Web Analytics

Când începe Postul Sfinților Petru și Pavel

de | 3.06.2021 09:48 | Cultură, Actualitate

Sfinții Petru și Pavel sunt pomeniți în fiecare an pe data de 29 iunie, însă postul lor este stabilit în funcție de ziua Paștelui.

Anul acesta durează doar 7 zile, după cum a decis Sfântul Sinod din anul 2015. Conform calendarului ortodox, sărbătoarea este una dintre cele mai importante de la începutul verii. Așadar, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți de Biserică anual pe aceeași dată, postul de anul acesta având o durată de numai șapte zile.

Concret, postul celor doi Sfinți începe cu data de 22 iunie, care pică într-o zi de marți, care aduce și dezlegare la pește. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are loc dinainte de Duminica Tuturor Sfinților și cuprinde o altă sărbătoare mare. Este vorba de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cinstită de creștinii de pretutindeni în ziua de 24 iunie. Ulterior, oamenii pomenesc Duminica Tuturor Sfinților, pe 27 iunie, când este sărbătorit și Sfântul Cuvios Samson, primitorul de străini.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se încheie după o perioadă de numai o săptămână, data sa având o durată schimbătoare în funcție de data Sfintelor Paște.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii