Un preot din Republica Moldova este îndrăgostit de Argeș și se întoarce des pe meleagurile de aici. Satul din care provine, Cimișeni, e înfrățit de ani buni cu Bascovul. Despre preotul Ioan Solonaru s-a mai scris în spațiul public după ce a ales să treacă sub tutela Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, în 2023, alături de alți purtători de sutană din Republica Moldova.
„În Argeș tot e frumos!”
Ioan Solonaru este preot de 33 de ani și de 26 de ani slujește la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Cimișeni, raionul Criuleni din Republica Moldova. Vine des în România, mai ales în Argeș, în zona de munte. Una dintre bisericile vizitate este Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” – Piscul Negru, aflată la cota 1200 metri pe Transfăgărășan. „Ultima dată am fost în august, la Bascov, la Curtea de Argeș, Transfăgărășan. În Argeș tot e frumos, sunt locuri frumoase! În general, muntele mă impresionează mult, Vidraru. Mai multe locuri, dar nu numai locurile mă impresionează, mă impresionează primirea de acolo. Adică înfrățirea asta are un impact pozitiv asupra noastră, dar și asupra celor care ne însoțesc când venim acolo”, ne-a povestit Ioan Solonaru. Acesta este cunoscut printre fețele bisericești din Argeș. „Am numărul de telefon al protopopului de la Pitești și mă cunosc aproape cu toți preoții din Bascov. Am făcut cunoștință și cu preoții de la Mioveni, de la catedrală (Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel”)”, ne-a spus preotul la telefon. De asemenea, se cunoaște și cu Înaltpreasfințitul Calinic. „Am avut ocazia să particip în 2019 împreună cu Înaltpreasfinția Sa la Sfințirea monumentului dedicat primului război mondial din Bascov. Apoi am fost in vizită la dumnealui la mănăstirea din Corbeni”, ne-a mai precizat Ioan Solonaru.
Satul Cimișeni, cu aproape 3000 de locuitori, și comuna Bascov sunt înfrățite din 2017. „Avem parteneriat cultural, adică au venit dumnealor cu ansamblul „Doina Bascovului” la noi. Noi ne-am dus cu ansamblul nostru. Am găsit acolo pe cineva care ne-a ajutat cu niște granit pe care l-am folosit la biserică, adică ne-a sponsorizat fără bani, ne-au ajutat. Consiliul Bascov a ajutat Consiliul Cimișeni cu careva mijloace financiare pentru grădiniță. Adică am avut susținerea financiară din partea bascovenilor, fiindcă asta s-a făcut doar cu acordul Consiliului Primăriei Bascov. Ce au putut ei să acorde au acordat”, ne-a mai spus Ioan Solonaru. Preotul a fost, în trecut, și consilier în Consiliul Raional Criuleni. Acum însă dorește să se ocupe doar de biserică, acolo unde ajută 70 de copii vulnerabili din localitate și organizează mese pentru bătrâni și familii cu mulți copii.
Citește și Povestea cercetaşilor care au adus Lumina Păcii de la Bethleem în Argeş
„Războiul a fost punctul culminant, au fost parohii care de mult au vrut să adere”
Ioan Solonaru este unul dintre preoții care au trecut, în vara lui 2023, de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, la cea a Basarabiei, sobordonată Patrarhiei Române.
„Noi, ca Parohie, facem acum parte din Patriarhia Română, suntem cu Mitropolia Basarabiei. Ideea aceasta a fost de mult, de a trece, dar nu era posibilă, fiindcă preotul fără oameni e un ostaș în câmpul de luptă, dar cu acordul mai multor săteni s-a făcut acest pas. Din tot satul avem trei persoane care nu sunt de acord și cumva s-au revoltat. «Credința creștină», dar asta nu depinde de credință, depinde de faptul că oamenii sunt puțin informați și nu au idee ce înseamnă biserica universală a lui Hristos, ortodoxă”.Preotul ne-a povestit și cum a fost de Crăciun la ei. „Înainte de Crăciun, nu mergem cu icoana ca în România sau în alte sate. La noi se merge cu aghiasma și vestim Nașterea Domnului, dar stropim și casele oamenilor. Am fost în sat, oamenii toți m-au primit, toți bucuroși. La Nașterea Domnului (slujba) am avut peste o sută. Pentru noi, pentru parohia noastră, 100 de oameni în biserică e foarte bine. Am avut undeva la 70 de copii în biserică, ne-au colindat. După aceea am avut 90 de copii care au venit la casa mea personală, iară’ ne-au colindat. Toți au primit cadouri, așa cum se face. Adică e o parohie vie și în care se activează”.
Legat de trecerea la Mitropolia Basarabiei, preotul mai spune că, în total, sunt „vreo 60 de preoți trecuți în ultima perioadă, de când s-o început războiul, dar e încă o parte pe cale, care aderă. Dar mulți refuză să afișeze lucrul ăsta și tac. Când sunt perfectate documentele că au fost de acum primiți în sânul bisericii ortodoxe române, după aceea ei afișează lucrul acesta”, crede părintele.
Dorința de a trece la altă mitropolie a apărut însă înaintea războiului și a fluxului de refugiați ucraineni. „Războiul a fost punctul culminant, dar au fost parohii care de mult au vrut să adere”, a subliniat Ioan Solonaru. Preotul ne-a precizat că piedica din trecut era legată de un contract al Ministerului Culturii de dare în folosință a bisericilor monumente de arhitectură păzite de stat către Mitropolia Moldovei. „Și, practic, se socotea că Mitropolia putea să administreze aceste bunuri”. Potrivit spuselor preotului, contractul a fost contestat în instanţă, la Curtea de Apel s-a hotărât să fie reziliat, însă la Curtea Supremă de Justiție, în iulie anul acesta, va fi iar o ședință de judecată care să decidă legalitatea contractului în cauză.
Citește și VIDEO. Focoasa Lorena şi primarul „Micky Fermecătorul” din Bascov, virali pe TikTok
0 Comentarii