Am mai scris despre Caragiale la Pitești, fie în perioada când a fost revizor școlar, fie când a candidat la un post de deputat pe lista partidului condus de Take Ionescu (Partidul Conservator-Democrat). Caragiale, spre deosebire de Eminescu, care a fost toată viața un conservator, a fost versatil din punct de vedere politic: ba cu liberalii, ba cu conservatorii, ba cu conservator-democrații. Îl interesa faptul de a supraviețui, nedând doi bani pe clasa politică (a se vedea discursul de la Pitești).
A definitivat la Pitești „O scrisoare pierdută”
Nici în viața amoroasă nu avea scrupule. Prieten la cataramă cu Eminescu, nu ezită să-i corupă acestuia marea lui iubire, Veronica Micle. Eminescu află de relație și intervine la dușmanul său public, ministrul liberal Chițu, pentru a-l muta pe Caragiale de la Neamț și Suceava, la Pitești și Vâlcea. Așa ajunge Caragiale la Pitești, la 26 februarie / 10 martie 1882, ca șef, pe două județe, al învățământului. Caragiale cunoștea Piteștiul, de când însoțise, în adolescență, trupa de teatru a unchiului său, Iorgu Caragiali.
I.L. Caragiale se integrează imediat în viața Piteștiului. Nu numai că definitivează aici „O scrisoare pierdută”, dar, se pare, scrie și drama „Năpasta”, inspirată în urma unei vizite la Tigveni.
Citește și Caragiale a cerut votul piteştenilor, însă n-a ieşit deputat de Argeş
În Pitești, a locuit la Hotelul „Dacia”
Postul de revizor școlar era unul important la acea vreme, doar era reprezentantul direct al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice. Caragiale se integrează perfect în lumea bună a Piteștiului. Cât a stat aici, s-a împrietenit cu colonelul Alexandru Budișteanu, prefectul Argeșului (30 iunie 1881 – 13 ianuarie 1883), și cu primarul N. Viișoreanu (1880-1883, cu întreruperi) și Ioan I. Rădulescu, primar cu delegație (în 1882 și 1883). Caragiale răspundea și de viața culturală a orașului. Dramaturgul Ion Luca Caragiale a locuit în Pitești, în cea mai mare parte a timpului, la Hotelul-restaurant „Dacia” din strada Șerban-Vodă, local central de categoria I, cu saloane și separeuri în restaurant, cu sală de spectacole, club, bar, cafenea, cofetărie, grădină de vară cu scenă și ring de dans. Localul se situa la nivelul celor similare din București, Hotelul „Dacia” fiind renumit și prin spectacolele de varietăți susținute de actori profesioniști români și străini.
După cum aflăm de la istoricul Paul Dicu (din monografia dedicată Liceului „Odobescu”), I.L. Caragiale a participat, prin prietenii săi, prefectul Budișteanu și primarul Viișoreanu, la botezul lui Ion Antonescu, cel care, mai târziu, avea să devină conducătorul Statului Român. Din păcate, Caragiale s-a stins din viață prea devreme pentru a prinde ascensiunea lui Antonescu… Poate ar fi scris o continuare la „Năpasta”!
0 Comentarii