Web Analytics

Costin Oncescu: ”La premierea din acest an ne-am simţit umiliţi”

de | 16.01.2020 15:11 | Dezvăluiri

# Un muscelean de la Oxford adresează o scrisoare deschisă Ministerului Educaţiei, prin Jurnalul de Argeş # Oncescu povestește cum, la premierea olimpicilor naționali și internaționali din decembrie 2019, ministerul nu i-a premiat pe profesorii și studenții pregătitori, deși legea prevede clar acest lucru # Culmea disprețului! Deși oficialii din Ministerul Educației Naționale au chemat 30 de profesori pregătitori la premiere, nu le-au acordat nici măcar o diplomă
De mai mulți ani, profesorii și studenții pregătitori (alții decât profesorii de la clasă) ai olimpicilor naționali și internaționali erau premiați în fiecare iarnă cu diplome și bani de către Ministerul Educației Naționale. Numai că în decembrie 2019, deși au fost chemați la București la premierea olimpicilor, respectivii profesori și studenți pregătitori nu au mai fost premiați. Iar în această situație sunt câteva zeci de persoane, inclusiv din Argeș. Iar unul dintre cele mai sonore exemple este cel al argeșeanului Costin Oncescu, student eminent în anul II la Oxford.
Absolvent al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu“ din Câmpulung Muscel, Costin Oncescu a obţinut de două ori medalia de bronz şi o dată argintul la olimpiada internaţională de informatică. În 2016 a obţinut aur la Olimpiada Naţională de Informatică, aur la Balcaniada de Informatică seniori (după ce, în perioada 2012-2014, câştigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori), la care se adaugă medalia de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada“.
Costin Oncescu a început să pregătească, la rândul său, olimpici de valoare, alocând în acest sens ore bune din timpul său. Numai că, atât în cazul său, cât și al peste 30 de profesori și studenți pregătitori, Ministerul Educației Naționale nu a mai avut nicio reacție, lăsându-i nepremiaţi, deși legislația în domeniu privind premierea profesorilor pregătitori (inclusiv a celor care nu îi pregătesc pe elevi la clasă) nu s-a schimbat.

”Am muncit uneori și o săptămână la o problemă foarte grea”

Iată ce spune Costin Oncescu legat de nepăsarea celor de la Ministerul Educației: ”În anii de gimnaziu, elevii sunt, în general, pregătiți de profesorii de la clasă, dar în oraşele mari există și câțiva profesori care nu sunt angajați în sistemul preuniversitar, ci îi pregătesc numai pe elevii care se descurcă foarte bine la matematică și sunt dispuși să muncească pentru a se pregăti în mod deosebit pentru concursuri și olimpiade de informatică. Deci, ca să fim bine înțeleși, bazele le pun totdeauna profesorii din gimnaziu. Aşa a fost și la mine și așa este la toți elevii olimpici.
La nivel de seniori, însă, deci la nivel liceal, problemele devin ceva mai complicate. Materia care se cere la olimpiada națională și cu atât mai mult la cea internațională depășește cu mult nivelul cerut de programa şcolară. Profesorii de la clasă, care sunt oameni foarte bine pregătiți, nu mai au timpul necesar să se ocupe totdeauna de copiii deosebiți din clasă. Dumnealor trebuie să se preocupe de pregătirea celorlalți 25-30 de elevi ai clasei, elevi care nu pot sau nu sunt interesați să lucreze la un nivel superior. Ca urmare, deși dumnealor alocă săptămânal niște ore pentru pregătirea suplimentară a olimpicilor, acestea nu sunt de ajuns pentru a obține rezultatele scontate la competițiile internaționale. În această situație, elevii apelează la colegii lor mai mari, studenți sau absolvenți de facultate, foști olimpici internaționali, preocupați în continuare de aceleași probleme. De exemplu, eu am o listă foarte mare de probleme selectate de pe site-urile din alte țări (Rusia, Japonia, Polonia etc.), probleme care ajută foarte mult în pregătirea elevilor. Am muncit să le rezolv, gândindu-mă uneori și o săptămână la câte o problemă foarte grea și acum consider că fac ceva deosebit pentru colegii mei mai mici, care, de multe ori, nu mai știu de unde și cum se pot pregăti la nivel superior. Este o muncă la care ne angajăm, dar clar ne este mai ușor nouă să o facem decât domnilor profesori care trebuie să pregătească zeci de elevi la nivelul cerut de programa școlară”.

”Am fost olimpic internațional 7 ani și în tot acest timp studenții au fost premiați”

Iată ce ne-a mai declarat Costin Oncescu: ”A fost absolut normal ca până acum și studenții să fie considerați profesori pregătitori pentru elevii olimpici și să fie premiați alături de ei, la sfârșit de an.
Anul trecut, însă, deși noi apărem în anexa Ordinului de ministru în baza căruia s-a făcut premierea și, ca urmare a acestui lucru, am fost și invitați să participăm la festivitate, am avut neplăcuta surpriză să aflăm că nu mai urma să fim premiați.
Eu am fost olimpic internațional timp de 7 ani și în tot acest timp studenții au fost premiați, iar miniștrii din acea perioadă au știut să le mulțumească pentru ceea ce au făcut, pentru că și datorită lor s-a ajuns ca despre olimpicii români să se vorbească la superlativ peste tot în lume. La premierea din acest an ne-am simțit umiliți toți studenții și, alături de noi, și câțiva profesori, cercetători și oameni de știință care au pregătit olimpici internaţionali la diverse materii”.
Costin mai spune că, în cazul în care el și colegii săi nu vor primi banii în 30 de zile, vor acționa Ministerul Educației Naționale în instanță.

Ce prevede legea

Zecile de profesori și studenți nepremiați consideră că Ministerul Educației Naționale a încălcat legea. Mai precis, e vorba despre Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 536/2016 privind stimularea performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar care definește ce înseamnă profesor pregătitor al unui elev olimpic internațional. Această hotărâre precizează următoarele: ”După articolul 5 din Anexă se introduce un nou articol, articolul 5’ care va avea următorul cuprins: «Art. 5’. Stimulentele financiare prevăzute la art. 5, punctul A, litera c’), se acordă profesorilor pregătitori declarați de către elevii premiați. Sintagma “profesor pregătitor” cuprinde cadru didactic/cercetător științific/student, persoane cu studii superioare care trebuie să facă dovada pregătirii lor în domeniul corespunzător disciplinei/disciplinelor pentru care s-a obținut distincția».

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole