Web Analytics

Concert vocal-instrumental în Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti

de | 28.04.2022 11:51 | Actualitate, Cultură

Î.P.S. Calinic este un om dăruit cu multe daruri și haruri. Iubind muzica clasică (a participat, ca simplu spectator, la zeci de concerte ale Filarmonicii Pitești, a pus la bătaie propriul cor, condus de preotul George Neacșu, să cânte alături de orchestra simfonică), Î.P.S. Calinic a permis să se desfășoare un concert vocal-instrumental în biserici ordodoxe din Argeș, fapt unic în țară. Mai înainte vreme, dirijorul Silviu Deaconescu a putut susține asemenea concerte doar în biserici adventiste, catolice ori la Sinagogă.

Iată că de Florii, biserica parohiei „Sfânta Vineri” din municipiul Pitești a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au participat la Concertul de Florii, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Asociația Culturală „D.G. Kiriac” și Liceul de Artă „ Dinu Lipatti”, coordonați de profesorul și dirijorul Silviu Deaconescu.

Citește și Sevastian Tudor, înconjurat de prieteni la lansarea cărţii „Judeţele Argeş şi Muşcel, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945)”

Părintele Vlăsceanu Ovidiu Marian, consilier cultural și comunicații media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare și a rostit un cuvânt în care a subliniat importanța Praznicului Floriilor, precum și a Săptămânii Pătimirilor. În încheiere, a mulțumit iubitorilor de muzică și de cultură care au ales ca în zi de praznic să fie prezenți în sfânta biserică, pentru un frumos concert, coriștilor și elevilor care, prin repetiții nenumărate și jertfă susținută, bucură și încântă sufletele auditoriului prin spectacolele oferite.

Reporterul Constantin Pașol (de câțiva ani, corist la „D.G. Kiriac”) a făcut o scurtă prezentare a coralei și a prezentat repertoriul: „Deschideți mari a cerului porți” de Gluck, „Ombra mai fu” – solo Marian Coman, tenor, „Rugăciune” de Popescu Pasărea, „La vergine degli angeli” – solo, soprana Daniela Hodojeu.
Călătoria muzicală pe meridianele și paralelele lumii a continuat, programul muzical fiind susținut de talentații elevi ai Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Tânărul Tiberiu Grancea, elev în clasa a V-a, a interpretat la vioară „Serenadă” de Mircea Chiriac. „Ave Maria” a răsunat în frumoasa biserică monument istoric „Sfânta Vineri”, interpretată, la nai, cu multă dăruire și sensibilitate de tânăra Elisa Uță, elevă în clasa a IX-a.

Citește și Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Recital de excepție al claselor de canto de la Liceul Lipatti

Clasele de Canto Clasic și „OMega Lipatti Orchestra” au oferit un recital de excepție, prin piesele muzicale prezentate, executate cu profesionalism și abnegație, bucurând inimile profesorilor care îi pregătesc permanent. Profesor Andra Bivol Costea a cântat alături de elevele pe care le călăuzește pe drumul muzicii: Izabela Călina, clasa a IX, Alexandra Dumitrache, clasa a XII-a, Roza Sandu, clasa a XII-a, Andreea Nițu, clasa a IX-a, Giulia Cristescu, clasa a XII-a, Anastasia Stanciu, clasa a XI, Delia Georgescu, clasa a XII-a.
Credincioșii prezenți în număr foarte mare la concert au putut asculta pe eleva din clasa a VIII-a Sofia Butaru, laureată a mai multor concursuri, care a interpretat „Meditație” de J. Massenet, la pian fiind acompaniată de profesorul Radu Titi, dar și de elevul acestuia, Denis Stancu, din clasa a XII-a.

Pentru ca naiul să aibă un sunet dulce, se toarnă miere în el, spunea maestrul Gheorghe Zamfir, alături de care tânăra Mădălina Lupu a avut bucuria de a cânta. În seara de Florii, naiul a răsunat între zidurile vechi de 114 ani, bucurând până la lacrimi sufletele sensibile ale piteștenilor care și-au odihnit sufletele pentru câteva ore.

Să-i amintim și pe cei din mica orchestră: Valentin Dinu – clasa a XI-a, Andrei Dune – clasa a X-a, Antonia Caramelea – clasa a IX-a, Denis Dolofan, clasa a X-a, Sofia Butaru – clasa a VII-a, Mihai Soare – clasa a X-a, Rareș Geană – clasa a VII-a, Alexandru Damian – clasa a IX-a, Alexandru Stanciu– clasa a IX-a, Andra Cârstea – clasa a XII-a, Eva Ursea – clasa a X-a, Luigi Mihalcea – clasa a XI-a, George Barbu – clasa a X-a, Ionuț Richiteanu – clasa a X-a și Andrei Cristea – clasa a XI-a.

Citește și Publicistul și istoricul argeșean, Sevastian Tudor, o nouă lansare de carte în prezența consulului onorific al României în Suedia

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *