Web Analytics

Continuă risipa din banii sănătăţii. Spitalul Judeţean va fi păzit cu maşini blindate

de | 3.08.2011 19:00 | Dezvăluiri

Într-o vreme în care banii din sănătate sunt tot mai greu de găsit, când se desființează spitale cu toptanul, iar arieratele din sistem au ajuns subiect central de discuții între Guvern și FMI, iată că la Spitalul Județean Argeș, conducerea este pusă în continuare pe achiziții extravagante ca preț. A devenit un fel de „specialitate a casei”, la Spitalul Județean, infectarea bugetului cu bacilul risipei, dacă ne reamintim scandalurile financiare deja celebre petrecute sub trecutele administrații și despre care noi am scris în repetate rânduri. Iată însă că și noua echipă managerială, condusă de doctorul Sorin Vasilescu (foto), vine tare din urmă și pare decisă să nu strice tradiția la capitolul azvârlirii banilor publici pe fereastră. Culmea, excesul de cheltuieli nici măcar nu vizează domeniul medical, adică să se facă risipă pe medicamente, aparatură sau alte acareturi spitalicești, ci se înregistrează în plan colateral, pentru servicii de protecție și pază. Or fi sau, mai degrabă, n-or fi servicii medicale de calitate la Spitalul Județean, dar un lucru e cert: pericolul care planează asupra bolnavilor și personalului medical este atât de mare, încât administrația s-a hotărât să-l curme din fașă și să asigure o pază atât de strictă, încât nici măcar teroriștii cei mai abili ai lumii nu s-ar putea strecura în unitatea medicală. Păi nici n-ar avea cum, câtă vreme noua firmă adusă la Spitalul Județean să asigure serviciul de protecție și pază, are obligația să fie dotată cu nu mai puțin de 8 jeep-uri de intervenție, ba chiar și cu transportoare blindate de valori. Totul, firește, la un preț cât se poate de piperat și pus la cale în mare secret.
Degeaba se ceartă ministrul Atilla Cseke cu șeful Casei Naționale de Sănătate, Lucian Duță, pentru sărăcia din sistem și degeaba le arată președintele Băsescu ușa Guvernului când unuia, când altuia. La Pitești sunt bani berechet, deci se pot face cheltuieli exotice cu paznici de tipul pușcașilor marini americani, dotați cu jeep-uri și mașini blindate, de-ai zice că trebuie să păzească rezerva federală a SUA și nu un tot mai prăpădit spital județean. Sigur, paza bună trece primejdia rea, dar parcă nici chiar așa, să ai nevoie la spital de un întreg parc auto de mașini de teren, de blindate și paznici demni de Legiunea Străină. Afacerea cu paza devine și mai „bolnavă”, dacă ne gândim că noua firmă de pază adusă să păzească Spitalul Județean tocmai de la București, a fost introdusă pe scenă în mare taină și operează cu niște tarife mai mari cu câteva zeci de milioane bune pe lună, decât cele practicate de fostul beneficiar al contractului. Diferențele sunt consistente și te fac să te întrebi care a fost rațiunea umflării costurilor pentru un asemena serviciu. Vechiul operator de pază, firma Ticoni Pază și Protecție Slatina, câștigase anul trecut, prin licitație, contractul cu spitalul la un preț de 5,83 lei pe oră pentru fiecare post. Or, din câte am aflat, noul operator, firma Sicuro Invest București, va practica un tarif de aproape 8 lei pe oră pentru fiecare post, deci o creștere cu 25%. În cifre, luând în calcul numărul posturilor de pază și orele plătite, din bugetul Spitalului Județean urmează să se plătească suplimentar aproape 1 miliard de lei vechi pe an, mai ales dacă tarifele se vor „ajusta” în timp cu ceva surplusuri, cum se practică de obicei. Unii vor zice că e un fleac, dar nu e deloc pentru un sistem aproape intrat în metastază financiară. Mai ales că banii nu se aruncă pe dotări medicale, ci pentru un serviciu colateral, a cărui eficiență oricum lasă de dorit.

Patronii firmelor de pază din Pitești au aflat de la noi de noul contract de la Spitalul Județean

Misterul afacerii de pază la Spitalul Județean sporește și mai mult, dacă ne gândim că firma Sicuro Invest n-a intrat la spital pe ușa din față, adică la vedere, prin licitație publică la fel ca în anii trecuți și cu toate cărțile puse pe masă. Din câte am aflat, conducerea spitalului a invitat 3-4 firme, printre care și firma cu pricina, să vină cu o ofertă (este încă neclar dacă anunțul de intenție s-a publicat în SEAP), și astfel s-a semnat noul contract de pază, cu circa 25% mai scump decât cel precedent. De ce atâta secretomanie și, mai ales, de unde acest apetit pentru risipă din banii publici? Ce nevoi de transport are Spitalul Județean cu mașini blindate și pentru ce ar trebui să existe capacitate de intervenție cu 8 mașini de teren? Am vorbit cu mai mulți patroni de firme de protecție și pază din Pitești, care ne-au pus și mai mult pe gânduri. Deși cu toții se pretind oameni informați, nici măcar unul nu știa că la Spitalul Județean s-a atribuit un nou contract de pază. Este cea mai bună dovadă că s-a lucrat cu perdea, astfel încât nimeni să n-apuce să sufle în ciorba pusă cu dedicație la fiert pentru Sicuro Invest. Mai mult decât atât, când au auzit prețul pe oră pentru care s-a bătut palma, cu toții s-au crucit, el fiind apreciat ca fiind mult umflat cu pompa. Nici despre firma Sicuro Invest nu se cunosc prea multe amănunte. Este patronată și administrată de un anume domn Emin Gogea, originar de prin Teleorman, iar acum trei ani avea ca principal obiect de activitate comerțul cu produse agricole, în special legume și fructe. Abia din vara anului 2008 a trecut la afacerile de protecție și pază, iar gurile rele spun că, evoluând sub o frumușică umbreluță portocalie, au început să se adune cu spor și contractele de pază cu diverse instituții. La care, iată, se adaugă acum și Spitalul Județean Argeș, manageriat, tot sub ecuson portocaliu, de doctorul Sorin Vasilescu.

Managerul Vasilescu zice că legea s-a umplut până la refuz de respect

Managerul Spitalului Județean, Sorin Vasilescu, nu vede însă absolut nimic în neregulă la atribuirea noului contract de protecție și pază. Dânsul ne-a asigurat că ”totul a fost absolut legal, iar atribuirea s-a făcut strict în condițiile legii”. Așa o fi, dar nu era oare mai normal să se organizeze o licitație publică, la care să vină tot poporul, nu numai niște firme invitate pe sprânceană să depună oferte? Pentru că exact asta se spune acum, că firma Sicuro Invest trebuia să câștige contractul, dovadă că a fost singura care a prezentat o ofertă (lucru menționat și de managerul Vasilescu), dar s-au mai invitat formal și alte firme pe post de joker, doar ca să se îndese toată treaba, regizată din start, în portativul legii. Dacă se făcea licitație, ar mai fi ieșit asemenea scenarii și, mai ales, ar mai fi fost ele credibile? Deși este mult mai piperat decât la precedentul contract, managerul Vasilescu s-a declarat satisfăcut și de tariful perceput de noul operator de pază. Păi normal, dacă unul singur centrează și tot el dă cu capul, n-ai ce să spui. Dă gol la buget fără probleme, câtă vreme poarta este goală. Un singur lucru nu ne-a putut spune domnul Vasilescu. De ce ar fi nevoie de atâtea jeep-uri de intervenție, ba și de mașini blindate, pentru paza spitalului. Dânsul ne-a declarat că nu s-a ocupat de caietul de sarcini, care a fost alcătuit de specialiștii de profil, deci nu are cunoștință despre detaliile tehnice ale contractului. Bine că n-au băgat băieții în caietul de sarcini și un necesar de elicoptere Apache sau avioane invizibile F 117, că devenea Spitalul Județean mai bine păzit decât Pentagonul… În rest, sănătate s-avem, că e mai bună ca toate!
Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole