Web Analytics
scris joi, 03.03.2022

Ce cred scriitorii argeşeni despre războiul din Ucraina?

Duminică, 27 februarie 2022, în a patra zi a războiului declanșat de Vladimir Putin și Federația Rusă contra Ucrainei, am realizat un mic sondaj de opinie printre scriitorii argeșeni. M-am adresat multora, însă doar o treime au răspuns. Întrebările au fost următoarele: 1) Cum vedeți războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei? 2) Aveți un prognostic cine va câștiga? 3) Credeți că se va implica și NATO, inclusiv România, în acest război? Iată ce au răspuns scriitorii de mai jos:

Ce cred scriitorii argeşeni despre războiul din Ucraina?

Liviu Mățăoanu: „Eu am făcut Facultatea de Istorie și am observat, din păcate, că uneori lucrurile nu stau așa cum par sau cum am vrea.

  1. Rusia a cerut un singur lucru, neacceptat nici de Ucraina, nici de Europa & SUA: renunțarea la cererea de aderare la NATO a Ucrainei. Este singurul motiv oficial. În spatele ei, stau multe acțiuni ale Rusiei:
  • istoria Ucrainei (Ucraina înseamnă „țara de lângă”, de la margine, adică țara de la marginea Rusiei, iar rușii cred că e a lor!);
  • faptul că Ucraina s-a numit Mica Rusie, atât de legată era de ea;
  • Ucraina a preluat mare parte din arsenalul nuclear al Rusiei, laboratoare, producere și folosire a materialelor radioactive, Cernobâlul și, cel mai grav, flota nucleară rusă și Rusia a depus un efort foarte mare să recupereze această flotă, în anii 90 au închiriat-o chiar de la Ucraina;
  • preluarea „pașnică” a Crimeei, o lovitură de maestru a Rusiei, pentru că a luat-o fără un foc de armă tras, doar propagandă, „convertindu-i” pe ucraineni la Rusia;
  • declararea celor două zone ca fiind libere, apoi ca fiind niște țărișoare/republici, Donețk și Lugansk, practic tot sudul Ucrainei;
  • Europa depinde de gazul rusesc (43% din total!!) și nicio țară nu îi poate înlocui în următorii 8-10 ani;
  • la fel și pentru alte produse: grâu (e cel mai mare producător acum, pe locul doi fiind chiar Ucraina), petrol (e al 3-lea producător mondial de petrol, dintre care 60% merge în Europa și 30% în China) etc.;
  • punctul forte: retragerea cererii de aderare la NATO, ca fiind obligatorie.
    Și la toate aceste evoluții, evenimente, acte diplomatice, Europa & SUA nu au luat măsuri din vreme pentru a le stopa. Iar Rusia este o putere militară mondială! Trebuiau duse tratative continuu.
    Cred că, dacă Ucraina cerea amânarea aderării cu 5 ani sau 3, nu se ajungea aici, se puteau negocia soluții și se evita războiul, cu tot ce înseamnă el, iar Ucraina intra în UE și NATO în mod pașnic, probabil.
    Acum, Ucraina și ucrainenii trebuie ajutați!
  1. Pe termen scurt, probabil va câștiga războiul Rusia.
  2. NATO nu se va implica militar, pentru că nu a fost atacat niciun stat membru, și nici nu va fi! Dar statele membre UE s-au implicat deja, prin sancțiuni, și probabil asta va genera ajutoare pentru statul Ucraina.”

Citește și CJ Argeș: ”Împreună pentru Ucraina, o campanie de suflet!”

Aurel Sibiceanu: „Să ne amintim ce spunea Putin la Davos, în ianuarie 2021: „Încercarea Big Tech și Big Pharma de a controla societatea (cenzură, măști, vaccinuri etc.) nu va fi tolerată în Rusia. Atrag atenția tuturor să NU încerce să impună în Rusia ce fac în USA sau Europa, pentru că riscă să declanșeze un conflict care va pune capăt civilizației noastre pe pământ”. Gobalismul este adevăratul lui adversar. El vrea comunism universal, credit social, control total al populației.”

Gabriel Cazan: „Nu știu ce să comentez! Așa ceva nici n-ar trebui să mai existe! Bătăile, luptele, războaiele sunt caracteristice oamenilor primitivi și nu celor civilizați! Nu știu, refuz să cred că se întâmplă! Nu voi răspunde la nicio întrebare din sondaj, pentru că ar însemna, pentru mine, în special, o întoarcere la ceea ce a fost omul: un animal care se lupta pentru teritoriu, supremație sau hrană. Or, eu cred, sper că am depășit un asemenea nivel și că am devenit superiori animalelor…Oare?
P.S. Părerea mea este că Putin (pentru autocorectorul tastaturii telefonului nici nu exista numele lui Putin…, de câte ori am încercat să scriu «Putin» mi-a ieșit «puțin»… Ce înseamnă asta? Că nici măcar tehnologia avansată nu-l recunoaște și, implicit, nu știe să-i scrie numele) este creația oamenilor și nu neapărat a Rusiei. Omenirea i-a dat prea multă importanță și uite unde s-a ajuns… Avem noi un proverb vechi cu scroafa… Și cât adevăr are în el!”

Citește și Spitalul Județean de Urgență Pitești – sprijin pentru răniții din Ucraina!

Alexandru Mărchidan: „1. Un război fratricid. Atacarea Ucrainei de către Rusia este doar o mică parte dintr-un vast tablou care cuprinde, ca aproape întotdeauna în istorie, lupta dintre marile puteri; în cazul de față este vorba despre lupta dintre Rusia și NATO, iar o discuție despre acest subiect ar lua mai mult timp.

  1. Dacă rămâne la utilizarea armelor convenționale, cred că, în cele din urmă, Rusia va pierde un război de uzură – nu împotriva Ucrainei, ci dacă se implică și NATO.
  2. Se pare că, într-o anumită măsură, NATO deja se implică prin câteva țări membre care trimit armament Ucrainei. Nu știu cât se va mai implica și nu știu dacă România se va implica – sper să nu se facă greșeala uriașă de a intra în jocul marilor puteri, pentru că am fi total depășiți de situație.”

Silvia Petre-Grigore: „1. Războiul este acțiunea iresponsabilă a unui Putin bolnav psihic. Un conducător care-și iubește poporul nu-l trimite la moarte pe front. Suntem în epoca modernă, astăzi nu mai e valabilă mândria marilor imperii, astăzi valorile sunt de natură spirituală sau, mă rog, așa ar trebui să fie. Putin a dat pacea pe o iluzie. Problema este că nebunia lui ne va costa pe toți, așa cum s-a întâmplat mereu în istorie când dictatorii au fost tolerați prea mult timp.

  1. Prognostic? Două variante: al treilea război mondial sau căderea lui Putin. Exclud o victorie a lui, asta în contextul în care China nu i se alătură.
  2. Deja s-au implicat, deocamdată prin decizii și prin ajutor material, inclusiv armament. Cred, din păcate, că va fi ceva mai mult de atât, pentru că Putin le va forța mâna. E o vorbă veche: «Să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are ce pierde!»”

Citește și PM Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții societății civile pentru campania ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”

Gelu Ungureanu: „1. Injust, fără finalitate imediată, generator de crime umanitare, fratricid. 2. Nimeni nu va câștiga ceva. 3. Aspectul depinde de evoluția situației. Numai o provocare directă va angrena NATO și, implicit, România în acest conflict. Consider destul de improbabil acest scenariu!”

Cristina Onofre: „Eu nu mă pricep deloc la politică, așa că nu știu ce să răspund. Singurul lucru pe care pot să-l fac e să mă rog să înceteze războiul și altercațiile de orice fel.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită