Web Analytics

Comuna Hârseşti se dezvoltă cu fonduri europene

de | 19.06.2013 22:03 | Actualitate

La ora actuală, Hârseştiul este alături de Corbeni şi Godeni, în lista foarte scurtă și onorantă a singurelor comune argeşene ce au accesat de la APDRP proiecte atât pe măsura 125 cât şi pe măsura 322, adică pe ambele măsuri pentru dezvoltare rurală.
Am discutat despre proiectele europene de succes derulate în comună cu primarul Ionel Moloiu. În vârstă de doar 32 de ani şi fost luptător de performanţă, acesta este unul dintre cei mai tineri edili din judeţul Argeş. „Pe măsura «125 – Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole», am realizat drumuri de exploatare agricolă în lungime de 12,6 km. Proiectul a avut valoarea de 3.800.000 de lei şi este realizat 100% fiind recepţionat deja. Urmează să primim ultima tranşă de decontare, vreo 400.000 de lei. Pe măsura «322 – Renovarea şi dezvoltarea satului românesc», avem un proiect ce priveşte alimentarea cu apă şi canalizare pe distanţa de 12,8 km, asfaltare pe 5,6 km, realizarea unui centru after school şi dotarea căminului cultural. În acest moment am terminat centrul after school, alimentarea cu apă şi canalizarea este şi ea terminată în proporţie de 85-90% iar, în ceea ce priveşte asfaltarea, s-a turnat primul strat şi s-a început la stratul de uzură. Acest proiect are valoarea de 9.600.000 de lei şi am primit până acum avansul şi prima tranşă de decontare, urmând ca până la final să mai primim încă două tranşe”, ne-a declarat Ionel Moloiu. Întrucât concurenţa pentru obţinerea de fonduri europene este foarte mare şi foarte multe comune argeşene nu au reuşit să obţină proiecte pe niciuna dintre măsuri, am dorit să aflăm ce a avut în plus Hârseştiul faţă de celelalte comune competitoare, astfel încât a reuşit să obţină fonduri pe ambele măsuri: „Ştiţi care a fost principalul avantaj? Lipsurile şi sărăcia. Nu am avut până acum niciun fel de reţele de apă şi canalizare. Selecţia a fost făcută şi pe gradul de sărăcie. Bineînţeles că a contat şi întocmirea corectă a documentelor”, a precizat Moloiu (foto).

„În momentul în care APDRP ne va deconta și ultima tranşă de bani, datoria de 6 miliarde lei vechi va dispărea”

Comuna Hârseşti apare și cu o sumă destul de mare în tabelul ce prezintă situaţia arieratelor din judeţ. Este vorba de suma de 629.561 lei reprezentând total arierate provizorii la data de 31 mai 2013. În ceea ce priveşte situaţia arieratelor, tânărul primar a ținut să facă unele clarificări: „Ştiu că apărem acolo cu o sumă foarte mare, de peste 6 miliarde de lei vechi, dar noi nu avem arierate. Lucrurile stau în felul următor, odată ce a fost finalizat şi am făcut recepţia proiectului pe măsura 125, constructorul a facturat ultima tranşă. De fapt, sunt bani pentru constructor, diriginte de şantier, consultanţă şi proiectare. În momentul în care APDRP ne va deconta şi ultima tranșă de bani pentru acest proiect, vom plăti şi această datorie va dispărea. Așadar sunt bani din fonduri europene şi nu intră pe arierate”. 
Ionuţ BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii