Web Analytics
scris joi, 08.02.2018

Ce spune mama lui Ibrahim: „Mă rog la Dumnezeu să nu îi ia statu’ băieţelu’”

4 abdelkader# Reportaj la procesul argeşeanului suspectat de terorism

Ce spune mama lui Ibrahim: „Mă rog la Dumnezeu  să nu îi ia statu’ băieţelu’”

La Curtea de Apel Pitești a început în această săptămână procesul lui Ionuț Cătălin Bălan, zis „Ibrahim”, argeșeanul din Mușătești suspectat de terorism și că ar fi membru ISIS după ce s-ar fi radicalizat în Franța. Înainte de începerea procesului, am stat de vorbă pe holurile instanței cu Maria Bușcu-mama lui „Ibrahim” și Ionuț Abdelkader, băiatul său de cinci ani.

Abdelkader e bucuros că a vorbit cu „tati” la telefon în urmă cu câteva zile. „Tati are buba la ficat, dar va fi bine”, spune micuțul în timp ce mâzgălește ceva pe un caiet. Maria Bușcu ne spune mai multe: „Băiatu’ meu are probleme cu ficatu’ din cauza stresului. În arest are probleme și cu tensiunea. E greu, tare greu…” Se oprește brusc din conversație și zeci de lacrimi îi inundă obrajii.
De când „Ibrahim” e în arest preventiv, l-a vizitat o singură dată. „Băiatu’ meu n-a făcut rău la nimeni. Mă rog să fie bine și să treacă peste perioada asta grea. Când am vorbit cu el acolo la arest mi-a zis că pentru el cel mai important e să fie bine ăsta mic, Abdelkader. Băiatu’ meu suferă foarte mult că nu poate să fie lângă cel mic. Vă dați seama, e de aproape opt luni în arest și nu-i e ușor”, spune Maria Bușcu. O întreb cum se descurcă cu Abdelkader: „Ne-au ajutat mult frații din Germania și Franța (n.red.-se referă la comunitatea de pocăiți din cele două țări), i-au adus și jucării și haine la cel mic. Mă rog la Dumnezeu să nu îl ia statu’ pe cel mic, că n-aș putea trece peste asta. Eu am grijă de el ca de ochii din cap”.
Din nou pauză de conversație, pentru că Maria Bușcu trebuie să îl monitorizeze pe micuțul Abdelkader, care a intrat pe sub o bancă și apoi s-a băgat în vorbă cu jandarmii de pe holurile Curții de Apel.

Doi martori sub acoperire audiați la proces

Maria Bușcu ne mai spune că tot ce își dorește e ca băiatul său să își dovedească nevinovăția. „Depinde foarte mult și de avocată asta, eu i-am dat multe documente, inclusiv caracterizări de la oamenii care îl știu pe băiatu’ meu”, mai precizează mama lui „Ibrahim”.
Stă câteva minute de vorbă cu avocata, în timp ce eu devin baby-sitter temporar pentru Abdelkader, care îmi tot cere jucării. După ce vorbește cu avocata, care intră apoi rapid în sală, Maria Bușcu rămâne cu cel mic pe hol: „Mai stau puțin pe aici cu ăsta mic și apoi ne întoarcem acasă la Mușătești. E greu, ce să facem…” Oftează prelung și îi desenează lui Abdelkader o floare firavă pe caiet.
Intru în sala de judecată și îl văd pentru prima oară în carne și oase pe „Ibrahim”, primul argeșean suspectat de terorism. E tras la față și are un hanorac gri pe el. Aflu că doi martori sub acoperire vor fi audiați în circuit închis la un monitor, aceștia fiind într-o încăpere alăturată la Curtea de Apel Pitești. Vocile și fețele le vor fi distorsionate ca măsură de precauție.
Mai apuc să stau doar câteva minute în sală, deoarece judecătorul decide că ședința va fi una nepublică, având în vedere cazul extrem de delicat.

Cum a ajuns „Ibrahim” să fie suspectat de terorism

Ionuţ Cătălin Bălan a intrat în atenţia SRI în anul 2015, prezentând „indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare“. Acesta s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste Daesh (ISIS), la care şi-a declarat adeziunea, potrivit unui comunicat SRI emis în iunie 2017.
În primavara anului 2015, Bălan a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit, mai spun procurorii DIICOT.
Ionuţ Cătălin Bălan a lucrat timp de opt ani în Franţa, iar în 2015 a fost arestat de poliţia din Hexagon pentru câteva furturi. În scurtul timp petrecut într-o închisoare din Franţa, Ionuţ Cătălin Bălan a intrat în legătură cu mai mulţi tineri musulmani care l-au convins să se convertească la islamism.

Distribuie!

0 Comentarii