D-le comisar-șef, în interviul anterior ați afirmat că dl. Gherghe, adjunct al IPJ Argeș, v-a amenințat, voalat, că o să vă ”termine cu prietenii lui, foști colegi polițiști care acum lucrează la DGA și la DNA”… Puteți fi mai explicit?
– Da. Pentru că declarațiile mele din aceste interviuri (în baza Avertizorului public) sunt spontane, poate că nu m-am exprimat bine. Am avut niște discuții cu el mai demult, chiar în parcare la IPJ. Mi-a dat de înțeles că el știe tot și, dacă scriu ceva, mi-a zis că află, la IGPR, la DGA, la toate instituțiile, că el e bine văzut de toți…
Și vi s-au părut amenințări?
– Nu știu dacă e vorba despre amenințări. Pentru că a fluturat pe telefon niște filmări făcute de un individ unde beau ei și mănâncă, la restaurantul ăla (la „Apullum”). Numai el (G. Gherghe – n.a.) putea să-și găsească asemenea prieten, de teapa lui, un băiat care e certat cu toată lumea…
„Dl Gherghe vorbește inclusiv despre directorul Direcției Silvice, cu care credeam că e prieten”
Despre ce filmări e vorba?
– Filmări… Că aveam niște anvelope uzate, pe care eu le duc la țară… Da, de-ale lui, tot să arunce, așa, un fel de gherghisme… Chiar îl rog să le facă publice. Oricum, patronul de la „Apullum”, la care mănâncă, vorbește despre toți. Ca și dl Gherghe, care vorbește inclusiv despre directorul Direcției Silvice (Armand Chiriloiu – n.a.), cu care credeam că e prieten.
Ne-ați spus că și politicienii vin la mese…
– Da. Mănâncă și cu oamenii politici. În fine, e problema dânșilor… Fiindcă ați adus vorba, hai să discutăm despre imixtiunea și apartenența politică a polițiștilor la nivel înalt. Că, vorba ceea: peștele de la cap se-mpute. Dacă la nivel central sunt puși politic și susținuți politic, și la IPJ Argeș, pe cale de consecință, e normal să fie oameni puși politic… Exemple. Dl. ministru (Bode), care nu-și dă demisia, cu toate că ne-a făcut de râs peste tot, și cu plagiatul – alții au fost chemați imediat să-și dea demisia, doar fiindcă au ieșit discuții că au plagiat – e bine mersi. Apoi, dl. secretar de stat Despescu e venit pe filieră PNL, cu toate că dl. Ciolacu, alt politician, crede că îi e prieten. Nu îi e, chiar dacă sunt de pe vale, de la Nehoiu, de la Buzău, și se cred prieteni; dl. Despescu îl traduce repede pe dl. Ciolacu, fiindcă e uns cu toate alifiile. Și atunci? Eu, din ce am observat, din 2000 și ceva, de când a început nebunia cu PDL-ul, cu imixtiunea asta, PNL-ul sau PDL-ul, după caz, și-au întărit Ministerul de Interne, astfel încât la ora actuală ministerul are peste tot oameni puși politic. Și să știți că până și subofițerii care vin din alte județe cer sprijin politic – sau un aranjament – să vină și ei acasă, săracii. Iar de Ziua Națională, acel politician se mai pozează și cu polițistul pe care l-a adus și pentru care a intervenit… Nu sunt lucruri normale! Și n-ar trebui să fie, cel puțin la Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și SRI!
„O să vedeți. (…) PNL va dori să-și pună oamenii. Au încercat cu mister Aioanei”
La Argeș cum e cu politicul în Poliție?
– Păi, o să vedeți. Probabil, după plecarea mea la pensie, care va fi foarte curând, că asta este, PNL va dori să-și pună oamenii. Au încercat, cu mister Aioanei, n-au reușit, dar vor încerca din nou.
Cu cine?
– Știu, dar lăsați-mă să nu spun. Știu.
Dar, totuși, la Poliție nu se dă un concurs?
– Poate să nu se dea un concurs; să vină cineva de pe o funcție mai mare pe o funcție, ca a mea, mai mică (funcția mea, chiar dacă e de șef de poliție, e mai mică decât altele). Dar știți cum e cu concursurile astea? Să vă povestesc ceva, pe scurt: în 2012 a fost vorba că se scoate la concurs funcția de adjunct – pe care acum e dl. Gherghe. Au dat repede că în data de … e ultima zi de înscriere. Eu am plecat la ora 8 să-mi duc documentele, să-mi iau diploma de facultate; am ajuns la ora 15 la IGPR și, după ce am depus tot ce trebuie, l-am sunat pe un om informat să-i spun că sunt singurul care m-am înscris. Omul informat râdea și mi-a zis că sunt singurul care nu știu că examenul fusese amânat; ceilalți candidați aflaseră că la ora 12 avea să vină scris de la IGPR că se amână concursul la o dată ce urma să fie anunțată. Deci, despre ce vorbim?! De atunci mi-am dat seama. Să nu credeți că oricine ia examenul. Dacă nu te vrea…
Fiindcă spuneți că știți, cine va fi șef al Poliției județene?
– La județ rămâne dl. Badea, de ce nu? Dl. Marian Badea chiar a executat tot ce a dorit PNL-ul. Dl Badea e tot ce le trebuia ăstora de la PNL.
„PNL atât de tare a căpușat Ministerul de Interne, încât cei de la PSD n-au nicio șansă!”
Urmează rocada. Trece PSD la… putere. În Poliție ce se va întâmpla?
– PNL atât de tare a căpușat Ministerul de Interne, încât cei de la PSD n-au nicio șansă! Ei, pesediștii, sunt, așa, mai naivi. Și ce să mai zic? Sunt oameni care au fost la PNL și acum sunt la PSD. Nu e vorba numai despre Argeș, e în toată țara. În schimb, îi apreciez pe ăștia de la PNL că sunt uniți.
Când ieșiți la pensie, veți intra în politică? Mai ales că știți multe…
– Nu m-am gândit. Dacă era să aleg această cale, ieșeam și eu la pensie la 47-48 de ani, mă duceam pe lângă cine știe ce om politic, mai câștigam niște bani. Am preferat să stau cu băieții mei de la Mioveni până la 60 de ani, până la maxim. La vârsta asta cred că e târziu pentru cei care sunt mai realiști. În politică trebuie să ai șoriciul puțin mai gros, să reziști și să minți mult. La ce mint ei și la cum îi prostesc pe oameni, îți trebuie un fel mai special de a fi… Da, sunt destui care au ieșit din Poliție și au intrat în politică, sunt prefecți, sunt… dar au plecat devreme, pe la 50 de ani. Da, nu m-am gândit, dar e o idee pe care o iau în calcul…
Dacă vă hotărâți, la ce partid vă duceți?
– Pot să vă spun la ce partid nu mă duc. La PNL, sub nicio formă! La cât rău au putut să facă Poliției unii oameni din PNL, credeți-mă că știu mai bine. Dar acei oameni sunt bine, i-a adoptat PSD-ul, să fie sănătoși, să-i țină în brațe, aproape.
0 Comentarii