Web Analytics

Crăciunul în Ucraina, cu frica în sân de un posibil atac. „De sărbători, nu va mai fi la fel ca în anii trecuţi. Nu avem nici instalaţii, nici luminiţe”

de | 29.12.2022 13:00 | Actualitate, Dezvăluiri, Home

Spune Vlada, studenta din Odessa refugiată la Pitești

Numărăm a zecea lună de război și peste nouă milioane de ucraineni care au trecut granița României, din februarie și până în prezent. Rușii atacă în continuare mai multe orașe, afectând sistemul energetic ucrainean, iar atmosfera este una de teroare. Se apropie perioada Crăciunului și la ei (în Ucraina, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, n.a.), însă nici urmă de sărbătoare pe teritoriul lor. Colindele sunt înlocuite de zgomotul constant al exploziilor, iar luminile festive sunt absente anul acesta, fiindcă peste 7 milioane de locuințe sunt în pană de curent după bombardamentele rușilor. Practic, „nu va exista nici dispoziția și nici atmosfera aceea de Crăciun”, după cum ne-a spus chiar Vlada, ucraineanca studentă la Univeristatea din Pitești, sosită în capitala Argeșului la câteva zile după izbucnirea războiului. Am vorbit din nou cu ea, iar, printre altele, Vlada a spus că sărbătorile din acest an aduc după ele frica, pentru că „nu știm ce va fi în perioada aia”.

„Cel mai probabil o să stăm fără lumină”

„O să plec săptămâna asta acasă (în Ismail, regiunea Odessa, n.a.). Totul a rămas la fel ca până acum. În continuare nu avem lumină. De sărbători, nu va mai fi la fel ca în anii trecuți, cel puțin nu o să se organizeze nimic în orașe. Nu avem nici instalații, nici luminițe. Ne adunăm toți, verișori, mătuși și bunici. O să fie diferit, pentru că cel mai probabil o să stăm fără lumină, iar asta e cel mai urăt. Lumină ne dau doar când vor ei, iar asta poate să fie trei ore pe zi, toată ziua sau să nu fie deloc. Avem puțin noroc cu generatoarele. Oricum, acum au început să se fure și generatoarele astea. Se fură unii de la alții”, a povestit Vlada.

Citește și Studentă la jurnalism la Universitatea Piteşti, Vlada din Odesa şi-a spus drama de refugiat în redacţia Jurnalului de Argeş

„Merge vorba că o să fie un atac”

Fără atmosferă și cu frica în sân de un posibil atac, chiar de Crăciun, vor sta Vlada și familia, pentru că așa a dat de înțeles Rusia, că ar putea ataca Ucraina de pe teritoriul Belarus, în timp ce Europa se va relaxa de sărbători. „Situația e foarte neplăcută, iar acum nu avem dispoziția și nici atmosfera aceea de Crăciun, de Revelion… Nu avem luminițe, nu avem brad. În plus, există puțină frică pentru că nu știm ce ne așteaptă în perioada aia și merge vorba că o să fie un atac. Dar așa, o să ne străduim să întreținem atmosfera, o să gătim, ne strângem la masă, tocmai ce o să merg acasă să-i ajut pe ai mei cu pregătirile. Părinții mei sunt supărați, că nu știm ce va fi de azi pe mâine. Ei nu își arată supărarea asta de față cu mine și față de surori, încearcă să facă orice să ne fie bine, ne cumpără cadouri și toate cele. Sincer, anul acesta chiar îmi doresc să stau acasă de sărbători. În așa momente de război, cred că e nevoie să petrec sărbătorile cu familia”, ne-a mai spus Vlada.

Citește și Vlada îşi continuă povestea de viaţă şi de război: „Rămân în România (…), câştig un ban, am unde dormi”

Citește și Despre românii din Cernăuţi şi ruşii din guvernul de la Kiev

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *