Web Analytics

Cătălin Andrei: „Este foarte trist că județul Argeș, cu industrie puternică, este codaș la atragerea de fonduri europene”

de | 8.02.2023 13:27 | Actualitate, Bani europeni, Home, Politica si Administratie

Miercuri, 8 februarie, Cătălin Andrei, purtător de cuvânt al PNL Argeș, a adus în discuție, la conferința de presă a partidului, un subiect important, care mai mereu suscită discuție. A fost despre banii europeni, despre cum știm – sau cum nu știm – să-i absorbim în Argeș, pentru finanțare.

Citește și: PNRR. Alte șapte contracte de finanțare, de 11 milioane euro, pentru Pitești!

Pe baza unei analize făcute recent, Cătălin Andrei a prezentat o situație, în detaliu, privind numărul de proiecte finanțate cu fonduri UE, dar și sumele atrase în acest fel. Și, conform situației prezentate, judeâul Argeș nu stă bine.

Așa că, domnilor de la CJ Argeș, puneți mâna pe treabă!”

Argeșul este al 14-lea județ după numărul de proiecte, cu 209, fiind foarte aproape de media națională, de 194 de proiecte pe județ. Altfel spus, județul Argeș se situează în zona mediocrității privind proiectele care au fost depuse. Pe locul I se află Tulcea, pe II, Cluj și pe III, București. Pe ultimele două locuri se situează, Covasna și Teleorman.

Dacă la numărul de proiecte, Argeșul se situează pe locul 14, ca sumă totală atrasă judetul Argeș este al 27-lea județ după buget, cu proiecte în valoare de 293,57 milioane euro, la mare distanță de media națională. de 466 milioane de euro. Pe primele 3 locuri se situează: București, Constanța, Cluj. Pe ultimele două locuri se bat Teleorman și Covasna.

Este foarte trist că un județ cu un potential economic uriaș, cu industrie puternică, este codaș la atragerea de fonduri europene. Din păcate, conform cifrelor pe care le-am prezentat mai sus, strategia conducerii Consiliului Județean Argeș este mediocră în privința numărului de proiecte depuse și foarte slabă ca buget. Acum avem o șansă pe care nu o putem rata, pentru că, între 2021-2027, România are la dispoziție fonduri europene de 51,9 miliarde de euro, din care a absorbit 0,37 miliarde de euro, adică 0,7% rată de absorbție. Așa că, domnilor de la CJ Argeș, puneți mâna pe treabă!” – a spus Cătălin Andrei.

Cătălin Andrei a mai spus câți bani de la UE am avut până acum la dispoziție și câți vor mai fi pentru finanțări ale proiectelor de acest fel:

În Cadrul financiar multianual 2014-2020, România a avut la dispoziție 51,6 miliarde de euro, din care a absorbit 39,1 miliarde de euro, rezultând o rată de absorbție de 75,7%, în condițiile în care mai putem cheltui bani UE din această alocare până la finalul anului 2023.

În Cadrul financiar multianual 2021-2027, România are la dispoziție fonduri europene de 51,9 miliarde de euro, din care a absorbit, 0,37 miliarde de euro, adică 0,7% rată de absorbție. Asta pentru că cele 16 programe operaționale ale României au fost aprobate în anul 2022”.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *