Web Analytics
scris joi, 15.12.2022

Caragiale, martor la documentul de naştere a lui Ion Antonescu

Despre revizoratul școlar la Argeș-Vâlcea (1882-1883) al lui I.L. Caragiale se cunoaște. Mai puțin despre activitatea sa (presupusă, i se pun în cârcă scrierea la Pitești a piesei „O scrisoare pierdută”, a dramei „Năpasta”, a schițelor cu pedagogul Marius Chicoș Rostogan, pornind de la locotenentul Gheorghe Chicoș).

Caragiale, martor la documentul de naştere a lui Ion Antonescu

Cert este că a locuit la hotelul-restaurant „Dacia” din strada Șerban Vodă, local central de categoria I, cu saloane și separeuri în restaurant, cu sală de spectacole, club, bar, cafenea, cofetărie, grădină de vară cu scenă și ring de dans, renumit și prin spectacolele de varietăți susținute de talentați actori profesioniști români și străini. Un loc unde s-ar fi putut întâlni (spre infatigabilă inspirație) cu politicieni locali precum Ion Trifonescu, avocat, subprefect, Toma Trifonescu, senator, Ion Rădulescu, deputat, șef al filialei locale a Societății „Carpații” etc.

Dar mai e ceva, cu titlu de inventar. Nu punem la îndoială, Doamne ferește, competența și acribia istoricului piteștean Paul I. Dicu. Acesta susține că I.L. Caragiale a participat la actul de naștere al viitorului șef al Statului Român, Ion Antonescu. „Locotenentul Gh. Chicoș, spune regretatul Dicu, era prieten cu locotenentul Ioan Antonescu, tatăl viitorului mareșal Ioan I. Antonescu, născut în Pitești, la 2 iunie 1882. Locot. Gh. Chicoș a fost martor la întocmirea actului de naștere al viitorului mareșal la Primăria orașului Pitești. La sărbătorirea evenimentului au participat și cei doi amici: locot. Gh. Chicoș și I.L. Caragiale, în casa lui Gh. Dobrian, bunicul noului născut (informații de la Ștefan Chicoș, fiul ofițerului Gh. Chicoș)”. Probabil și la petrecerea de botez.
Așa o fi! Ca I.L. Caragiale să fi fost la botezul lui Ion Antonescu. Sursele orale au rolul lor în istorie, iar dl. Dicu, după cum l-am cunoscut, nu s-ar fi jucat cu acestea!

P.S. Școala Gimnazială (nr. 16) „I.L. Caragiale” din Pitești a aniversat, săptămâna trecută, 45 de ani de la înființare. Totul despre Caragiale, nimic despre Antonescu. Îi urăm și noi un călduros „La mulți ani!”

Citește și Lecţia de istorie. O nouă provocare pentru Caragiale

Citește și Caragiale a cerut votul piteştenilor, însă n-a ieşit deputat de Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *