Web Analytics
scris joi, 22.02.2024

Când a înfiinţat Tatiana Bobancu muzeul şi biblioteca din Piteşti?

La 28 octombrie 1928, pe spezele unui vrednic farmacist piteștean, Nicolae Bobancu, președinte al Camerei de Comerț și viitor deputat, și prin entuziasmul soției sale, institutoarea Tatiana Bobancu, plus al altor 38 membri fondatori, se înființează Ateneul Popular „Profesor Gheorghe Ionescu-Gion” din Pitești, în casa pusă la dispoziție de deputatul I.I. Purcăreanu din centrul orașului (unde e „Zara”).
Informația de mai sus este necesară pentru stabilirea vechimii Muzeului Județean Argeș și a Bibliotecii Județene Argeș. Pe pagina web a muzeului se spune explicit: din anul 1928, în clădirea Ateneului Popular (mai exact, unde funcționează, în prezent, pub-ul „Biblioteque” – n.m.). În „Enciclopedia Argeșului și Muscelului”, Muzeul Județean apare ca fiind înființat în 1955. Pe pagina bibliotecii avem mai multe date, pornind de la donații de bani sau de carte (1869, 1904), anul 1929 fiind menționat ca dată a înființării Ateneului Popular. În „Enciclopedia Argeșului și Muscelului” apare… 1880 ca an al înființării bibliotecii județene!
Ei bine, biblioteca nu s-a înființat nici în 1869, nici în 1880, nici în 1904, nici în 1929, după cum nici muzeul nu datează din 1928 ori 1955.

Când a înfiinţat Tatiana Bobancu muzeul şi biblioteca din Piteşti?

Tatiana Bobancu solicită ajutorul primarului

Avem dovada, chiar de la Tatiana Bobancu, fondatoarea. Astfel, la 4 septembrie 1943, Tatiana Bobancu solicită ajutorul primarului orașului Pitești, colonelul în rezervă Emil Poruţiu:
„Subsemnata, președintă a Ateneului Ionescu-Gion din Pitești, vine prin prezenta a vă face următoarea rugăminte:
Ateneul nostru are înființat din anul 1930 un muzeu etnografic al județului Argeș, precum și o bibliotecă publică, singura în orașul Pitești.
Cum aceste două instituțiuni nu au nici un ajutor de la stat, cu onoare vă rog a binevoi a acorda o subvenție anuală pentru buna lor funcționare.
Cărțile au devenit foarte scumpe și publicul piteștean cercetează cu multă însuflețire această bibliotecă, astfel că din propriile mijloace este foarte greu a fi la curent cu toate publicațiile”.

Această scrisoare care clarifică lucrurile – Biblioteca Județeană și Muzeul Județean s-au înființat în 1930 – poate fi citită la Arhivele Statului Argeș, în fondul Primăriei Orașului Pitești, dosar 15/1943, f. 32.

Citește și Demersuri pentru înscrierea închisorii de la Pitești în Patrimoniul Mondial UNESCO

Citește și George Enescu, chiriaş la Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *