Web Analytics

Chirurgul Bogdan Georgescu, noul manager al Spitalului Municipal Curtea de Argeş: „Chiar în aceste zile am avut primul pacient confirmat cu coronavirus”

de | 21.05.2020 13:26 | Dezvăluiri

E medic primar Chirurgie generală, are 49 de ani, e căsătorit și are doi copii. S-a născut în Curtea de Argeș și locuiește în Curtea de Argeș. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, promoția 1996. Este medic specialist din 2002, când a început să profeseze ca și chirurg la Spitalul Municipal Curtea de Argeș. Se numește Bogdan Georgescu, are o reputație foarte bună în rândul comunității medicale din județ și a comunității sociale din Curtea de Argeș și a fost numit de curând manager al Spitalului Municipal din Curtea de Argeș.

# Domnule doctor Georgescu, ce probleme ați identificat în momentul numirii ca manager interimar și cum vedeți rezolvarea lor?
– Unitatea noastră are datorii. Mari. Cheltuielile cu materialele de protecție si substanțele dezinfectante necesare în această perioadă nu fac lucrurile mai ușoare. Colaborarea cu factorii de decizie ne va ajuta, fără îndoială, să trecem peste acest impas. Clădirea trece printr-un proces de reabilitate. Sunt vizate toate sectoarele, inclusiv reabilitarea subsolului, un subiect de discuții mai vechi. Există, însă, anumite puncte care necesită o intervenție imediată, cum ar fi încăperile în care se face toaleta generală a pacienților. Angajații noștri își cunosc meseria, este momentul unei colaborări mai bune, fiecare trebuie să conștientizeze importanța și rolul său în buna funcționare a organizației. Acum este necesar să ieșim din zona de confort personal, să căutăm împreună soluții atunci când ar fi, poate, mai comod să spunem nu, nu mă interesează sau asta nu se poate face.

„Am îmbunătățit procedurile de triaj; pacienții suspecți de Covid au fost izolați în saloane desemnate”

# E pregătit Spitalul Municipal Curtea de Argeș pentru a face față crizei generate de Covid?
– Am îmbunătățit procedurile de triaj existente și acordăm o atenție deosebită circuitelor împreună cu compartimentul SPIAAM. Personal supraveghez zilnic legătura între departamentul Aprovizionare și conducerile secțiilor. Avem evidența necesarului de materiale și actualizăm stocurile existente. Dispunem în secția ATI de un ventilator. Una dintre colegele noastre, medicul specialist ATI dr. Ioana Rusu, este detașată la Spitalul Mioveni, unde acordă îngrijiri pacienților cu COVID-19; dorim să revină cât mai curând în rândurile noastre. Chiar în aceste zile ne-am confruntat cu primul caz confirmat cu noul coronavirus. Situația este gestionată în strânsă colaborare cu specialiști DSP. Pacienții suspecți au fost izolați în saloane desemnate special în acest scop. Personalul medical folosește echipamentul de protecție adecvat, respectă circuitele stabilite și este în stare bună de sănătate. Începem testarea pacienților şi a personalului pentru un control eficient al situației.
# Sunteți membru PNL? Cine și în ce conjunctură v-a propus manager și ce anume v-a determinat să vă asumați această responsabilitate?
– Nu fac parte din niciun partid politic. De altfel, specificul activității ne absoarbe cea mai mare parte a timpului, plasându-ne la oarecare distanță de tumultul vieții politice. Numirea mea s-a făcut prin ordin de ministru.
# Puteți să ne enumerați câteva din proiectele pe care vreți să le puneți în aplicare ca manager?
– Lucrez în această unitate de peste 18 ani, sunt lucruri pe care cred că le-aș putea îmbunătăți. Avem de îndeplinit procedurile de acreditare a spitalului. Pe lângă măsurile impuse în această perioadă de pandemie, este necesară și continuarea prevenirii infecțiilor nosocomiale atât în prezent, cât și în perioada care va urma după stingerea pandemiei. Este nevoie de menținerea unui inventar modern, de eliminarea aparaturii uzate moral şi fizic. Oamenii trebuie să poată avea acces mai ușor la serviciile noastre, prin programări online sau telefonic. Ca în toate domeniile, oamenii reprezintă cea mai importantă resursă. Spitalul nostru trebuie să primească în continuare personal nou, medici, asistenți și cadre auxiliare. Aș vrea să găsim mijloace pentru pregătirea continuă a medicilor, pentru că în prezent medicii urmează cursuri de perfecționare pe cheltuiala proprie. Odată cu dispariția măsurilor de distanțare socială, vrem să organizăm periodic întâlniri între colegii din diferite specialități. Cred că vom putea găsi mijloace de scădere a timpului de așteptare a pacienților și de îmbunătățire a actului medical.

„La un spital modern, nu mai e loc de concepții de tipul „un om de fier la cârma unei corăbii de lemn”

# Sunteți chirurg și, din informațiile noastre, un medic cu o foarte bună reputație în Curtea de Argeș și în județ. Ce anume v-ar determina să renunțați la responsabilitatea asumată, cea de manager?
– În activitatea medicală modernă, atât la nivel de secție, cât și la nivel de spital, nu cred că mai este loc pentru concepții de tipul „un om de fier la cârma unei corăbii de lemn”… Cheia reușitei o reprezintă munca în echipă, cooperarea și înțelegerea. În ceea ce privește imixtiunea politicului în diferitele aspecte ale societății noastre, aici trăim într-o comunitate destul de mică, ai cărei membri se cunosc bine și am speranța că vom avea înțelepciunea să vedem dincolo de orientarea politică, pentru binele interesului comun. Pentru mine, această nouă responsabilitate aduce după sine o restrângere a activității chirurgicale pe care o desfășuram, mai puțin timp petrecut alături de familie, nu în ultimul rând o micșorare a salariului. Sunt lucruri care în viitor vor cântări în luarea unei decizii.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii