Turiştii care nu deţin respectivul document şi se află într-unul din statele care între timp au intrat pe listele galbene sau roşii, vor intra în carantină • Dumitru Luca, preşedintele ANAT: „Turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde” • Regulamentul (UE) 2021/953 privind certificatul digital ce a intrat în vigoare la 1 iulie, prevede o perioadă tranzitorie de şase săptămâni, până la 13 august.
Certificatul digital Covid-19 a devenit obligatoriu, începând de astăzi, pentru toţi cetăţenii europeni care doresc să călătorească în interiorul UE. Deşi documentul a intrat oficial în vigoare la 1 iulie 2021, nu toate statele membre au solicitat prezentarea lui la intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor, din dorinţa ca actualul sezon estival să se desfăşoare în condiţii optime pentru antreprenorii din turism care au avut pierderi semnificative anul trecut, din cauza restricţiilor drastice impuse de autorităţi pe fondul pandemiei.
Practic, începând de astăzi, 13 august, la trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, doar certificatele digitale vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR.
Cu toate acestea, cetăţenii pot trece dintr-un stat într-altul fără certificatele respective, dar vor fi nevoiţi să intre în carantină în statul respectiv, în funcţie de starea epidemiologică de acolo, şi să respecte normele acestuia impuse în fiecare zonă.
La prima vedere, s-ar părea că introducerea obligativităţii acestui certificat în plin sezon estival îi încurcă şi mai mult pe antreprenorii din turism şi că le va crea mari probleme autorităţilor din ţările care deja se află pe listele galbene, portocalii sau roşii privind valul 4 al pandemiei.
„Teoretic, introducerea obligativităţii certificatului digital Covid-19 care are codul de siguranţă QR nu ar avea de ce să afecteze activitatea din turism, pentru că documentul respectiv va fi necesar unde până acum se putea prezenta adeverinţa de vaccinare sau adeverinţa din partea unui laborator că persoana respectivă a fost testată negativ. Practic, de astăzi, toate aceste documente care erau uşor de falsificat, sunt înlocuite de un singur document, iar persoanele care doresc să călătorească în interiorul Uniunii Europene nu trebuie decât să aplice pentru obţinerea certificatului respectiv, înainte de a pleca din ţară. Reiterez însă că el este obligatoriu doar pentru ţările aflate în zona galbenă sau roşie. Pentru statele care sunt încă în zona verde din punct de vedere a evoluţiei valului patru al pandemiei, nu este nevoie de acest document. De exemplu, turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde; deci nu are rost ca aceşti oameni să intre în panică din cauza obligativităţii certificatului digital Covid-19”, ne-a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism – asociaţie ce este membru al Alianţei pentru Turism.
În ţara noastră, peste 1,5 milioane de persoane şi-au descărcat certificatul digital, iar numărul este în continuă creştere, dat fiind faptul că ne aflăm în perioada în care cei mai mulţi cetăţeni pleacă în vacanţă. Peste 1 milion de certificate au fost descărcate de persoanele care au fost vaccinate cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson sau Astra Zeneca, iar restul au fost solicitate de cetăţenii care au trecut prin boala Covid-19 sau care au fost testaţi negativ cu privire la Sars-Cov 2. Certificatul digital se eliberează uşor, accesând platforma online vaccinare-covid.gov.ro, sau de primăria localităţii solicitantului.
(Foto: Antonio Costa, Ursula von der Leyen şi David Sassoli, în momentul semnării de colegiuitori a regulamentului privind introducerea certificatului digital Covid-19)
Articol preluat din ziarul Bursa.ro
0 Comentarii