Web Analytics

Cazul Pădurii Trivale nu e singular. Ivănescu a făcut poştă judeţul Argeş cu teleportările de păduri

de | 28.06.2018 12:13 | Dezvăluiri

4 01 1250# Dezvăluirile lui Paraschiv, cel care l-a băgat în insolvenţă pe ”Nenea” # „Zeci de hectare de păduri au fost mutate de la Călinești și Topoloveni la Arefu și cumpărate apoi  de domnul Ivănescu”, mai declară Marian Paraschiv # Comisia Județeană de Fond Funciar din 2004 s-a făcut preș în fața intereselor lui Ivănescu, mutând pădurile unde i-a poftit acestuia inimioara # Nicolae Ivănescu avea așa de mare trecere la Comisia de Fond Funciar încât  vânzătorii precizau încă din actele de la notar că îl împuternicesc pe Ivănescu să se ocupe de „schimbarea amplasamentului” # Paraschiv îi indică în hora intereselor lui Ivănescu pe chestorul Ion Stoica și notarul Marin Cârstoiu, despre care spune că ar fi primit câte 1000 mp la Arefu  # Contactați de noi, cei doi neagă acuzațiile lui Marian Paraschiv

Marian Paraschiv este omul care a stat la baza deschiderii insolvenței firmei Silva Grup, deținute de controversatul om de afaceri Nicolae Ivănescu. Asta după ce a stat ani de zile în anturajul lui Ivănescu, a fost partener de afaceri și om de încredere al acestuia, prin urmare știe foarte multe despre cel supranumit ”Nenea”. Săptămâna trecută, Paraschiv a venit la redacția ziarului nostru cu documente legate de afacerile și legăturile lui Ivănescu la vârful administrației județului, încercând să ne demonstreze un singur lucru: că maniera penală în care a reușit ”Nenea” să teleporteze pădurea Ilenei Brătianu pe axa Rătești-Trivale nu este singulară și că a procedat similar și în alte situații.
# Cum l-ați cunoscut pe Nicolae Ivănescu?
– O cunoștință de-a mea din București, pe numele său Bratu Irene Anca și care se trage din familia Țînțăreanu, ai cărei părinți au avut terenuri la Călinești și Topoloveni, ne-a rugat și împuternicit pe mine și pe domnul Nicolae Ivănescu să ne ocupăm de retrocedarea terenurilor. Pe domnul Ivănescu l-a împuternicit doar pentru obținerea terenurilor, pe mine m-a împuternicit să le obțin și să le și vând.  La începutul anilor 2000, domnul Ivănescu mi-a fost recomandat ca potențial cumpărător de cineva din Prefectura Argeș. Am luat legătura cu el. I-am spus că am 9 hectare de pădure și l-am întrebat dacă vrea să le cumpere. Mi-a spus că da, dar doamna Bratu să îi dea o procură de reprezentare și lui. Practic, a devenit și el procurator, în scopul de a obține terenurile revendicate. Domnul Ivănescu îmi spunea că are multe relații și că prin relațiile lui vom obține mai ușor proprietățile respective.
Domnul Ivănescu ne-a făcut o ofertă acceptabilă de preț, după care ne-a spus să așteptăm vreo lună. După aceea a venit cu o hotărâre a Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș (la nivelul anului 2004, n.red.) conform căreia acel teren de 9 ha nu mai este pe Călinești, ci pe comuna Arefu, unde Nicolae Ivănescu avea o cabană de vânătoare. Iar cele 9 hectare de la Călinești se transferaseră chiar acolo unde avea el cabana. A fost practic o dublă punere în posesie, pentru că a rămas și terenul de la Călinești, care aparține și acum doamnei Bratu.
# Câte hectare avea de primit în total doamna Bratu Irene Anca?
– În jur de 80 de hectare de pădure la Topoloveni și Călinești. Și toate aceste zeci de hectare terenuri au fost retrocedate în alte părți, în special la Arefu, și cumpărate de domnul Ivănescu. În același timp, au rămas și amplasamentele inițiale. Eu și doamna Bratu nu am făcut niciodată cereri de punere în posesie la Arefu. La un moment dat, Direcția Silvică Argeș s-a autosesizat, prin 2005 sau 2006, că se dublează pădurile și nu au mai vrut să facă transferurile de la Călinești la Arefu, unde dorea domnul Ivănescu. Și atunci, domnul Ivănescu, în numele meu, ca procurator al doamnei Bratu, a deschis două acțiuni în instanță pentru 20 de hectare pe care le voia mutate la Arefu. Domnul Ivănescu a dat în judecată Direcția Silvică Argeș, a câștigat cele două procese la Judecătoria Curtea de Argeș și a venit cu cele două hotărâri judecătorești de transfer pe numele doamnei Bratu Irene Anca.  Domnul Ivănescu a cumpărat cele două terenuri pe o sumă derizorie, 100 de milioane de lei vechi, invocându-ne faptul că suma e atât de mică deoarece formalitățile l-ar fi costat miliarde.
# Unde au fost încheiate actele de vânzare-cumpărare a pădurilor?
– Cele mai multe acte au fost încheiate la notarul Cîrstoiu Marin. Acolo avea domnul Ivănescu notarul lui agreat. Eu am dus toate actele, mi s-a spus că totul e în regulă.
# Situația este cel puțin ciudată: doamna Bratu a primit terenuri la Călinești și Topoloveni, unde avea dreptul legal, iar domnul Ivănescu a obținut documente prin care i s-au transferat aceste terenuri în altă parte, la Arefu și Nucșoara …
– Da, acolo unde, de fapt, domnul Ivănescu avea interese.
# Și acele documente au fost făcute și cu sprijinul Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș?
– Obligatoriu. Altfel nu se putea. Asta e procedura.
# Ce a făcut Nicolae Ivănescu ulterior cu terenurile primite la Arefu?
– O parte le-a defrișat, din câte știu, o parte le-a lăsat pe la bănci. Unele le-a băgat pe firmă. În urmă cu mai mulți ani, prin 2005-2006, nu mai rețin exact, știu că a făcut un plan cadastral pentru o suprafață de 2-3 hectare la Arefu. A făcut acel teren intravilan, nu știu prin ce modalitate, și a făcut un plan de sat de vacanță, în zona pârtiei de ski de la Molivișu. Dorea să facă acel sat de vacanță cu fonduri europene. Știu că, la un moment dat, l-a chemat pe domnul Ion Stoica de la Poliție și a negociat cu dânsul să îi dea 1.000 de metri pătrați de teren acolo. Erau foarte buni prieteni.
# Și i-a vândut Nicolae Ivănescu chestorului Ion Stoica acei 1.000 de metri pătrați de teren?
– Da, i l-a vândut. La domnul notar Marin Cîrstoiu s-au făcut actele. Am fost de față la negocieri. Dacă îmi amintesc bine, Nicolae Ivănescu i-a dat teren și cuiva de la Garda Financiară. Era o schemă foarte complexă, fiecare trebuia să își facă acolo câte o vilă. Toate actele s-au făcut la domnul notar Cîrstoiu. A, și domnul notar Marin Cîrstoiu a cumpărat teren de la Nicolae Ivănescu, 1.000 de metri pătrați. Domnul Cîrstoiu, după mai mulți ani, mi-a spus că și-a desființat actul de vânzare-cumpărare, nu știu cum a făcut asta sau dacă e adevărat. Dar știu sigur că a fost proprietar. Am fost de față la negocierile între Nicolae Ivănescu și domnul Cîrstoiu.
# Doamna Bratu a făcut vreodată cereri pentru a primi terenuri în alte localități în afară de Călinești și Topoloveni?
– Niciodată. Și nici eu, ca procurator. Doamna Bratu nu a făcut vreo cerere de schimbare a terenurilor sau de mutare a amplasamentelor.
# Dar doamna Bratu a rămas proprietară a terenurilor de la Călinești și Topoloveni?
– Da, nu i s-a desființat dreptul de proprietate. Nimeni nu a făcut vreo acțiune.
# Până la urmă, cine sunt responsabilii pentru acele dublări de terenuri?
– Primarii din comunele respective și Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș, acolo trebuie făcute legăturile. Și mai e și Direcția Silvică Argeș. Toți sunt coparticipanți la această nebunie. Autoritățile competente ar trebui să se sesizeze. Este important de știut că domnul Ivănescu are o metodă foarte inteligentă. Concret, acesta cumpără proprietăți nașpa și nu le înregistrează la Primărie. Dacă vine cineva să îl execute, spune că nu e a lui. Și adevărul e că nu se poate ști. Pentru că proprietatea nu e înregistrată la OCPI Argeș.

Cum s-a „teleportat” un teren de la Șuici la Nucșoara

# Mai aveți și alte exemple de mutare de terenuri în care a fost implicat domnul Ivănescu?
– Da. Când ne împărțeam bunurile, comoștenitorul meu Stan Sorin Eugen a luat un teren de 9 hectare la Șuici. A făcut un antecontract de vânzare-cumpărare cu domnul Nicolae Ivănescu și i-a făcut o procură, că așa i-a cerut domnul Ivănescu, să îi dea o împuternicire să schimbe amplasamentul terenului. Asta cu toate că, în antecontract, banii fuseseră dați pentru teren la Șuici. E ceva inedit. Iar terenul a ajuns în cele din urmă la Nucșoara și a fost vândut efectiv de Ivănescu. Iar pe contractul de vânzare-cumpărare apare clar că terenul a fost transferat la Nucșoara.
# Cine mai venea în biroul domnului Ivănescu?
– Toți demnitarii statului. Pe unii îi știam, cum ar fi domnul Stoica de la Poliție, domnul Dobrinoiu de la Direcția Silvică și domnul Stan (Stan Cârstian, n.red.)  de la Agenția Domeniilor Statului. Domnul Stan vine și acum des la domnul Ivănescu, a rămas relația între ei.
# Știu că ați depus mai multe plângeri împotriva lui Nicolae Ivănescu…
– Am cinci plângeri la ora actuală. La Secția 3 Poliție Pitești sunt două plângeri pentru fals și uz de fals. De un an de zile, nimeni de la Secția 3 Poliție Pitești nu m-a chemat să dau vreo declarație legat de acele plângeri. Am două plângeri și la Secția 1 Poliție Pitești, unde întâmplător adjunct este domnul comisar-șef Marius Balaban, bun prieten cu domnul Ivănescu. Eu nu știu cât de imparțială va fi cercetarea aici. Mai am o plângere la Direcția Economică a IPJ Argeș pentru evaziune fiscală.
# La DNA ați depus vreo plângere?
– Și la DNA Pitești am fost chemat în legătură cu proprietățile doamnei Bratu Irene Anca. M-au chemat pe 5 iulie 2017. Este dosarul 71/P/2015. M-au chemat în calitate de martor. Le-am spus tot adevărul. Anchetatorul de la DNA mi-a spus că domnul Ivănescu e cumpărător de bună-credință. Și l-am întrebat: cum poți fi de bună credință dacă ți-am dat pământul aici și tu îl iei și îl muți la tine acasă, în fața blocului, și îl cumperi pe urmă, unde e buna credință? Nu au vrut să mă asculte cei de la DNA Pitești. Nimeni nu m-a mai chemat. Nu se mai știe nimic de acest dosar. În perioada următoare am de gând să merg la DNA București să fac un denunț legat de Nicolae Ivănescu. De fapt, voi face referiri la acest dosar de la DNA Pitești, dosar ce, în opinia mea, a dispărut.

Cum a fost pusă în posesie verişoara lui Ţînţăreanu la Arefu, deşi nu solicitase acest lucru

În sprijinul afirmațiilor lui Marian Paraschiv, potrivit căruia zeci de hectare de teren au fost ”teleportate” de Ivănescu în alte localități, stau mai multe documente. Iar unul dintre acestea este Hotărârea 1283 a Comisiei Județene de Fond Funciar Argeș. Hotărâre prin care doamna Bratu Irene, verișoara lui Cristian Țînțăreanu, a fost validată cu 10 hectare la Arefu, pe 11 martie 2004, deși aceasta nu solicitase vreodată acest lucru. Hotărârea a fost semnată atunci de prefectul Constantin Tămagă, secretarul general Viorica Răducanu și membrii următori ai Comisiei: Mircea Drăghici, Ion F. Ionescu, Ionel Voica, Ion Stoica, Ion Arsenescu, Alexandru Șerbănescu, Iulian Cujbescu, Teodor Radu, Marin Ciungu, Ion Creangă, Ion Bolovan, Cîrstian Stan și Ion Raicu.

Teren mutat de la Şuici la Nucşoara, după ce fusese deja plătit în mare parte

4 02 1250O altă dovadă a „teleportărilor” de terenuri este reprezentată, așa cum spune și Marian Paraschiv, de două acte încheiate între Stan Sorin Eugen și Nicolae Ivănescu. Concret, pe 21 martie 2001, la biroul notarilor publici Valerica și Marin Cîrstoiu a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare în care Nicolae Ivănescu declara că îi dă lui Stan Sorin suma de 2.000 de dolari, reprezentând „avansul pentru cumpărarea de la acesta a suprafeței de 9 hectare teren situat pe raza comunei Șuici, ce urmează să mi-l înstrăineze cu act în formă autentică până la data de 30 iunie 2001, când voi achita și diferența de preț, prețul integral de cumpărare fiind de 10.000 de dolari”.
Numai că – surpriză! – Nicolae Ivănescu a fost ulterior împuternicit să schimbe amplasamentul terenului, deși o parte din bani fuseseră dați. Iar terenul nu a mai fost înstrăinat până pe 30 iunie 2001, așa cum se stipulase inițial. Pe 23 octombrie 2002, la biroul acelorași notari Valerica și Marin Cîrstoiu, Stan Sorin îi vindea lui Nicolae Ivănescu nu 9 ha la Șuici, ci 10 ha la… Nucșoara pentru suma totală de 430 milioane lei vechi. Iar vânzătorul declara că a primit de la Ivănescu 100 milioane lei vechi și 2000 de dolari (suma plătită ca avans pentru terenul de la… Șuici) și că diferența a primit-o înainte de semnarea actului.

Ce spune chestorul Ion Stoica: „Nu am cumpărat niciun teren de la Nicolae Ivănescu”

5 stoica ion 1250Am luat legătura și cu chestorul Ion Stoica și cu notarul Marin Cîrstoiu pentru a comenta afirmațiile lui Marian Paraschiv, potrivit căruia cei doi ar fi cumpărat terenuri de la Nicolae Ivănescu.
Iată ce ne-a declarat chestorul Ion Stoica, fost secretar de stat în MAI și fost șef al Poliției Argeș: ”Eu pe domnul Ivănescu nu l-am mai văzut de ani de zile. Nici nu mai știu ce mai face efectiv. Într-adevăr, îl cunosc, ar fi culmea să spun că nu îl cunosc. N-am cumpărat eu personal niciodată teren de la domnul Ivănescu și nici nu am teren, puteți să mă verificați. Nu îl cunosc pe acest domn Paraschiv despre care îmi vorbiți”.

Notarul Marin Cîrstoiu:„Relaţia dintre mine, ca notar, şi Ivănescu s-a rupt în urmă cu vreo 10 ani”

5 notar marin cirstoiu 1250Am stat de vorbă și cu notarul Marin Cîrstoiu legat de declarațiile făcute de Marin Paraschiv. ”Acest domn Paraschiv este un escroc de meserie. În al doilea rând, nu știu ce relații au fost între el și Ivănescu. Știu că el a vândut niște terenuri acum mai bine de zece ani, era împuternicit și i-a vândut niște terenuri lui Ivănescu. Iar în legătură cu ce am făcut eu, dacă am cumpărat sau nu de la Ivănescu, de unde e treaba lui Paraschiv chestia asta? Nu am niciun bun cumpărat de la Ivănescu.
Și vă mai spun un lucru: nu mă interesează Ivănescu și cu atât mai mult Paraschiv. Relația dintre mine, ca notar, și Ivănescu s-a rupt în urmă cu vreo 10 ani, timp în care domnul Ivănescu nu a făcut la mine nici măcar o declarație.
Din 2008, Ivănescu nu a trecut prin biroul meu. Legat de acest domn Paraschiv, avea o procură falsă și a vrut să facă la un moment dat o copie legalizată la noi. L-am sunat pe respectivul notar din București care ar fi făcut procura și mi-a spus clar că nu a făcut o asemenea procură”, ne-a declarat notarul Marin Cîrstoiu.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole