Web Analytics
scris joi, 23.03.2023

Conferință de presă în Piața Victoriei cu tema „Cine vrea să provoace un conflict interetnic la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Soluții de contracarare”

Asociația Calea Neamului și Frăția Ortodoxă, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, principalii organizatori ai manifestărilor din ultimii 4 ani de la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, vor desfășura joi, ora 14,30, în Piața Victoriei (alveola mică) o conferința de presă cu tema „Cine vrea să provoace un conflict interetnic la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Soluții de contracarare”, anunță Active News.

Conferință de presă în Piața Victoriei cu tema „Cine vrea să provoace un conflict interetnic la Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. Soluții de contracarare”

Citește și: Un român a primit o factură de 3.600 lei la gaze după schimbarea contorului

Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este un cimitir al morților de război din Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial, situat în localitatea Valea Uzului din județul Harghita. Aici au fost înhumați 1306 morți de război de șapte naționalități diferite, provenind din mai multe armate: austro-ungară, germană, rusă și română din Primul Război Mondial și din armata germană din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, pe lângă majoritatea formată din militari maghiari și germani, au fost înmormântați aici militari ruși, români, sârbi, austrieci și italieni.

Citește și: Declarația Unică 2023 pentru ANAF. Care este termenul limită pentru depunere

A existat un fond de dispută teritorială la care s-a adăugat în anul 2019 o dispută privind situația mormintelor unor soldați ai fostei armate austro-ungare, statutul administrativ al cimitirului fiind un motiv de litigiu între primăriile din Sânmartin (în al cărui domeniu public se află) și Dărmănești (al cărui consiliu local a emis în anul 2019 o hotărâre de introducere a obiectivului, în inventarul propriu). Acestui litigiu privind amplasamentul, i se alătură probleme suplimentare privind nerespectarea legislației române în domeniu de către instituțiile sau organizațiile care au realizat proiectele de reabilitare a cimitirului, cu origine în perioada 1994-2019.  Toate acestea au condus la izbucnirea publică a unui scandal în anul 2019, scandal ce a culminat cu incidente între membri ai comunităților română și maghiară, de Ziua Eroilor din 6 iunie 2019.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *