Web Analytics

CNAIR montează plase de protecție pe Transfăgărășan în zonele unde cad stânci de pe versant 

de | 13.08.2022 13:51 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Compania de Drumuri a scos la licitație un contract de 7,5 milioane de lei pentru stabilizarea versanților și reducerea riscului căderilor de pietre pe DN 7C – Transfăgărășan în zona Vidraru, județul Argeș, scrie Economedia.ro. 

Pe tronsonul cuprins între kilometrii 57 și 61 sunt trei zone unde cad stânci de pe versant (mai ales primăvara după topirea zăpezii când solul este instabil), iar soluția tehnică propusă este un sistem activ de protecție și stabilizare cu plase ancorate. Astfel de sisteme sunt folosite pe DN 7 Valea Oltului, pe DN 66 Defileul Jiului sau pe DN 10 la Siriu în județul Buzău, șosele unde frecvent sunt probleme din cauza căderilor de pietre de pe versant, potrivit aceleiași surse.

Citește și (Video) Coloană de maşini de trei kilometri pe Transfăgărăşan!

Studiul de Fezabilitate a stabilit o perioadă de 80 de zile pentru autorizații, 30 de zile pentru proiect tehnic și 4 luni pentru execuție.

Citește și Turistă amendată după ce a hrănit un urs pe Transfăgărășan

Pentru ca al doilea cel mai înalt drum din ţară să rămână deschis mai mult de patru luni pe an, CNAIR prin cele două Regionale care administrează Transfăgărăşanul ar trebui să construiască mai multe copertine de beton de protecţie (polate) care să protejeze şoferii de căderile de pietre şi avalanşe. Extinderea perioadei în care Transfăgărăşanul poate rămâne deschis circulaţiei a fost cerută insistent de sectorul turistic din judeţele Argeş şi Sibiu. Ultima licitaţie lansată anul trecut pentru modernizarea DN 7 C a fost anulată. Potrivit caietului de sarcini CNAIR căuta soluţii tehnice pentru „trecerea de la un drum deschis temporar circulaţiei la unul permanent deschis, pe cât posibil”.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *