Web Analytics
scris miercuri, 08.02.2023

Care este stadiul lucrărilor la Muzeul Județean Argeș

Lucrările de reabilitare și consolidare de la Muzeul Județean Argeș au ajuns la 65%. Dat fiind faptul că, în această perioadă,  se poate lucra în interior vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, și specialiștii din aparatul tehnic al Consiliului au mers, din nou, pe șantier pentru a vedea modul în care se derulează acest proiect, pentru finalizarea lui la termen. 

Care este stadiul lucrărilor la Muzeul Județean Argeș

În plus,  împreună cu managerul muzeului Cornel Popescu s-a discutat și despre pregătirea celorlalte trei proiecte menite să completeze întregul ansamblu al Muzeului Județean. 

Citește și: Argeș. Prinși când livrau cherestea din depozit, fără acte! 10.000 de lei amendă!

“Așa cum v-am obișnuit, de fiecare dată când mergem pe șantier ne întâlnim cu proiectantul și constructorul pentru că vrem să vedem stadiul lucrărilor. Am discutat și problemele tehnice la nivelul datei de astăzi. Avem convingerea că lucrările se vor termina în termenul prevăzut la nivelul contractului de execuție. Cred chiar că putem termina ceva mai repede, în funcție de cum ne va permite vremea să începem și lucrările exterioare”, a transmis Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș. 

Citește și: O adolescentă, rănită într-un accident lângă Piteşti! Dusă de urgenţă la spital!

„Ne bucurăm pentru că suntem la 65% din lucrările de consolidare și restaurare a fostei Prefecturi a Județului Argeș. Așa cum ați văzut, se lucrează din plin și la componentele artistice. Mai avem mult de muncă pentru că, prin sprijinul Consiliului Județean Argeș vom avea alte trei proiecte separate de acesta. Este vorba de reamenajarea căilor de acces și a parcului din fața clădirii, consolidarea și punerea în valoare a Bisericii Sfinții Îngeri a fostului Schit Buliga și, desigur, munca cea mai frumoasă și mai așteptată de către vizitatori – reorganizarea celor două expoziții de bază – Științe ale Naturii și Istorie, pentru ca oamenii să vină să redescopere istoria și cadrul natural al Argeșului și Muscelului”, a adăugat și  Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș. 

Proiectul, realizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș (ca lider de proiect) și Ministerul Culturii, are o valoare de 20.281.853,69 lei cu TVA. 

➡️Lucrările au demarat la mijlocul anului 2021 și vor fi finalizate în 2023. 

Citește și: Corul Madrigal anunţă Turneul naţional de Paşte “Săptămâna Patimilor” 2023

În timpul acestor lucrări de reabilitare au fost descoperite o parte din ruinele Schitului Buliga. 

➡️Schitul Buliga este edificiul ce se ridica în secolul al XVIII-lea pe locul actualului Muzeu Județean Argeș și care a fost demolat în anul 1900. Schitul, cu hramul Sfinții Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița. Ruinele vor fi conservate și integrate în structura turistică a muzeului. 

➡️Proiectul “Restaurarea Muzeului Judeţean Argeş – consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural” este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. 

Investiția presupune îmbunătăţirea infrastructurii Muzeului Judeţean Argeş, precum și creşterea gradului de expunere a muzeului după finalizarea lucrărilor de intervenţii, prin digitizarea acestuia. 

➡️În cadrul proiectului sunt prevăzute următoarele lucrări: lucrări complexe de realizare a consolidărilor structurale, de eliminare a igrasiei, de refacere a finisajelor deteriorate, de refacere a învelitorii din tablă, a instalaţiilor sanitare şi de încălzire;lucrări de restaurare a subsolului, parterului, etajului, șarpantei şi învelitorii; lucrări de conservare-restaurare a componentelor artistice, atât în ceea ce priveşte stucatura, cât şi pentru pictură. 

Contractul de proiectare și execuție lucrări și dotare a fost încheiat cu ASOCIEREA dintre S.C. RBS AG CONSTRUCT S.R.L.,S.C. ROCANDRA ACTIV S.R.L.,S.C. POLARH DESIGN SR.L. 

➡️Muzeul Județean Argeș își așteaptă în continuare vizitatorii, următoarele secții fiind deschise în corpul nou de clădire aflat în aceeași curte: Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor, Galeria Naţională de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii”, Lapidarium, Planetariul. 

Proiectul privind restaurarea Muzeului Județean Argeș este unul din cele trei ale Consiliului Județean, pe fonduri europene, care vizează patrimonial și infrastructura culturală a județului: 

  • Restaurarea Muzeului Judeţean Argeş 
  •  Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna 
  • Conservarea și Consolidarea Cetății Poenari Argeș. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită