Web Analytics

Cătălina Dumitraşcu: „Nu pregătim absolvenţi pentru examen, ci pentru viitor, care înseamnă raportare la piaţa muncii”

de | 28.07.2022 13:30 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Principala instituție a unei societăți, Școala, este în pragul unei noi reforme. Un proiect de lege a educației se află în dezbatere publică, până pe 24 august, iar schimbările propuse la nivelul învățământului din România sunt substanțiale, ele generând discuții aprinse la nivel de sistem. În acest context, câteva dintre aspectele importante ale proiectului de act normativ au fost abordate ieri, la sediul PNL Pitești, de către Alina Manea, vicepreședinte PNL Argeș pentru politici în educație, Cătălina Dumitrașcu și Cristian Crețu, inspectori școlari generali adjuncți.

Schimbări în școală

Concret, Alina Manea a precizat că vor fi multe structuri la nivelul școlii. Una dintre acestea, Autoritatea Națională de Inspecție Școlară și Asigurarea Calității, va prelua portofoliul de inspecție ”și va acționa prin birouri teritoriale. Sper că astfel nu vom mai avea de-a face cu oameni care se pricep la toate și, de fapt, la nimic”.

Citește și PNL Argeş, eveniment dedicat antreprenorilor, la Curtea de Argeş

De asemenea, Autoritatea se va ocupa de verificarea eticii profesionale – monitorizarea și controlul problemelor din învățământ, inclusiv a celor legate de meditații! – dar și de înființarea/desființarea unor unități școlare. D-na Manea a vorbit aplicat și despre schimbările propuse în educația elevilor cu nevoi speciale, dar și despre faptul că, de zece ani încoace, așa-zisul parteneriat școală-părinte nu mai există (”Am întâlnit părinți care nu-și cunosc copiii. Realmente, trebuie revalorificată această legătură”).

Referindu-se la managementul sistemului, Cristian Crețu a vorbit despre noii șefi ai Direcțiilor Județene de Învățământ Preuniversitar (actualele Inspectorate), o noutate fiind funcția de director administrativ, care va prelua latura financiară a Școlii. În fine, mai notăm aici o opinie importantă a Cătălinei Dumitrașcu: ”Nu pregătim absolvenți pentru examen, ci pentru viitor, care înseamnă raportare la piața muncii. Elevul trebuie să știe să se adapteze, să fie flexibil. Or, pentru asta are nevoie să-și dezvolte niște competențe”.

Citește și Mai multe școli din Pitești au directori noi! Primarul Cristian Gentea le-a semnat contractele de management administrativ


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *