Web Analytics

Verdict de conflict de interese pentru primarul de la Berevoeşti / Proca jr., condamnat pentru „infracţiunea de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane”

de | 21.01.2021 13:26 | Actualitate, Dezvăluiri

# Procesul a fost finalizat doar în primă instanță, hotărârea de condamnare la un an cu suspendare nefiind definitivă
La începutul anului trecut, fostul primar de la Berevoești, Gigi Fănel Proca, a scăpat de acuzația de conflict de interese, după ce instanţa a constatat că fapta comisă de fostul primar de la Berevoeşti s-a prescris. Incriminat sub același aspect juridic, fiul, actualul primar Florin Bogdan Proca, s-a ales săptămâna trecută cu pedeapsa închisorii de un an.

Ca primar, Proca senior și-a angajat fiul pe post de consilier personal

Cazul este cunoscut. Pe când era primar, Proca senior și-a angajat fiul drept consilier personal, iar după alegerile din 2012, în urma cărora fiul a ajuns primar, a venit rândul tatălui să fie angajat consilier. Anchetatorii s-au sesizat, a fost deschis dosar penal, însă cercetările s-au făcut și pe fiecare persoană în parte, problemele de sănătate ale lui Gigi Fănel Proca întârziind derularea procedurii. Dar, deși a fost trimis în judecată după ce fusese deschis procesul lui Florin Bogdan Proca, cauza privitoare la fostul primar s-a încheiat repede, magistrații constatând faptul că a intervenit prescrierea răspunderii penale pentru fapta comisă.
De cealaltă parte, Proca jr. a fost trimis în judecată în 2018, iar procesul s-a derulat cu greutate și din cauză de pandemie, și fiindcă seniorul citat ca martor nu ajungea în fața instanței. Sentința a fost dată săptămâna trecută și a vizat și solicitarea acuzatului de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, judecătorii au respins apelul către instanța europeană în care se făcea referire și la cazul Proca senior de evitare a condamnării. Totuși, există cereri îndreptate și către Curtea Constituțională a României, pentru acestea urmând să apară rezolvări ulterioare.

Termen de supraveghere de doi ani

Pe fond, Florin Bogdan Proca a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. El a fost condamnat la un an de închisoare, iar aplicarea pedepsei a fost amânată pe un termen de supraveghere de doi ani. În această perioadă, condamnatul trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, printre care și cea de a anunța orice deplasare care depășește cinci zile. Instanța a aplicat și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de fi ales în orice funcţii publice şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani, executarea acestor pedepse complementare urmând a interveni doar în cazul revocării amânării aplicării pedepsei cu consecinţa executării pedepsei principale în condiţii de detenţie. În plus, Proca jr. a fost obligat la plata a 5.371 de lei pentru prejudiciul cauzat Primăriei Berevoești.
După cum am precizat, hotărârea a fost dată în primă instanță, nefiind definitivă, deci nici executorie, inculpatul având la dispoziție calea de atac a apelului.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și De ce nu ne miră? Un arestat în dosarul de sclavie, propus în 2012 de primarul Proca pe lista de consilieri locali

Citește și Graţiela Proca: „Îmi văd de viaţa mea. Nu ne afectează în niciun fel ce se întâmplă”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole