Web Analytics

Constantin Bălăceanu Stolnici: „Trebuie să ne refacem elitele”

de | 25.07.2013 19:10 | Cultură

Joi, 18 iulie, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, în parteneriat cu Editura Pământul, a organizat un eveniment editorial de excepţie, lansarea volumului omagial „Constantin Bălăceanu Stolnici la 90 de ani”. Volumul omagial „Constantin Bălăceanu Stolnici la 90 de ani” conţine informaţii despre familia Bălăceanu Stolnici care are aproape 800 de ani de istorie. În această carte mai sunt ilustrate pentru posteritate momente din viaţa acestui reprezentant de seamă al intelectualităţii medicale româneşti, întâmplări, oameni, fapte, fotografii, precum şi cuvinte frumoase la adresa marelui academician scrise de diverse personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti.
În faţa unei săli arhipline, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a primit cadouri şi flori, Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene, i-a oferit o diplomă de Excelenţă şi un tablou pictat de Augustin Lucici, din partea lui Constantin Polexe, vicepreşedintele CJ Argeș a primit o plachetă aniversară, iar din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, portretul său, realizat de pictorul Sorin Ionicescu.

„Spaimele prin care trecem în momentul de față nu sunt justificate”

Acesta şi-a început discursul exprimându-şi emoţiile legate de prezenţa sa în oraşul unde s-a format: „Piteştiul este oraşul unde mi-am dat bacalaureatul, de unde am pornit. Chiar dacă Piteştiul de acum nu mai seamănă cu cel de altădată, m-am emoţionat la revederea lui“. Când a fost rugat de către public să facă o caracterizare a naţiei româneşti şi a ceea ce se întâmplă astăzi cu societatea românească, acest intelectual de înaltă ţinută, Constantin Bălăceanu Stolnici a declarat că este „un mare optimist şi cred că spaimele prin care trecem în momentul de faţă nu sunt justificate. Trecem printr-o perioadă dificilă, printr-o perioadă de restructurare economică, politică şi a reperelor morale. Dar nu suntem singurii, suntem în aceeaşi situaţie cu toate ţările est-europerne care au trecut prin marea criză a ocupaţiei sovietice şi a regimului comunism şi care căutăm să ne restructurăm acum… şi trebuie să ne refacem elitele. Trebuie să privim situaţia în mod optimist, să nu acuzăm poporul român de criza prin care trecem, această criză nu este românească, este o criză mondială… avem perspective care merită să fie privite cu seriozitate de clasa politică, pe care cred, societatea civilă ar trebui să o preseze să contribuie mai mult la programele educaţionale. Educaţia este cea mai importantă. Unul dintre factorii principali de dezvoltare a unei ţări este şcoala. E absolut necesar să se facă mai mult pentru învăţământ“. În acelaşi context, sărbătoritul şi-a amintit şi de anul 1930, când a fost trimis de tatăl său la Viena, împreună cu sora, într-o excursie. „Când m-am dat jos din tren, am fost frapat de nivelul scăzut al Vienei faţă de Bucureşti. Înflorirea Bucureştiului în anul 1930 era net superioară Vienei. Aceasta este imaginea care mi-a rămas în minte şi care cred că este încurajatoare pentru noi şi sunt convins că lucrurile vor merge bine dar trebuie să facem un efort şi să avem răbdarea necesară şi să trecem pe sub furcile caudine ale istoriei” a spus academicianul. Legat de profesia sa, acesta a subliniat faptul că dintotdeauna şi-a dorit să devină medic şi că aceasta i-a oferit imense satisfacţii, făcându-şi datoria faţă de societate, profesia oferindu-i o imensă satisfacţie. De asemenea, Constantin Bălăceanu-Stolnici, în calitate de Preşedinte al Centrului Internaţional Antidrog şi al Drepturilor Omului, format din 14 organizaţii europene, a tras un semnal de alarmă asupra consumului de droguri în rândul tinerilor, care este un dezastru pentru societate.
Directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, Mihail Sachelarie, gazda şi moderatorul acestui eveniment, a subliniat faptul că academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici este o personalitate absolut remarcabilă a culturii şi ştiinţei româneşti, iar volumul apărut în cinstea sa este unul de excepţie prin conţinut şi eleganţă, fiind o carte făcută „cu sufletul şi cu mintea”.

Omagiat de zeci de invitați de marcă

La acest eveniment aniversar au mai fost prezenţi colegi şi prieteni de-ai sărbătoritului: rectorul Universităţii Ecologice din România, Alexandru Ţiclea, directorul Institutului de Antropologie al Academiei Române, Cristiana Glavce, profesorul Ioan Copil, precum şi Ionel Didea, rectorul Universităţii Piteşti, Laurenţiu Zidaru, viceprimarul Piteştiului, Cristian Cocea, Directorul Direcţiei pentru Cultură Argeş, Sevastian Pupăză, primarul comunei Stolnici, preotul paroh al acestei comune şi reprezentanţii instituţiilor de cultură din subordinea CJ Argeş.
Constantin Bălăceanu Stolnici s-a născut în Bucureşti, la 6 iulie 1923. A absolvit Liceul Ion C. Brătianu, Piteşti (1941), Facultatea de Medicină, Bucureşti (1947). Este un om de ştiinţă, medic neurolog, „pionier în domeniul neurociberneticii”, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române. Este cunoscut şi recunoscut pentru activitatea sa didactică, activitatea profesională, dar şi în calitate de scriitor.
Miruna Matei

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii