Web Analytics

Ce răspunde secretarul Primăriei Piteşti privind onorariul avocatului angajat în procesul cu firma Orentex

de | 26.09.2019 13:49 | Dezvăluiri

De mai bine de șase luni, Primăria Pitești a încheiat un contract cu avocatul Marian Diaconescu pentru a o reprezenta în deja notoriul proces cu firma Orentex. Am solicitat Primăriei Pitești, în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, să ne precizeze valoarea contractelor încheiate cu avocatul Marian Diaconescu, contracte în care respectivul avocat este plătit din bani publici. Vă prezentăm integral în cele ce urmează răspunsul primit de la Primăria Pitești și semnat de către secretarul Cătălin Călugăru (foto). Îi recomandăm secretarului Cătălin Călugăru să mai citească odată răspunsul trimis Jurnalului de Argeș și să analizeze dacă mai are ceva de adăugat sau dacă a omis cumva ceva. În același timp, îi invităm și pe cititorii Jurnalului de Argeș să citească răspunsul Primăriei Pitești și să ne trimită comentariile sau observațiile lor.

”Urmare a solicitării dumneavoastră înregistrate la Primăria Municipiului Pitești, prin care solicitați relații în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în ceea ce privește litigiile privind SC Orentex SRL, în care instituția noastră este reprezentată de avocat Marian Diaconescu, vă aducem la cunoștință următoarele:
Potrivit Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Pitești nr. 101/21.03.2019, s-a aprobat achiziționarea serviciilor de consultanță juridică, reprezentare în fața instanțelor de judecată, pregătire și elaborare a susținerilor necesare în vederea apărării intereselor instituției în cauzele generate de SC Orentex SRL, motiv pentru care s-a demarat procedura încheierii unor contracte de asistență juridică cu Cabinetul de avocatură Marian Diaconescu.
Onorariile de reprezentare percepute de avocat sunt variable, în funcție de complexitatea și obiectul cauzei.
În ceea ce privește obiectul dosarelor în care Municipiul Pitești este reprezentat de avocatul Marian Diaconescu, arătăm că acestea sunt în curs de soluționare, astfel că nu putem oferi alte detalii cu privire la acestea.
Potrivit art. 36 din Legea 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, ”contractul dintre avocat și clientul său nu poate fi stânjenit sau controlat, direct sau indirect, de niciun organ al statului”.
Mai mult, potrivit art. 8, pct. 3, din Statutul profesiei de avocat, ”… avocatul nu poate fi dezlegat de secretul profesional nici de către clientul său și nici de către o altă autoritate sau persoană”.
Față de cele de mai sus, apreciem că aceste informații nu se încadrează în prevederile art. 7 din Legea 544/2001, nefiind clasate ca fiind publice”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii