Web Analytics
scris miercuri, 21.12.2022

Copiii orfani nu vor mai fi obligaţi să se mute la 18 ani din centrele rezidenţiale ca să primească sprijin pentru o locuinţă

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către USR prin care copiii orfani nu vor mai fi obligaţi să se mute la 18 ani din centrele rezidenţiale ca să primească sprijin pentru o locuinţă. Propunerea legislativă a deputatei USR Oana Ţoiu urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, relatează News.ro.

Copiii orfani nu vor mai fi obligaţi să se mute la 18 ani din centrele rezidenţiale ca să primească sprijin pentru o locuinţă

Citește și: Taxă de poluare pentru centralele de apartament

Conform legii, orfanii au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie, la o sumă de bani care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut. Legea adoptată de Senat permite ca sprijinul să nu se acorde exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ci oricând, la alegerea tinerilor, între 18 şi 26 de ani. De exemplu, pot continua în sistemul rezidenţial până la 19 ani şi, la promovarea bacalaureatului sau admiterea la facultate sau identificarea unui loc de muncă, pot opta pentru viaţa autonomă şi sprijinul financiar de schimbare a locuinţei şi cel lunar, arată comunicatul de presă al USR.

Citește și: 33 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

„Legea trecută astăzi de Senat le va permite tinerilor din sistemul de protecţie să opteze pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidenţial, de 9.000 de lei o dată şi de 2.500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de 26 de ani, oricând sunt ei pregătiţi să facă această mutare, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani ca până acum. Sunt copii care în mijlocul anului, în perioada în care învăţau pentru bacalaureat sau admitere, au fost puşi să aleagă între a se muta din casa în care au crescut sau a pierde acest sprijin de tot. Tinerii au nevoie de dreptul de a alege, de opţiuni şi de sprijin, nu să fie forţaţi să îşi schimbe mediul în mijlocul unor provocări esenţiale pentru viitorul lor”, a declarat Oana Ţoiu, potrivit sursei citate.

Plata lunară rămâne în continuare legată de continuarea studiilor sau a angajării.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită