Web Analytics

Calinic mai pune două etaje la microhidrocentrala popilor

de | 6.02.2020 13:36 | Economie

# A fost cumpărată cu 1,7 milioane lei de la Hidroelectrica și este amplasată la Vidraru, pe râul Călugărița

Sâmbăta trecută, pe 1 februarie, am escaladat canionul Valea lui Stan, iar la ieșirea dinspre barajul Vidraru, peste podul de pe râul Călugărița, am zărit așa-numita microhidrocentrală a popilor. MCH-ul în cauză a fost scos la vânzare de Hidroelectrica în 2015 și cumpărat la licitație de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Prețul plătit de instituția condusă de ÎPS Calinic a fost atunci de 1,7 milioane lei. În 2015, fără alte investiții, MCH-ul de pe râul Călugărița putea produce energie suficientă pentru a aproviziona 180 de gospodării. Între timp, Arhiepiscopia a decis să facă investiții în microhidrocentrală și s-o supraetajeze. Iar de pe panoul de informare aflăm că lucrările de construcție au început în 19 august 2019 și au termen de finalizare 19 august 2022. Constructorul desemnat este o firmă din Curtea de Argeș – SC Drăgoi Construct, iar proiectant general – SC A&N Arh. Design SRL. Cum tot am trecut pe lângă microhidrocentrală și am fotografiat-o, am dorit să facem și un material de presă. Așa că i-am adresat câteva întrebări arhimandritului Caliopie Ichim, cel desemnat responsabil de către ÎPS Calinic pentru supravegherea și ducerea la bun sfârșit a investiției.

Caliopie: ”Sperăm să fie destul apă, încât să acopere necesarul nostru de electricitate”

# Este funcțională în prezent?
– Microhidrocentrala nu e încă funcțională.
# Va acoperi ea necesarul de electricitate al Arhiepiscopiei?
– Noi sperăm să fie destulă apă încât să acopere necesarul nostru.
# Ce înseamnă extindere/supraetajare, așa cum am citit pe panoul tehnic amplasat pe podul de peste râul Călugărița?
– Extindere înseamnă că s-au mai pus două etaje peste cele două existente. E un spațiu absolut necesar pentru buna funcționare a microhidrocentralei. Adică pentru tot personalul angajat, dar și pentru depozitarea materialelor necesare întreținerii.
# Câți angajați veți avea?
– Trei, probabil patru, având în vedere că unul va trebui să suplinească pe perioada concediilor.
# Ce am văzut eu, ca și clădire/construcție, e doar pentru funcționarea MHC-ului sau implică și alte funcționalități, spații de cazare sau de producție lumânări, de exemplu?
– Nu. Microhidrocentrala noastră nu va avea utilitate publică.
# Constructorul e în grafic cu lucrările? Aveți întârzieri?
– Din partea constructorului, nu. Întârzieri au fost însă la autorizare și mă mă refer la birocrație și rea-voință.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii