Web Analytics

„Cineva l-a pus pe medic să facă oleacă de scandal”

de | 14.07.2022 14:05 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

În cazul ”locuinţelor de serviciu pe pile”, primarul din Mioveni are o opinie aparte

Scandalul ”locuințelor de serviciu pe pile” de la Spitalul Județean de Urgență Pitești se află în continuare în atenția opiniei publice, fiind… ținut pe perfuzii de tot soiul de declarații pro și contra, venite inclusiv – așa cum ne așteptam – din sfera politicului.

Vă reamintim, pe scurt, că medicul ORL-ist Andrei Găitan a spart o ”bubă” mai veche, declarând că de cinci ani face naveta zilnic de la București la spitalul din Pitești și că nu i-a fost oferită o locuință de serviciu, deși a redactat patru-cinci cereri în acest sens. El a mai spus că a cheltuit ”o avere” pe drum și chirie, că, prin prisma activității sale, spitalul din Pitești încasează deconturi ”de zeci și sute de milioane”, dar că locuințele de serviciu sunt date ”cui trebuie”.

300 de medici sindicaliști

Dincolo de reacțiile mai mult sau mai puțin oficiale stârnite de aceste afirmații, am fost curioși să vedem dacă sindicatul e consultat în astfel de situații sociale ce vizează corpul medical. Răspunsul afirmativ ni l-a dat Doina Fănică, lider al Sindicatului ”Sanitas” Argeș.

”Cererile de acest gen, privind atribuirea locuințelor de serviciu, sunt discutate în ședința comitetului director al spitalului. Sunt stabilite niște criterii, este prezentată situația respectivă și, în final, se iau decizii. Și eu, desigur, am un punct de vedere, pe care îl formulez și în scris. Dar în cazul medicului Găitan nu aș vrea să fac comentarii, pentru că dânsul nu este membru de sindicat. În Argeș, 300 de medici sunt membri ai sindicatului. Totuși, nu-mi aduc aminte de vreo discuție legată de cererea domnului Găitan…” – a spus Doina Fănică.

Citește și Un medic ORL-ist acuză Spitalul Județean: ” Prin prisma muncii mele, Spitalul încasează deconturi de zeci și sute de milioane”

”Plătește-i de zece ori, de sute de ori!”

Cazul medicului ORL-ist nu este de competența Colegiului Medicilor Argeș. Activitatea acestei instituții vizează în special realațiile cu Casa de Asigurări de Sănătate. Și totuși, chiar și așa, Valentin Bănică, președintele Colegiului Medicilor Argeș, a afirmat întotdeauna că doctorii trebuie cointeresați și material, și social, pentru a le fi îmbunătățită viața.

”Asta e problema cea mai importantă a sistemului medical. Mărirea salariilor e un pas important, dar un pas mic. Pretutindeni, în țările civilizate, în Franța, în Anglia, medicilor le sunt acordate facilități: ei primesc locuințe de serviciu, le sunt plătite utilitățile, deplasarea cu mijloace de transport. Spunem de ani de zile că vom rămâne fără medici, pentru că autoritatea locală (centrală) nu vrea să ne vină medici… Plătește-i pe acești oameni de zece ori, de sute de ori, motivează-i să rămână, să lucreze aici pentru a asigura accesibilitate!” – a spus Valentin Bănică.

”Vreau să știu numele medicilor care dețin apartamentele”

Ce părere au alți oameni din sistem despre acest caz? Doi foști directori ai Spitalului Județean de Urgență Pitești ne-au spus, în puține cuvinte, destul de multe.

”Vreau să știu și eu numele și prenumele medicilor care dețin aceste apartamente de serviciu. Lăsați-mă să le văd și apoi vă spun mai multe” – ne-a declarat cu subînțeles dr. Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș și consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

”N-are rost să discutăm în legătură cu acest subiect. E o chestuie de sistem. Cel care a avut grijă de doctori nu mai e. Sănătate!” – a spus dr. Constantin Păun, care a ocupat, printre altele, și funcția de șef al compartimentului ATI de la ”Județean”.

Citește și Medicul care acuză Spitalul Județean a decis să plece

”Unul dintre ei, Mînzînă, Gentea, Chirleșan, o rezolva…”

O opinie aparte, personală, legată de ”cazul Găitan” a avut-o Ion Georgescu, primarul din Mioveni, lider al autorității locale care administrează modernul spital din orașul constructorilor de mașini. Edilul-șef ne-a declarat că trei-patru medici stau în apartamente de serviciu, mobilate cu strictul necesar, locuințe acordate, după analizarea dosarelor, prin hotărâre a Consiliului Local Mioveni.

”Nu-l cunosc pe medicul respectiv. Dar, din punctul meu de vedere, strict personal, pot spune următoarele: la 250 milioane lei net cât câștigă, să spună că face naveta cu trenul, asta îl descalifică. Mie mi se pare, totuși, că e altceva. Mi se pare că are un iz… Cineva avea nevoie de un scandal. Cineva l-a pus să facă oleacă de scandal. Eu, în cazul lui, m-aș fi dus la managerul spitalului de trei ori, la președintele Consiliului Județean, care ar fi făcut demersuri la Primăria Pitești și se rezolva. Dacă era dialog, dacă el ar fi comunicat cu cineva… Unul dintre ei, Mînzînă, Gentea, Chirleșan de la Universitate, o rezolva. Eu respect prea mult autoritatea județeană, că altfel l-aș fi chemat pe domnul doctor la Mioveni și îi dădeam aici o locuință. (Ironic) În fine, dar eu nu am gară… În orice caz, notați și verificați dacă în 2024 acest medic n-o fi pe lista vreunui partid”, a conchis primarul Georgescu.
Gabriel LIXANDRU

Citește și Șefa secției ORL, despre plecarea medicului Găitan: ”Îl așteptăm pe domnul doctor să mergem în continuare pe drumul acesta, dar mai organizat”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *