Web Analytics

Constantin Samoilă, artistul polivalent, la aniversare

de | 19.05.2022 12:03 | Actualitate, Cultură

Dl. Constantin Samoilă, născut la 18 mai 1938, în satul Poenărei, comuna Corbi, este o personalitate culturală complexă. După ce a absolvit Liceul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș, a urmat Școala Tehnică de Arhitectură din București și Facultatea de Construcții Civile Industriale și Agricole din București. A lucrat ca inginer constructor la Întreprinderea Construcții și Trust Construcții Pitești, Trust Lucrări Speciale București, Direcția Tehnică a Consiliului Județean Argeș, pensionându-se de la SC Sara Cora SRL Pitești.

E cel mai vechi membru al Coralei ”D.G. Kiriac”

A practicat această meserie nobilă pentru a se întreține, dar toată viața și-a dedicat-o culturii. A început cu muzica ușoară, în anii studenţiei bucureștene făcând parte din Ansamblul artistic al Casei Studenţilor „Grigore Preoteasa”, alături de Dan Spătaru ori Al. Lulescu. La Pitești este cooptat în Corala „D.G. Kiriac”, în care activează zeci de ani (este cel mai vechi corist, în prezent), susținând sute și sute de concerte în țară și în străinătate. Generos și neobosit, în ultimii ani, deși împlinise 80 de ani, s-a alăturat și celor din Corala „Armonia” și Corului veteranilor „Mihai Viteazul”.

Citește și Concert vocal-instrumental în Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti

Metaloplastia este arta care l-a consacrat

Dar ceea ce l-a consacrat este metaloplastia, o artă (în cupru) pe care o practică de peste 50 de ani, de pe vremea când frecventa Cenaclul de artă plastică „Ion Andreescu” al Casei Sindicatelor Pitești. Subiectul lucrărilor sale este extrem de variat, predominând personajele istorice, culturale și religioase. A realizat zeci de expoziții și a… donat sute din lucrările sale. Pictează icoane pe sticlă, prilej de noi expoziții.
Din dragostea pentru frumos (nu i-au fost de ajuns cântatul, metaloplastia și pictura), a scris poezii încă din tinerețe, formându-se la Cenaclul „Liviu Rebreanu” de la Palatul Culturii. În volum a debutat târziu, dar ca un talentat cronicar al turneelor efectuate de Corala „Kiriac”, intitulat „Cântând prin Europa” (2005). Alte volume publicate: „Amintirile de neuitat ale copilăriei” (2006), „Drumeţind prin ţară” (2006), „Grecia – leagăn al zeilor” (2008), „Spovedanie la 70 de ani” (2008), „Corul Veteranilor «Mihai Viteazul»” (2010), „Mărturii la vârsta celor trei sferturi de veac” (2014) ș.a.
La mulți ani rodnici, maestre!

Citește și Dirijorul Ghica Popescu şi medicul Adolf Grunau de la Muşăteşti


Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *