Web Analytics

Contradicţie în cazul demiterii primarului de la Berevoeşti

de | 25.08.2021 14:53 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# Legea prevede directa pierdere a mandatului, hotărârea judecătorească pune condiția executării efective a pedepsei

Condamnat pentru conflict de interese la începutul acestui an, primarul de la Berevoești, Florin Bogdan Proca, este pe cale să-și piardă mandatul, prefectul de Argeș semnând deja un ordin în acest sens. Actul semnat de Emilia Mateescu are ca temei legal Codul administrativ, însă hotărârea de condamnare a primarului condiționează demiterea din funcție de modalitatea de executare a pedepsei.

Proca jr. a fost condamnat la începutul anului pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, fiind trimis în judecată pentru conflict de interese. Cazul este binecunoscut, fiind prezentat pe larg de ”Jurnalul de Argeș”. Pe scurt, pe când era primar, Gigi Fănel Proca, tatăl actulului edil, și-a angajat fiul drept consilier personal, iar după alegerile din 2012, în urma cărora Florin Bogdan Proca a ajuns primar, a venit rândul tatălui să fie angajat consilier. Situația a intrat în atenția anchetatorilor și s-a ajuns în instanță cu două dosare penale. În ceea ce-l privește pe fostul primar, Gigi Fănel Proca, acesta a scăpat de pedeapsă după ce magistrații au constatat faptul că a intervenit prescrierea răspunderii penale pentru fapta comisă. De cealaltă parte, fiul a fost condamnat la începutul acestui an, primind un an de închisoare. În plus, instanța a aplicat și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani.

Citește și Verdict de conflict de interese pentru primarul de la Berevoeşti / Proca jr., condamnat pentru „infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane”

Hotărârea pune condiție, legea impune demiterea imediată

Florin Bogdan Proca a fost condamnat, dar punerea în executare a pedepsei a fost amânată pe un termen de supraveghere de doi ani. În acest timp, inculpatul trebuie să îndeplinească anumite obligații și să respecte unele măsuri, încălcarea acestora sau săvârșirea unei alte fapte penale putând duce la revocarea amânării, adică la trimiterea în închisoare a primarului. Instanța a condiționat de acest aspect și aplicarea pedepselor complementare, adică a acelora care duc la pierderea mandatului, specificând faptul că, citez, ”executarea acestor pedepse complementare (…) urmând a interveni doar în cazul revocării amânării aplicării pedepsei cu consecinţa executării pedepsei principale în condiţii de detenţie”. Altfel spus, dacă Florin Bogdan Proca nu e cuminte în cei doi ani de supraveghere, va ajunge la închisoare pe un an, își va pierde mandatul și nu va mai putea candida timp de trei ani. Iar acel termen de supraveghere de doi ani a început să curgă de la data de 24 martie 2021, atunci când hotărârea de condamnare a devenit definitivă, Proca jr. renunțând la judecarea apelului.

Pe de altă parte, însă, Codul administrativ prevede printre cazurile de încetare de drept a mandatului primarului și condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea. ”Condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”, astfel se indică în articolul 160, la alineatul 1, litera d), ceea ce înseamnă că, în temeiul legii, condamnarea lui Proca duce direct la pierderea mandatului. Asta fiindcă se specifică faptul că nu contează cum a individualizat instanța executarea, putând fi vorba de aplicare imediată, de amânare sau de suspendare a pedepsei. Iar Proca a fost condamnat la un an de închisoare, însă executarea pedepsei a fost amânată condiționat și pe un anumit termen.

Citește și În perioada divorţului, s-a ales primarul Proca din Berevoeşti cu un copil din… flori?

Ilie Scarlat, secretarul comunei Berevoești: „Așteptăm ordinul de la Prefectură”

Cum nu l-am putut contacta pe primarul Proca pentru a comenta situația, am discutat pe marginea cazului cu cel care se ocupă de legalitatea actelor la Primăria Berevoești, secretarul Ilie Scarlat. ”Am aflat și eu informația din presă, dar încă nu am primit nimic de la Prefectură. Cum nu am documentul în față, nu cunosc temeiul legal care a stat la baza emiterii lui. Așteptăm și vedem ulterior cum vom proceda, în funcție de actul de la Prefectură”, ne-a declarat acesta.

Prefectul de Argeș: „Codul administrativ e clar din acest punct de vedere”

Emilia Mateescu, prefectul județului, ne-a declarat faptul că a emis ordinul de încetare a mandatului luând ca temei legal Codul administrativ. ”Legea e clară în această privință. Codul administrativ prevede faptul că mandatul de primar încetează în urma unei condamnări definitive, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. Iar pedeapsă există, instanța a dispus condamnarea la un an de închisoare”, a explicat prefectul situația.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și De ce nu ne miră? Un arestat în dosarul de sclavie, propus în 2012 de primarul Proca pe lista de consilieri locali

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole