Certificatul digital Covid-19 a devenit obligatoriu, începând de astăzi, pentru toţi cetăţenii europeni care doresc să călătorească în interiorul UE. Deşi documentul a intrat oficial în vigoare la 1 iulie 2021, nu toate statele membre au solicitat prezentarea lui la intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor, din dorinţa ca actualul sezon estival să se desfăşoare în condiţii optime pentru antreprenorii din turism care au avut pierderi semnificative anul trecut, din cauza restricţiilor drastice impuse de autorităţi pe fondul pandemiei.

Certificatul digital Covid-19 devine obligatoriu în UE

Citește și: Crăciun îl ameninţa pe WhatsApp pe Miuţescu şi retransmitea mesajele, să le vadă şi adjunctul Poliţiei Judeţene, Gabriel Gherghe

Practic, începând de astăzi, 13 august, la trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, doar certificatele digitale vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR.

Cu toate acestea, cetăţenii pot trece dintr-un stat într-altul fără certificatele respective, dar vor fi nevoiţi să intre în carantină în statul respectiv, în funcţie de starea epidemiologică de acolo, şi să respecte normele acestuia impuse în fiecare zonă.

La prima vedere, s-ar părea că introducerea obligativităţii acestui certificat în plin sezon estival îi încurcă şi mai mult pe antreprenorii din turism şi că le va crea mari probleme autorităţilor din ţările care deja se află pe listele galbene, portocalii sau roşii privind valul 4 al pandemiei.

„Teoretic, introducerea obligativităţii certificatului digital Covid-19 care are codul de siguranţă QR nu ar avea de ce să afecteze activitatea din turism, pentru că documentul respectiv va fi necesar unde până acum se putea prezenta adeverinţa de vaccinare sau adeverinţa din partea unui laborator că persoana respectivă a fost testată negativ. Practic, de astăzi, toate aceste documente care erau uşor de falsificat, sunt înlocuite de un singur document, iar persoanele care doresc să călătorească în interiorul Uniunii Europene nu trebuie decât să aplice pentru obţinerea certificatului respectiv, înainte de a pleca din ţară. Reiterez însă că el este obligatoriu doar pentru ţările aflate în zona galbenă sau roşie. Pentru statele care sunt încă în zona verde din punct de vedere a evoluţiei valului patru al pandemiei, nu este nevoie de acest document. De exemplu, turiştii care şi-au programat vacanţa în Bulgaria şi care nu sunt vaccinaţi nu au nevoie, teoretic, de acest certificat, pentru că statul vecin se află în zona verde; deci nu are rost ca aceşti oameni să intre în panică din cauza obligativităţii certificatului digital Covid-19”, ne-a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism – asociaţie ce este membru al Alianţei pentru Turism.

În ţara noastră, peste 1,5 milioane de persoane şi-au descărcat certificatul digital, iar numărul este în continuă creştere, dat fiind faptul că ne aflăm în perioada în care cei mai mulţi cetăţeni pleacă în vacanţă. Peste 1 milion de certificate au fost descărcate de persoanele care au fost vaccinate cu Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson sau Astra Zeneca, iar restul au fost solicitate de cetăţenii care au trecut prin boala Covid-19 sau care au fost testaţi negativ cu privire la Sars-Cov 2. Certificatul digital se eliberează uşor, accesând platforma online vaccinare-covid.gov.ro, sau de primăria localităţii solicitantului.

Citește și: Despre cum se răzbună viaţa / Un argeşean este “Avocatul Anului în România”. Octavian Popescu a împlinit visul tatălui său, preotul Romulus Popescu

Amintim că introducerea certificatului digital a fost solicitată tocmai pentru a facilita călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene şi pentru a sprijini turismul, care a fost grav afectat din punct de vedere financiar de restricţiile impuse în anul 2020. Cele trei variante ale certificatului digital- vaccinare, trecere prin boală, test negativ- dovedesc că posesorul acestuia este o persoană care are un risc mai mic de a transmite boala, în condiţiile în care situaţiile epidemiologice şi măsurile luate variază de la o ţară la alta. În plus, acest certificat este un instrument unic la nivel european, ceea ce permite economisirea de timp pentru formalităţi şi evitarea cozilor.

Introducerea certificatului digital Covid-19 a fost propusă de Comisia Europeană, în 17 martie 2021, pentru a facilita libera circulaţie a cetăţenilor, în condiţii de siguranţă, pe teritoriul UE în timpul pandemiei. La 20 mai, colegiuitorii – Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu. La 1 iunie, a devenit operaţional pilonul tehnic al sistemelor, şi anume portalul UE, care permite verificarea elementelor de securitate pe care le conţin codurile QR. Conectarea în timp real la portal a tuturor celor 30 de ţări membre ale UE şi SEE s-a realizat în termenul stabilit, şi anume 1 iulie. De la 1 iunie, primele state membre au început să emită certificate; în total, 21 de state membre ale UE au emis certificate înainte de termenul oficial de 1 iulie. Conform Regulamentului (UE) 2021/953 prin care a fost introdus acest tip de certificat, obligativitatea lui la nivel european intră în vigoare la şase săptămâni după 1 iulie. Termenul respectiv se împlineşte astăzi, când toate cele 27 de state membre ale UE recunosc acest certificat digital ce permite libera circulaţie în perioada pandemiei.

Conform anexei la Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 54 din 5 august 2021, statele membre ale Uniunii Europene care se află pe lista roşie sunt: Spania, Cipru, Franţa, Olanda, Portugalia, Grecia, Irlanda, Malta. În zona galbenă se află Danemarca, Belgia şi Luxemburg. Statele UE care sunt în zona verde sunt: Estonia, Finlanda, Lituania, Italia, Austria, Suedia, Slovenia, Croaţia, Letonia, Bulgaria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia şi România.

Citește și: PRIMUL SPONSOR AL MARELUI VIOLONIST ALEXANDRU TOMESCU, DIN DOMNEȘTI

Cu toate acestea, este bine ca persoanele care călătoresc şi în ţările aflate în zona verde să se informeze înainte de a pleca din România, deoarece autorităţile din Austria au anunţat că intenţionează să solicite certificatul digital, în timp ce Germania doreşte să introducă obligativitatea acestuia pentru accesul în restaurante, cluburi, cafenele, teatre sau participarea la evenimente cultural-artistice, cum ar fi concertele, ori pentru participarea la evenimentele sportive.