Arafat cere controale în spitale! Trebuie să aibă generatoare de curent şi rezervoare de apă!

de | 26.11.2022 16:11 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 25 noiembrie, că în următoarea perioadă vor fi verificate instituţiile care fac parte din infrastructura critică, pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă – în cazul spitalelor, esenţiale dacă au loc întreruperi la energie electrică.

Citeşte şi: Lipsesc vaccinurile obligatorii pentru nou-născuți

Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva. Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică. Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale“, a precizat Arafat, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de colaborare dintre IGSU, E.ON România şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului “Împreună pentru siguranţă”.

Pe de altă parte, el a spus că, în cazul unei pene de curent, se impune ca fiecare familie să fie pregătită cu o trusă care include lanternă sau sistem de iluminat de urgenţă, alimente, apă, medicamente.

Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii“, a subliniat Arafat, citat de Agerpres.

Oficialul MAI spune însă că probabilitatea unei pene de curent la nivel naţional este mică, pentru că există generatoare de mare capacitate la nivel de judeţ.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *