Câmpulung 500, un eveniment aniversar organizat pentru celebrarea împlinirii unei jumătăți de mileniu de la „Scrisoarea lui Neacșu”, s-a pierdut deja în negura istoriei cu puțin ajutor de la organizator. După ce mărețele manifestări anunțate a se desfășura în colaborare cu Academia Română, Președinție sau Arhivele Naționale au prins cheag îndeosebi prin implicarea urmașilor locali ai judelui Neacșu, primărița Câmpulungului a pus punct evenimentului aruncând cu medalii inclusiv în curtea Serviciului ADP. Nu au fost omagiați președintele României sau vreun academician, nici măcar toți Cetățenii de onoare ai municipiului, ci s-au prins medaliile de slujbași ai Primăriei care mai deunăzi intrau în categoria celor lipsiți de profesionalism în tentativa Elenei Lasconi de a duce Câmpulungul pe cele mai înalte culmi de civilizație și digitalizare.
S-au dat 88 de medalii de aur, inclusiv șefului SPP, Lucian Pahonțu
Momentele de închidere a evenimentului care trebuia să pună Câmpulungul în topul căutărilor pe google în 2021 s-au derulat în cadrul unui spectacol pus pe scena amfiteatrului Colegiului Național ”Dinicu Golescu”, în uvertura ultimei ședințe de consiliu. Ceea ce mai rămăsese de cheltuit din cele două milioane de lei date de Guvern a fost folosit pentru tipărirea unui volum cu scrisori ale elevilor câmpulungeni și brașoveni și pentru medalii de aur pe care primărița le-a acordat inclusiv unui liceu corigent la limba română, cea folosită de judele Neacșu.
Citește și Profesorul de informatică îşi îndemna elevele să danseze din buric
Au fost 88 de medalii de aur „Câmpulung 500”! Bineînțeles că două au revenit Elenei și lui Nicolae, adică primăriței Lasconi și viceprimarului Zaharia, cei doi înmânându-și reciproc distincțiile. Iar restul a fost împrăștiat cu deosebire către cei cu care s-a înconjurat șefa administrației locale. Toate unitățile de învățământ au primit medalii. Așa s-a nivelat diferența de valoare dintre Colegiul Național Pedagogic ”Carol I”, cu promovabilitate sută la sută la bacalaureat, și Liceul Tehnologic Auto, cu patru-cinci absolvenți cu diplomă în fiecare an! La categoria ”Personalități” a fost inclus șeful ADP-ului local, Bogdan Pătru, pe motiv că se implică și găsește soluții, de parcă alta ar fi treaba lui la serviciul public. Alți omagiați au fost subprefectul Lucian Ionescu, șeful SPP, Lucian Pahonțu, și Andrei Aron, consilierul pe probleme de sănătate al primăriței. De fapt niciun consilier personal nu a scăpat de medalie, nici celălalt ajutor al lui Lasconi, Andrei Grecu, nici ajutorul vicelui, Petruț David.
Ca să nu se supere nimeni, toți consilierii locali au primit medalii de aur „Câmpulung 500”. Cu puține excepții, îndeosebi provenind de la POL, nici peste altă jumătate de mileniu nu se va putea găsi o explicație a gestului! La fel ca în cazurile omagierii unor funcționari din cadrul Primăriei: secretarul general, directorul economic, un inspector, city-managerița cu studii inclusiv în Cosmos și arhitecta-șefă angajată în septembrie, aceștia sunt cei aflați în grațiile aniversării a 500 de ani de la „Scrisoarea lui Neacșu”.
Citește și Municipiul Câmpulung are de recuperat peste 200 de mii de lei de la funcţionari publici
Cetățenii de onoare, evitați aproape în totalitate
Printre omagiați s-au aflat și adevărate personalități, inclusiv Cetățeni de onoare ai Câpulungului. Au primit medalii profesorul Adrian Săvoiu, atleta Maricica Puică și Cristina Chiriac, creatoarea conceptului „Flori de ie”. Atât! Altfel, șeful ADP a avut întâietate în fața unor persoane care au marcat viața economică, socială și culturală a Câmpulungului şi ultimele decenii. Ce să caute printre medaliați Doina Banciu, spre exemplu, Cetățean de onoare al municipiului, vicepreședinta Academiei Oamenilor de Știință din România și organizatoare a Simpozionului „Slove Muscelene” (în 2021 a avut ca temă „Scrisoarea lui Neacșu” și s-a ținut în contumacie, neavând loc la Câmpulung)?! Sau Sergiu Cicu, controversat sau nu, dar inițiator și susținător al unor manifestări cu ecou național și internațional… Ori Emil Hagi, creatorul Muzeului Automobilului Românesc, sau Gheorghe Pristavu, om de afaceri implicat în societate și în domeniile cultural, sportiv și media… Sorin Durdun, unul dintre puținii câmpulungeni membri ai Uniunii Scriitorilor din România…
Câmpulungul are Cetățeni de onoare merituoși, precum Costin Oncescu, Raluca Ioana van Staden, Mihail Diaconescu, Ion Jinga, Mircea Diaconu, Ileana Mălăncioiu, dar aceștia nu s-au aflat printre personalitățile omagiate. Nici măcar Țăndărică nu a intrat în vederile organizatorului evenimentului aniversar!
Citește și Lasconi a majorat dările impuse câmpulungenilor
Foștii primari au fost trofeele finalului de an
Elena Lasconi și-a făcut și un cadou deosebit la final de an. A chemat și a urcat pe scenă patru trofee, patru dintre anteriorii cinci primari ai Câmpulungului, invocând nevoia de colaborare cu aceștia. Nici ei nu au scăpat de medalii… Nici măcar Liviu Țâroiu, cel care a lipsit. A fost scuzat de un coleg de partid, cum că era plecat la țară, dar replica Elenei Lasconi a fost fără comentarii: ”Sper să fie așa! Eu sunt primarul și știu că e aici!”.
I-a scos peri albi, dar a primit medalia
O altă absență de la spectacol a fost cea a șefului Poliției Locale, Dragoș Nicolae. Prezentat ca fiind o cauză a albirii părului primăriței, acesta nu a urcat pe scenă pentru a lua medalia și volumul acordate Poliției Locale, un serviciu administrativ hulit de Lasconi și înainte de alegeri și după. La fel cum cei de la Direcția Economică, în frunte cu directoarea Violeta Iarca, erau total lipsiți de profesionalism atunci când a fost vorba de întocmirea bugetului pe 2021. Peste doar câteva luni, Iarca a fost medaliată!
Citește și La Câmpulung, bulevardul-şantier e ba închis, ba deschis
Două milioane cu verificare
„Câmpulung 500” a fost un eveniment susținut financiar prin alocare de la bugetul de stat în valoare de două milioane de lei. Bani folosiți și pentru promovare, în jur de 250.000 de lei, pentru spectacole, pentru volumul creațiilor elevilor, pentru medalii. 1,762 milioane de lei a avut la dispoziție administrația locală, prin Primărie, 82 de mii de lei fiind în bugetul Muzeului, 50 de mii de lei la Bibliotecă și 106 mii lei la Casa de Cultură ”Tudor Mușatescu”. ”Sunt atentă la fiecare leu”, spunea Lasconi la debutul evenimentului, anunțând o ulterioară detaliere a modului de cheltuire a fondurilor guvernamentale. Bani despre a căror utilizare spunea liderul PSD Argeș, Ion Mînzînă, că este treaba anumitor instituții să o verifice.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Aparat modern la TBC Câmpulung
0 Comentarii