Web Analytics

Căpăţână ştia valoarea uriaşă a despăgubirilor, dar a preferat să vândă cu un preţ de 10 ori mai mic

de | 5.06.2013 21:13 | Dezvăluiri

# Avem dovada de la ANRP! # CCI Argeş a pierdut deliberat 100 de miliarde prin vânzarea drepturilor litigioase către doi samsari imobiliari. # Pe 7 octombrie 2008, directorul executiv Ion Căpățână a primit de la evaluator raportul de expertiză conform căruia CCI Argeș trebuia despăgubită cu 11,9 milioane lei în schimbul terenului din Pitești, iar șase zile mai târziu a vândut drepturile litigioase cu doar 1,2 milioane lei. Jurnalul de Argeș v-a dezvăluit în mai multe articole detaliile unei tranzacții scandaloase și despre care avem acum și dovada, furnizată de ANRP, că CCI Argeș a fost păgubită, prin directorul ei executiv, cu circa 100 de miliarde lei vechi.  Practic, printr-o manieră dolosivă, Ion Căpățână a mutat acești bani din buzunarul  instituției pe care o conducea în cel al unor samsari imobiliari.
Să recapitulăm. Pe 13 octombrie 2008, Camera de Comerț Argeș, prin semnătura directorului executiv Ion Căpățână, vindea drepturile litigioase pentru un teren din Pitești, în suprafață de 1412 mp, unei anume Irina Nisiparu, domiciliată în comuna Răzvad, județul Dâmbovița, contra sumei de 1,2 milioane lei. Peste numai 24 de ore, pe 14 octombrie 2008, aceeași Irina Nisiparu obținea pentru drepturile cesionate de către CCI despăgubiri uriașe de la ANRP, în valoare de 11,9 milioane lei (aproape 3,2 milioane euro). Vorbim, practic, de o sumă de zece ori mai mare. Deși a susținut tot timpul că a făcut o afacere excelentă pentru instituția pe care o reprezenta și că, dacă n-ar fi vândut drepturile litigioase, Camera de Comerț ar fi stat ani la rând să obțină despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Ion Căpățână a mințit. „Voiam să vând niște drepturi pe care, altfel, nu le-am fi obținut nici în ziua de astăzi”, a declarat Căpățână pentru ziarul nostru în urmă cu aproape două luni.   Într-un amplu document remis Jurnalului de Argeș, la solicitarea noastră, ANRP face o serie de dezvăluiri explozive și care confirmă faptul că Ion Căpățână știa valoarea reală a despăgubirilor pe care trebuia să le primească cedentul, mai exact Camera de Comerț, adică instituția pe care el o reprezenta. Și, cu toate acestea, a preferat să înstrăineze drepturile litigioase pe o sumă cu circa 100 miliarde lei mai puțin decât era îndreptățită să primească CCI Argeș. Și asta pentru că, avem și dovada, evaluatorul îi predase cu circa șase zile înainte ca el să înstrăineze drepturile litigioase, un raport complet de expertiză, prin proces verbal, în care se preciza explicit că valoarea despăgubirilor de care trebuie să beneficieze CCI pentru terenul de 1142 mp, de sub blocurile din zona fostului Cinema București, se ridică la 11,9 milioane lei. Faptic, în aceste șase zile cruciale, dintre momentul în care a aflat suma fabuloasă cu care ANRP va despăgubi Camera de Comerț și cel în care a vândut efectiv drepturile litigioase, Ion Căpățână n-a fost preocupat decât să mute 11,9 milioane lei din buzunarul instituției pe care o reprezenta în cel al unor samsari imobiliari, ne referim la cuplul Irina Nisiparu – Mihai Rotaru. Avem de-a face, practic, cu cel mai mare tun imobiliar din Argeș, dovedit până acum

Dosarul CCI, tratat cu prioritate încă din 27 martie 2008

După cum ne-au precizat oficialii ANRP, Camera de Comerț Argeș ceruse tratarea cu prioritate a dosarului privind obținerea de despăgubiri pentru terenul de 1412 mp. Cererea a fost înregistrată pe 14 ianuarie 2008, la mai puțin de o lună după ce Ion Căpățână fusese împuternicit de către CCI Argeș (prin decizia 32 din 20 decembrie 2007) „să identifice potențialii parteneri, să negocieze un preț corespunzător zonei unde se află terenul respectiv, să întreprindă demersuri și să încheie formalități în condițiile legii”. Prin aceeași decizie se aprobase „cedarea drepturilor de creanță născute din măsurile reparatorii prin echivalent propuse a se constitui în favoarea CCI Argeș pentru imobilul teren în valoare de 1412 mp”. Cu alte cuvinte, de la început, CCI Argeș a dorit să vândă drepturile litigioase în loc să aștepte să obțină despăgubiri, sub orice formă ar fi fost ele. Cererea de tratare cu prioritate a dosarului CCI Argeș a fost aprobată pe 27 martie 2008, cu aproape șapte luni înainte de cesionarea drepturilor litigioase.
Mai mult decât atât, dosarul CCI Argeș  a fost trimis evaluatorului desemnat pe 22 septembrie 2008. După cum spun cei de la ANRP, ”raportul evaluatorului a fost întocmit la data de 07.10.2008 și predat prin proces verbal domnului Căpățână Ion, în calitate de reprezentant al Camerei de Comerț și Industrie Argeș.”

Căpățână știa exact cât vor încasa samsarii imobiliari

După șase zile, pe 13 octombrie 2008, notărița Didina Nicolae Balaș din București autentifica contractul de cesiune prin care Ion Căpățână, ca reprezentant legal al CCI Argeș, ceda Irinei Nisiparu drepturile litigioase pentru terenul de 1412 mp, în schimbul unei sume de aproape 12 miliarde de lei vechi.
Chiar a doua zi, pe 14 octombrie 2008, „Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat emiterea deciziei reprezentând titlu de despăgubire, în cuantumul de 11.857.160 lei (n.r. 118,5 miliarde lei vechi), stabilit în raportul de evaluare, în favoarea cesionarei, Nisiparu Irina Alexandrina”, ni se precizează în documentul trimis de către ANRP. Altfel spus, Ion Căpățână știa de o săptămână valoarea despăgubirii, de zece ori mai mare decât suma pentru care a vândut drepturile litigioase. Încă o dovadă că fostul director executiv nu a spus adevărul. Într-un interviu acordat acum o lună Jurnalului de Argeș, Ion Căpățână spunea că nu știa valoarea despăgubirilor: „De unde să știu? Dacă aveam un astfel de aranjament, eu dădeam drepturile litigioase deținute de Camera de Comerț la ANRP cu 11,9 milioane, și nu acest Rotaru. Nu știam că au primit asemenea despăgubiri. Am aflat de la dumneavoastră din ziar.”
Urmează acum o deducție logică: din moment ce ANRP a aprobat fără ezitare pe 14 octombrie 2008 acordarea de despăgubiri, e limpede că aceste despăgubiri – de nu mai puțin de 118 miliarde lei vechi – puteau fi obținute, sub formă de acțiuni la Fondul Proprietatea, fără probleme de către CCI Argeș. De altfel, conversia în acțiuni a fost făcută imediat de cel care a cumpărat drepturile litigioase de la CCI Argeș, după cum ne confirmă și ANRP: „în baza dosarului de opțiune depus în data de 15.10.2008 de către domnul Rotaru Mihai, în calitate de mandatar al Irinei Alexandrina Nisiparu, prin care acesta și-a exprimat opțiunea de a primi acțiuni la Fondul Proprietatea, s-a emis, potrivit dispozițiilor prevăzute în O.U.G. nr. 81/2007, titlul de conversie nr. 1646/20.10.2008 în cuantum de 11.857.160 lei, reprezentând un număr total de 11.857.160 acțiuni la Fondul Proprietatea, calculate la o valoare nominală de 1 leu pentru fiecare acțiune. Procedura administrativă de acordare a despăgubirilor a fost finalizată, fiind acordate măsurile reparatorii constând în despăgubiri în acțiuni pentru întreaga sumă stabilită în titlul de despăgubire emis pe 14.10.2008”.

Ion Căpățână: „Cei din Colegiul de Conducere al Camerei au ales să vândă drepturile litigioase”

Este absolut nejustificat faptul că Ion Căpățână și, implicit CCI Argeș, au ales să dea drepturile litigioase pentru 12 miliarde lei vechi, în condițiile în care puteau obține în aceeași lună aproape 12 milioane de acțiuni la Fondul Proprietatea, pe care, dacă le-ar fi vândut imediat la prețul pieței, ar fi luat cu mult mai mult.
Contactat telefonic și întrebat de ce nu a ales să primească acele 12 milioane de acțiuni ca despăgubiri, certificate și de raportul de evaluare de care a luat la cunoștință cu șase zile înainte să-i facă milionari în euro pe cei doi samsari imobiliari – Irina Nisiparu – Mihai Rotaru – fostul director executiv Ion Căpățână dă vina pe foștii colegi din Colegiul Camerei și spune că „prin împuternicirea pe care mi-au dat-o, prin decizia din decembrie 2007, cei din Colegiul de Conducere al CCI Argeș au ales să vândă drepturile litigioase și nu să obțină acțiuni sau altă formă de despăgubire.”
Să explicăm și cât ar fi putut obține CCI Argeș prin vânzarea celor aproape 12 milioane de acțiuni, la prețul pieței. La începutul anului 2009, acțiunile la Fondul Proprietatea (ce nu erau cotate atunci la Bursa de Valori București – BVB) se tranzacționau pe piața liberă cu 4000-5000 lei vechi per acțiune, la jumătate față de valoarea nominală. Și la acest preț scăzut, față de suma indicată de raportul de evaluare, Camera de Comerț Argeș ar fi putut încasa lejer 50 de miliarde de lei vechi, adică de patru ori mai mult  decât a primit prin contractul de cesiune semnat de Ion Căpățână.
Chiar și dacă ar mai fi așteptat ca cele aproape 12 milioane de acțiuni să fie tranzacționate la BVB – lucru ce a devenit realitate pe 25 ianuarie 2011 – CCI Argeș nu ar fi avut de pierdut. Ba dimpotrivă. Conform datelor oficiale de pe website-ul Fondului Proprietatea, valoarea cumulată a dividendului brut per acțiune a fost pentru perioada 2008-2009 de 81 lei vechi per acțiune, iar pentru 2010, de 31 lei vechi. Altfel spus, numai din dividendele pentru acțiunile obținute ca despăgubire, fără să facă nimic, CCI Argeș ar fi obținut în doi ani peste 1,2 miliarde lei vechi.

„Nu aveam cum să obținem 12 milioane de acțiuni la Fondul Proprietatea pentru că noi nu aveam relații la nivel înalt”

De când au început să fie tranzacționate la BVB, acțiunile Fondului Proprietatea au avut cel mai mic preț – de 4200 lei vechi per acțiune – pe 28 noiembrie 2011. Și la acest preț mic, CCI Argeș ar fi putut obține aproximativ 50 de miliarde lei vechi, după cum am precizat puțin mai înainte. În general, în cei doi ani și patru luni, de când sunt tranzacționate la Bursă, acțiunile au avut un preț mediu de peste 6000 de lei vechi per acțiune. Cât ar fi însemnat asta pentru cele 12 milioane de acțiuni la care CCI Argeș avea dreptul legal? Peste… 72 de miliarde lei vechi!
Ion Căpățână spune că „nu aveam cum să obținem 12 milioane de acțiuni ca despăgubiri de la ANRP pentru că noi nu aveam relații la nivel înalt. E aberant să spui că am fi putut obține 50 sau nu știu câte zeci de miliarde pentru un teren de 1412 mp. Nici pe un teren din centrul New York-ului nu s-ar fi luat atâția bani. Nu știu ce a fost acolo la București, probabil că au fost oameni cu relații. Ce am avut de spus am spus, altceva nu mai am de declarat.”
Documentele ANRP îl contrazic din nou pe fostul director al CCI Argeș. Din moment ce acesta știa din 7 octombrie 2008 – conform raportului evaluatorului, un document oficial – valoarea exactă a despăgubirii, adică uriașa sumă de peste 118 miliarde lei vechi, putea cere Camerei o nouă împuternicire pentru a obține despăgubiri sub orice formă, fie și de acțiuni la Fondul Proprietatea, în loc să cedeze drepturile de creanță. De ce nu s-a întâmplat acest lucru, este o întrebare la care trebuie să răspundă atât Ion Căpățână, cât și Colegiul de Conducere al CCI Argeș din perioada 2007-2008. Oricum, autoritățile competente trebuie să investigheze acest dosar de zeci de miliarde și la propriu și la figurat, cu șase „actori”: Ion Căpățână, Irina Nisiparu, Mihai Rotaru, ANRP, CCI Argeș și evaluatorul deocamdată… necunoscut. O ecuație cu foarte multe semne de întrebare.
Denis Grigorescu

***

Răspunsul ANRP pune gaz pe foc… la DNA

Domnului Denis Grigorescu – „Jurnalul de Argeş”

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrate la instituţia noastră în data de 09.05.2013, pe tema unui dosar depus la A.N.R.P. de Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, vă informează următoarele:
Prin Dispoziţia nr. 27280/16.11.2006 Primăria Municipiului Piteşti a soluţionat notificarea Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş şi a propus, în favoarea acesteia, acordarea de măsuri reparatorii pentru o suprafaţă de teren de 1.412 m.p.
Ulterior înaintării dosarului către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 16 din Titlul VII al Legii nr. 247/2005, persoana juridică îndreptăţită, în speţă Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, a solicitat în baza Deciziei nr. 2/28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, tratarea cu prioritate a dosarului.
Menţionăm că, potrivit art. 4 al deciziei mai sus amintite – „În cazuri excepţionale, temeinic motivate, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor va putea decide tratarea cu prioritate a unui anumit dosar”.
Astfel, cererea Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş, înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în data de 14.01.2008, a fost supusă atenţiei Comisei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, fiind aprobată în şedinţa din data de 27.03.2008. Dosarul a fost trimis evaluatorului desemnat în data de 22.09.2008. Raportul a fost întocmit la data de 07.10.2008 şi a fost predat prin proces verbal domnului Căpăţână Ion, în calitate de reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş.
În data de 13.10.2008 s-a înaintat Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor un contract de cesiune prin care Camera de Comerţ şi Industrie Argeş a cesionat doamnei Nisiparu Irina Alexandrina drepturile ce decurgeau din  dispoziţia  emisă de Primăria Municipiului Piteşti  în favoarea cedentei. Contractul fusese semnat în aceeaşi zi la un birou notarial din Bucureşti.
În data de 14.10.2008, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat emiterea deciziei reprezentând titlu de despăgubire, în cuantumul de 11.857.160 lei, stabilit în raportul de evaluare, în favoarea cesionarei, Nisiparu Irina Alexandrina. În baza dosarului de opţiune depus în data de 15.10.2008 de către domnul Rotaru Mihai în calitate de mandatar al Irinei Alexandrina Nisiparu prin care acesta şi-a exprimat opţiunea de a primi acţiuni la Fondul Proprietatea, s-a emis, potrivit dispoziţiilor prevăzute în O.U.G. nr. 81/2007, titlul de conversie nr. 1646/20.10.2008 în cuantum de 11.857.160 lei, reprezentând un număr total de 11.857.160 acţiuni la Fondul Proprietatea, calculate la o valoare nominală de 1 leu pentru fiecare acţiune. În concluzie, vă facem cunoscut faptul că în ceea ce priveşte stadiul de soluţionare al dosarului doamnei Nisiparu Irina Alexandrina, procedura administrativă de acordare a despăgubirilor a fost finalizată, fiind acordate măsurile reparatorii constând în despăgubiri în acţiuni pentru întreaga sumă stabilită în titlul de despăgubire amintit mai sus.
În ceea ce priveşte calitatea domnului Rotaru Mihai, aspect pe care solicitaţi să-l clarificăm, aşa cum v-am informat şi mai sus, potrivit actelor din dosar, acesta era mandatarul doamnei Nisiparu Irina Alexandrina, mandat în baza căruia a ridicat personal decizia reprezentând titlul de despăgubire.
În legătură cu aspectele sesizate de dumneavoastră în materialele publicate în „Jurnalul de Argeş”, dar şi în solicitarea către ANRP, în care întrebaţi cum a fost posibil ca la sediul biroului notarial la care s-a autentificat contractul de cesiune, să nu fie prezentă doamna Nisiparu Irina Alexandrina, ci domnul Rotaru Mihai, vă aducem la cunoştinţă că, potrivit dispoziţiilor legale – Legii notarilor Publici nr. 36/1995 -, în cadrul lucrărilor de îndeplinire a actelor notariale, notarul public stabileşte identitatea, domiciliul şi capacitatea părţilor. Aşadar, cădea în sarcina legală a notarilor publici de a verifica dacă persoana menţionată în act este cea care semnează şi că a înţeles conţinutul actului.

Cu deosebită consideraţie,
Serviciul Comunicare
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii