Comisia publică un raport de evaluare a normelor UE privind combaterea terorismului

de | 20.11.2021 18:08 | Actualitate, Bani europeni, Home, Politica si Administratie

 

În ziua de 18 noiembrie, Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare a normelor UE privind combaterea terorismului (Directiva 2017/541).

În ansamblu, ca urmare a directivei, statele membre și-au consolidat abordarea asupra terorismului din punctul de vedere al justiției penale. Existența unor standarde minime pentru definirea și sancționarea infracțiunilor de terorism în cadrul UE are o valoare adăugată clară, prevenind existența unor lacune juridice care ar putea fi exploatate de teroriști.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Directiva a contribuit, de asemenea, la consolidarea nivelului de asistență și protecție oferit victimelor terorismului. Impactul acesteia asupra drepturilor fundamentale a fost evaluat a fi just proporționat. În pofida acestei evaluări pozitive, există în continuare mai multe provocări în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor, iar Comisia va continua să colaboreze cu statele membre pentru a aborda aceste aspecte.

De exemplu, unele state membre raportează dificultăți în dovedirea intenției de a comite acte de terorism, în special în ceea ce privește culegerea de probe situate în afara teritoriului național. Pentru a aborda acest aspect, Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să sprijine utilizarea informațiilor de pe câmpul de luptă pentru identificarea, depistarea și urmărirea penală a luptătorilor teroriști străini care se întorc, prin stabilirea celor mai bune practici, prin schimbul de informații, precum și prin finanțarea de proiecte. De asemenea, Comisia încurajează statele membre să utilizeze informațiile de pe câmpul de luptă privind persoanele suspectate de terorism pentru a crea alerte în Sistemul de Informații Schengen. Un alt aspect identificat în unele state membre se referă la provocările legate de clasificarea actelor violente de extremă dreaptă drept acte de terorism.

În curând, Comisia le va transmite statelor membre o imagine de ansamblu a acțiunilor de combatere a extremismului violent de dreapta. În cele din urmă, victimele transfrontaliere ale terorismului se confruntă în continuare cu dificultăți în ceea ce privește primirea de asistență și protecție. Comisia îndeamnă insistent statele membre să desemneze puncte unice de contact pentru victimele terorismului. Pe lângă sprijinul pe care îl acordă statelor membre, Comisia își exercită competențele care îi revin în temeiul tratatelor atunci când este necesar și a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 13 state membre, solicitându-le să asigure transpunerea corectă a normelor. Raportul urmează să fie prezentat Parlamentului European și Consiliului.

Citește și: Primarul Piteştiului face dezvăluiri şocante / Gentea acuză! Recepţia la blocul Titidan s-a semnat fix în ziua în care el era în concediu

De asemenea, Agenția pentru Drepturi Fundamentale va publica astăzi un raport mai detaliat care va include principalele constatări. Directiva este principalul instrument de justiție penală pentru combaterea terorismului în întreaga Europă. Aceasta include dispoziții care incriminează și sancționează infracțiunile legate de terorism, cum ar fi deplasarea în străinătate pentru a comite o infracțiune de terorism, întoarcerea în UE sau deplasarea în interiorul acesteia pentru astfel de activități, instruirea în scopuri teroriste și finanțarea terorismului, oferindu-le totodată victimelor terorismului dreptul la protecție, sprijin și asistență.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Grecia impune amenzi persoanelor peste 60 de ani nevaccinate
Grecia impune amenzi persoanelor peste 60 de ani nevaccinate

Grecia a declarat, marţi, că cetăţenii cu vârsta de peste 60 de ani care nu se conformează unui nou ordin de vaccinare împotriva COVID-19 impus de guvern până pe 16 ianuarie vor primi o amendă lunară recurentă de 100 de euro. Citește și: Ordine în dezordine! RAFILA:...

Calificare istorică: FC Argeș va juca semifinala Cupei României
Calificare istorică: FC Argeș va juca semifinala Cupei României

FC Argeș s-a calificat în semifinalele Cupei României! A trecut de SSU Poli Timișoara, 0-0 la finalul celor două reprize de prelungire, 5-4 la loviturile de departajare. „Sfertul” alb-violet din Cupă s-a jucat într-o atmosferă deosebită. Cei aproximativ 2.000 de...