Web Analytics
scris joi, 14.12.2023

Conf. dr. Adrian Tase: „Atenţie la carnea de porc! ”

Dincolo de spiritualitatea înaltă pe care o trăim de Crăciun, ne înfruptăm cu toții de savuroasele bucate tradiționale românești, iar principalul protagonist culinar al Crăciunului este porcul. Atenție însă, pentru că deliciosul patruped trandafiriu, consumat în mod irațional, poate intra în conflict cu starea de sănătate. Mai mult, la pacienții cardiaci, obezi, dislipidemici, cu suferințe digestive, gustoasa carne de porc s-ar cuveni să fie consumată și mai parcimonios.

Conf. dr. Adrian Tase: „Atenţie la carnea de porc! ”

Porcul este furnizorul unor prețioase produse biologice cu utilizare terapeutică efectivă sau potențială. ”Fratele porc”, cum îl numește un filosof francez, îl pune pe evoluționistul Darwin într-un con de umbră. Aceste compatibilități tisulare permit utilizarea preparatele celulare din ficat porcin ca trofice hepatice, preparatele de insulină ordinară utilizate în tratamentul diabetului sunt de origine suină, primele valve biologice implantate chirurgical la om, Hancock şi Carpentier-Edwards, au fost recoltate de la mistreț.
În prezent se fac experimente pe porci modificați genetic, în scopul obținerii de ”piese de schimb” pentru omul bolnav. În sens literar, porcul se poate transforma într-un prinț. Remarcăm faptul că porcul este și unul din protagoniștii zodiacului chinezesc.

Din punct de vedere estetic și moral, imaginea porcului este asociată cu un anumit grad de indecență, chiar obscenitate. Capul său conic, grohăitul nemuzical și, mai ales, atracția către murdărie, îl caracterizează în sens negativ. El este un antimodel de igienă și aceasta îi dă conotații medical-peiorative. Uneori, la supărare, oamenii se mai ”alintă” cu un astfel de epitet, iar expresia ”a face pe cineva albie de porci” se circumscrie aceluiași context. Dar starea de nervozitate trece și, în momentul în care oamenii se așează la masă, porcul capătă brusc conotații pozitive. Oamenii se întrec în a-l devora pe ”Marele alb” sau pe ”Marele negru”, pe râmătorul de Bazna sau pe ”hipocolesterolicul” de Mangalița. Porcul adăpostește un parazit extrem de periculos. Infestarea cu Trichinella spiralis poate da miocardită – inflamația mușchiului cardiac, uneori cu evoluție fatală. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm.

În urmă cu vreo doisprezece ani, porcul s-a aflat la originea unui virus gripal care a creat, pentru o perioadă limitată, o problemă de sănătate publică. Din fericire, carnea de porc bine prelucrată termic este sigură din acest punct de vedere.
Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație, fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Conf. dr. Adrian Tase, despre inimă şi sport: „Efortul fizic dozat este util în prevenţie şi în cazuri selecţionate în recuperare”

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Terapia prin muzică există de milenii…”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *