Web Analytics

Comunitatea Montană Iezer Muscel, prezentă la conferinţa de la Brindisi-Italia

de | 19.03.2014 22:59 | Actualitate

# Opiniile colectate de la argeșeni, publicate în La Repubblica # Delegația din Argeș a fost condusă de consilierul județean Leonard Soare. Peste 100 de reprezentanți ai autorităților locale și naționale și ai organizațiilor societății civile au participat la conferința internațională pe tema „Trecerea în revistă a abordărilor pentru politici de mediu și sănătate”, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile la Castelul Mesagne din localitatea cu același nume situată în provincia italiană Brindisi. Evenimentul  s-a derulat sub înaltul patronaj al ALDA (Asociaţia Agenţiilor de Democraţie Locală), organizaţie internaţională la care este afiliată şi Comunitatea Montană Iezer Muscel, și a făcut parte din proiectul COHEIRS, destinat formării observatorilor civici pentru sănătate şi mediu.
La dezbaterile care au avut loc în contextul proiectului COHEIRS a participat o delegaţie condusă de preşedintele CMIM Argeş, Leonard Soare. Scopul acestui proiect, considerat un mare succes de către Comisia Europeană, a fost acela de a sprijini participarea activă a cetățenilor la viața democratică a UE și, în special, în punerea în aplicare a principiilor de precauție, așa cum este detaliat la articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (UE), prin crearea unui cadru de dezbateri cetăţeneşti asupra sănătății și mediului. Aceste grupuri de observatori „civici”, sprijiniți și îndrumați în mod corespunzător,  au monitorizat starea mediului acordând o atenție deosebită acelor încălcări și abateri care amenință în mod direct sau colateral sănătatea publică. Observatorii vor intra în mod progresiv și vor fi implicaţi într-o rețea internațională, care va sprijini eforturile lor, funcţionând ca avocat al cetăţenilor la nivelul UE și urmărind elaborarea de recomandări care să fie adresate factorilor de decizie locali, naționali și europeni. Aplicantul proiectului este Association of Local Democracy Agencies (ALDA Franţa), coordonator fiind Euro Mediterranean Scientific Institute Italia, în timp ce printre partenerii care vor implementa, alături de organizaţii din Croaţia, Macedonia, Bulgaria, Malta, Slovenia şi Albania, se află și România prin Comunitatea Montană Iezer Muscel.

Evenimentul organizat sub patronajul UE s-a desfășurat la castelul Mesagne

Scopul proiectului este de a susține participarea activă a cetățenilor la viața democratică a UE, prin colectarea de idei și opinii cu privire la aspectele cheie care afectează viața lor de zi cu zi, cum ar fi mediul și sănătatea.
Evenimentul care s-a derulat la Castelul Mesagne, dar și la Taranto a beneficiat de participarea unor lectori importanți cum ar fi Bernardo Notarangelo (membru al Consiliului de Administraţie al ALDA), Franco Scoditti (primarul din Mesagne), Alessandro Distante (Președintele ISBEM), Raffaele Baldassarre (membru al Parlamentului European), Alberto Basset (profesor la Universitatea din Salento), Prisco Piscitelli (ISDE Italia), senatorul italian Pietro Iurlaro și experți în domeniu. Conferința a debutat în data de 13 martie  cu prezentarea tuturor partenerilor și organizarea de grupuri de lucru, și s-a încheiat, sâmbătă, 15 martie cu prezentarea unor noi idei de proiecte Alda și ISBEM și definirea unui plan de acțiune, în scopul de a realiza o rețea transnațională de Observatori civici și definirea unui plan de acțiune de la parteneri, în scopul de a conferi vizibilitate a proiectului și a recomandărilor.

Consilierul județean Leonard Soare s-a întâlnit cu mai mulți primari din provincia Brindisi

De altfel, opiniile colectate de partenerii din toate țările, printre care și cele culese de la cetățeni din Argeș și aduse la cunoștința publicului prin intermediul observatorilor Comunității Montane Iezer Muscel, au fost exprimate în cadrul unui Manifest al Cetățenilor pentru Sănătate și Mediu, publicat în cotidianul italian La Repubblica. Consilierul județean Leonard Soare a profitat de deplasarea la conferința de la Mesagne pentru a avea întâlniri cu primari italieni din zonă, precum Pomarico Cosimo, primarul localității Oria și Alberto Magli, primarul de la San Vito dei Normanni, care și-au exprimat dorința de a contacta localități din Argeș în scopul unor proiecte comune finanțate prin programele europene care încurajează colaborarea între comunitățile Uniunii Europene, precum Europa pentru Cetățeni – program implementat și până acum în Argeș de către Comunitatea Montană Iezer Muscel.

Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii