu sinistra Rovana Plumb # Deputatul USL Filip Georgescu a făcut o interpelare parlamentară în care reclamă un jaf de milioane de euro pe mii de hectare retrocedate ilegal în Ocolul Silvic Aninoasa. La câte păduri s-au tăiat în ultimii ani în județul Argeș, este chiar de mare mirare de ce pădurarii n-au fost în stare să-și facă Parchetul lor. Care să verifice cantitățile industriale de parchete prăduite prin desișurile necuprinse de lege și să-i defrișeze penal pe autorii celor care au aplicat metoda regenerării pădurii cu drujba. Autoritățile silvice județene, plus Prefectura, cele care au sesizat potlogăriile și au încercat să le stopeze prin intermediul instanței, au constatat un adevărat prăpăd silvic, îndeosebi în comunele Aninoasa, Berevoiești, Bălilești și Albeștii de Muscel, toate cuprinse în raza de acțiune a Ocolului Silvic Aninoasa. Aici, pe fonduri forestiere puse în posesie ilegal unor așa-ziși foști proprietari, care însumează peste 2000 ha, s-au exploatat haiducește, adică la drumul mare și cu capul gol, nu mai puțin de 35.000 mc de masă lemnoasă, în valoare totală de cel puțin 5 milioane de euro. Și, după cum veți vedea, chiar dacă problema a ajuns până sub nasul noii șefe a Ministerului Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb, a fost ocolită cu mare grijă, fapt care echivalează cu continuarea furturilor pe scară lungă, dar mai alea largă.

Nu mai puțin de 2136 ha însumează suprafețele de pădure puse în posesie în mod abuziv în localitățile menționate mai sus, fără a se ține cont că fondurile forestiere respective aparțineau statului încă de la 1864, când s-au secularizat averile mănăstirești, ba mai mult, n-au avut vreun proprietar nici înainte de instalarea comunismului, când au intrat în administrarea fostei CAPS, în anul 1948. Așadar, nici vorbă ca cineva să poată pretinde că a deținut vreodată suprafețele respective. Și totuși, ele au fost revendicate cu mult tupeu de niște așa-ziși foști proprietari, iar autoritățile locale, dând dovadă de multă iuțeală de mână, ca niște șuți adevărați, le-au fabricat acte oneroase de proprietate, ca să aibă băieții drept de furt civilizat, adică documentat cu acte. De departe cele mai vaste păduri retrocedate ilegal se află la Berevoiești, iar haiducia a avut loc pe vremea fostului primar Fănel Proca, alias Toacă și a fostului șef al Ocolului Silvic Aninoasa, Viorel Dode, ambii recunoscuți ca adevărați campioni în materie de jaf forestier. La Berevoiești, aproape 1.500 ha de pădure au fost săltate astfel pe deasupra legii, fără a fi însă săltați de organele competente și autorii faptelor cu largă încărcătură emoțională, financiară, dar mai ales penală. Două familii s-au văzut astfel realmente strivite sub povara pădurilor restituite, moștenitorii Lăngești (1254 ha) și Rozas Păunica (170 ha). Nici comuna Aninoasa nu s-a putut abate de la prăduire, cu circa 320 ha oferite plocon ilegal Obștii Slănic, în vreme ce alte circa 320 ha au luat aceeași cale spre jaf, la Bălilești, respectiv Albeștii de Muscel, prin moștenitorii Ion Prislopeanu, Ion Florian Rădulescu și Dragoș Lazea Dumitrescu. Atât le-a trebuit acestora, să se vadă cu pădurea pe cap! Și dă-i și fură, neicuşorule, până să se tot facă de 35.000 mc masă lemnoasă exploatată ilegal, deși până duceți dvs. până la capăt acest material, cantitatea posibil să mai fi crescut cu vreun camion, două. Având deci locuri cât se poate de bune de retrocedat cu capul, s-a declanșat jihadul silvic, tolerat cu mare grijă de autoritățile locale și județene. Abia prin anul 2010, s-a prins și Prefectura că trebuie să se desprindă din hora jafului, punând timid piciorul în prag și-n gard prin fostul prefect Gogu Davidescu. Cel care, împreună cu autoritățile silvice județene, s-a pus nu numai pe plâns, ci și pe plângeri făcute în instanță împotriva celor împroprietăriți ilegal cu păduri, menționați mai sus. Ulterior însă, ce să vezi! Același prefect Davidescu, plus aceleași autorități silvice, au început la finele anului trecut să dea semne de mare oboseală în lupta cu prăduitorii, ba mai mult, li s-au prăbușit chiar în brațe, dezmierdându-i cu un ocol silvic privat adus tocmai de pe la Târgoviște, să supravegheze cu competență sporită dezvoltarea jafului.

Un ocol silvic privat din Târgoviște, pe post de lup paznic la oi

Aparent, din 2010, Prefectura și ITRSV Ploiești (având rol de inspecție silvică) au părut că vor să dea de grindă cu cei care făceau poteci adânci cu drujba în pădurile respective. Așa cum am spus, s-au inițiat procese în instanță pentru anularea actelor de proprietate eliberate ilegal, în vreme ce ITRSV-ul a dispus în februarie 2011 suspendarea serviciului silvic efectuat cu structuri private. Iar ca lupta să pară și mai serioasă, în horă, ba chiar în sârbă a intrat și Ministerul Mediului și Pădurilor, care a decis printr-un ordin din septembrie 2011 ca toate suprafețele aflate în litigiu să fie preluate de Ocolul silvic de stat Aninoasa, tocmai pentru curmarea furturilor de masă lemnoasă. Zice-se. Pentru că, o lovitură mare de teatru și de topor a avut loc chiar două luni mai târziu, adică în noiembrie 2011. Când aceeași Prefectură și același ITRSV, conduse de aceiași șefi, au spus brusc „la loc comanda”. Mai precis, au dispus încetarea suspendării regimului silvic, dând cu flit chiar și ministerului care tocmai instituise rigorile sporite. Ce-a însemnat asta? Startul dat unui jaf de și mai mari proporții. Imediat și-a intrat în rol de lup pus paznic la oi Ocolul Silvic Privat Muntenia din Târgoviște, care a dat un șut în fund ocolului silvic de stat din Aninoasa. Și s-a pus pe păzit cu atâta strășnicie, încât doar de atunci și până acum s-au „valorificat” prin furt nu mai puțin de 15.000 mc de masă lemnoasă, adică aproape jumătate din cantitatea de 35.000 mc apreciată că s-a dijmuit în total. Iar în ce privește procesele din instanță, cu toate sunt tergiversate cu multă iscusință de așa-zișii proprietari, care trag de timp cât pot tocmai pentru ca jaful din păduri să se desfășoare cât mai amplu și cât mai îndelungat. Și nu este deloc exclus ca până ce se vor anula titlurile ilegale de proprietate, statul să ia înapoi pășune, în loc de pădure. Ceea ce s-a și dorit de fapt, dacă urmărești pârtia largă pe care autoritățile au făcut-o în calea hoților de lemne. Pentru că hoție este totul, fără nicio îndoială, câtă vreme legea spune clar că este interzisă cu desăvârșire exploatarea masei lemnoase pe suprafețe aflate în litigiu pe rolul instanței, până la soluționarea proceselor. Așadar, ilegalități de la cap, când s-au făcut retrocedări ilegale pentru peste 2.000 ha de pădure, și până la coadă, când s-a furat și se fură exact ca-n codru masa lemnoasă, sub privirile dezinteresate, pardon, mai degrabă cât se poate de interesate, ale autorităților.

Deputatul Filip Georgescu o presează zadarnic pe ministra Rovana Plumb să ia măsuri

Toate aceste lucruri au fost constatate și consemnate foarte limpede de către noua conducere a Direcției Silvice Pitești, care a dat sfoară-n țară mai departe, doar-doar s-o stopa jaful industrial din zona Aninoasa. Fost director al Regiei Naționale Romsilva la începutul anilor 2000, deputatul Filip Georgescu a preluat la rândul său problema, cu gândul să o facă știută la cel mai înalt nivel, adică direct ministrului Mediului și Pădurilor, Rovana Plumb. Prima tentativă a deputatului în acest sens a avut loc astă vară, sub forma unei interpelări în care expunea la liniuță toate amănuntele menționate mai sus. Lunile au trecut însă, iar Rovana Plumb nici gând să-i răspundă în vreun fel, nici măcar cu vreo înjurătură lui Filip Georgescu, deși amândoi sunt pesediști și ar trebui să comunice astfel cu mai multă ușurință politică. Încăpățânat, dar și din ce în ce mai iritat, deputatul argeșean a recidivat recent cu aceeași interpelare, tot către Rovana Plumb, de această dată și cu remarca înțepată privind „modul mai mult decât superficial cu care este tratat un deputat de către o instituție centrală de prim rang”. Abia la a doua încercare, minunea s-a produs, adică doamna Rovana a răspuns. Ce-a răspuns este altă poveste, care efectiv l-a scos din sărite pe deputatul Georgescu. Practic, ministra nu face nimic altceva decât să repovestească stadiul procesual în care se află litigiile pentru suprafețele respective, cu mențiunea că astfel s-a revenit la situația inițială, în care Ocolul Silvic Privat Muntenia, din Târgoviște, cu care proprietarii au contract de servicii silvice „va acționa pentru respectarea regimului silvic conform legislației în vigoare”. Adică exact ce s-a făcut și până acum, când s-a acționat pentru respectarea regimului silvic cu atâta tărie, încât s-au făcut nevăzuți zeci de mii de metri cubi de masă lemnoasă. Altfel spus, un furt de proporții uriașe comis „conform legislației în vigoare”. Care poartă de-acum și semnătura și parafa ministrului Rovana Plumb, cea care se face că nu vede situația reală și bate câmpii prin răspunsuri ce dau apă la moară și combustibil în drujbă tot hoților. Cum spuneam, chiar dacă cei doi sunt colegi în PSD, deputatul Filip Georgescu, presat și de scurtul timp care-i mai rămâne până la retragerea din funcție, s-a așezat din nou pe scris. Și clocește o nouă interpelare despre care, deși nu ne-a dat prea multe amănunte, zice c-o va ține minte multă vreme șefa Ministerului Mediului și Pădurilor. Până atunci însă, frunză verde și-un topor, furtul merge cu mult spor, pentru-al țării „viitor”…
Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii